TURISM 1 februarie 2023

Pârtia de la Covasna rămâne închisă deocamdată

de Daniela Luca | 1539 vizualizări

Începutul sezonului de schi pe pârtia „Lőrincz Zsigmond” din stațiunea Covasna se lasă așteptat în acest an. Autoritățile locale spun că unul dintre motive ar fi condițiile meteo, care nu au permis pornirea tunurilor de zăpadă. Chiar dacă temperaturile au mai scăzut în ultimele zile, în prezent se lucrează și la o defecțiune tehnică, așa că în următoarea perioadă nu se va putea schia. Patinoarul din zonă este însă practicabil și se bucură de succes, ne-a spus primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

Până acum o săptămână, temperaturile au fost mai ridicate decât ar fi fost normal, iar din acest motiv tunurile nu au fost puse în funcțiune. 

„Am vrea să îi dăm drumul. Deocamdată nu suntem în măsură, pe de o parte pentru faptul că până acum temperaturile nu ne-au permis să facem zăpadă artificială, iar configurația pârtiei de la noi e în așa fel încât, dacă nu există zăpadă naturală, nu putem să înzăpezim toată pârtia cu actualele condiții tehnice de care dispunem. Ideea e că la noi aliniamentul teleschiului e în afara pârtiei și deci trebuie înzăpezit inclusiv sub teleschi, plus toată pârtia care este foarte lată. Deci deocamdată zăpada naturală este foarte puțină. Pe de altă parte, încă nu putem să punem în funcțiune tunurile de zăpadă, pentru că am avut o problemă tehnică. Acum săpăm la puțul de alimentare cu apă a pompei care asigură pomparea apei către tunurile de zăpadă. Așteptăm să se repare pompa despre care vorbesc. Aceste lucrări au survenit pe neașteptate, și de asta nici măcar acum nu putem să punem în funcțiune pârtia. În următoarele una-două săptămâni, cu siguranță nu vom deschide”, ne-a explicat primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

Acesta a precizat că situația este nemaiîntâlnită până acum, pentru că în anii precedenți sezonul de schi putea fi deschis fie în luna decembrie, fie cel târziu în ianuarie. 

„De când sunt primar niciodată sezonul de schi nu a fost deschis atât de târziu. I-am dat drumul ori la sfârșitul lui decembrie, ori la începutul lui ianuarie. Ne-am chinuit foarte mult și cu patinoarul până am reușit să facem stratul de gheață atât de gros încât să permită patinajul, dar acum patinoarul funcționează și este solicitat. Deci, mă bucur că măcar patinoarul funcționează. Sezonul trecut a fost unul mai scurt decât în anii precedenți, dar totuși au existat vreo câteva săptămâni în care au fost asigurate condițiile de schi. În anii anteriori puteam să asigurăm funcționarea pârtiei timp de o lună cel puțin. Erau sezoane în care funcționa două luni sau și mai mult, dar, din păcate, în ultima perioadă n-a fost posibil”, a mai spus primarul. 

Pârtia din stațiunea Covasna, inaugurată în 2011 și extinsă în 2012, este cea mai mare din județul Covasna. Pârtia „Lőrincz Zsigmond” are două tronsoane, unul de 400 metri lungime, cu un grad de dificultate ușor, și altul de 1.000 de metri lungime, cu un grad de dificultate mediu. Pârtiile sunt echipate cu teleschiuri și nocturnă. În 2018, autorităţile locale din staţiunea Covasna au achiziţionat trei tunuri de zăpadă pentru pârtia de schi, printr-un proiect cofinanţat cu fonduri europene.

Sezonul de schi a fost deschis recent, cu întârziere din cauza vremii, pe cele trei pârtii din județ, la Șugaș Băi, Valea Mare și la Întorsura Buzăului. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.