TURISM 15 martie 2023

Nu toți antreprenorii din Sfântu Gheorghe încasează taxa de turism

de Daniela Luca | 850 vizualizări

Banii ar trebui să se ducă spre promovarea turistică, însă nu toți înțeleg acest lucru, spun specialiștii 

Începând cu anul trecut, Primăria Sfântu Gheorghe a introdus o taxă de 2 lei pe noapte de cazare pentru turiștii cu vârsta de peste 14 ani. Banii colectați astfel, împreună cu alte fonduri alocate de autoritatea locală, sunt direcționați către acțiuni de promovare a hotelurilor și pensiunilor din oraș. Cu toate că taxa este obligatorie, nu toți antreprenorii din domeniul turismului din reședința de județ o încasează. 

„Taxa de turism este un subiect care chiar ne doare. Sunt trei surse de funcționare din punct de vedere material al OMD-urilor (n.red. Organizații de Management al Destinațiilor) și cea principală este taxa de turism. La Sfântu Gheorghe, începând din 2022, de anul trecut, s-a introdus taxa de turism, care este 2 lei per turist, la care primăria contribuie cu 8 lei, deci se majorează până la 10 lei per turist pe noapte, pentru promovare turistică. Este un lucru foarte bun, însă partea proastă este că nu toți antreprenorii care dețin locuri de cazare gestionează sau încasează taxa de turism. Este obligatoriu acest lucru, dar nu se încasează. Este un fel de impozit care se poate recupera, se pot pune penalități de întârziere și așa mai departe, dar unii nu înțeleg la ce se folosesc la acești bani. Și rolul OMD-urilor și al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna este de a face promovare în rândul antreprenorilor pentru a înțelege importanța acestor lucruri”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Clusterului „Managementul Destinației Turistice din județele Covasna, Harghita și Mureș” și vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, László Endre. 

Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, prin Hotărârea nr. 443 din 2021, a adoptat o taxă specială pentru promovarea turistică a localității, valabilă începând din 1 ianuarie 2022. Conform acestei hotărâri, taxa se aplică persoanelor cu vârsta de 14 ani împliniți, care beneficiază de servicii de cazare în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare aflate pe raza administrativ-teritorială a municipiului Sfântu Gheorghe. 

O astfel de taxă există și în orașul Covasna încă din anul 2009. În 2019, aceasta s-a majorat de la 1 leu la 2 lei pe zi pentru fiecare turist care înnoptează în stațiunea balneoclimaterică de interes național, iar de la 1 ianuarie 2023 taxa este de 3 lei. Încă de la început, autoritățile au transmis că scopul colectării banilor este de a avea un buget pentru oferirea de facilități turiștilor, fără să se intre prea mult în bugetul local pentru acest lucru. 

„Stațiunea Covasna a încasat aproape 1.000.000 de lei din taxa de turist, care e 3 lei acum. Majoritatea banilor se vor folosi pentru reabilitarea Planului Înclinat, din câte știu, adică în general acești bani sunt folosiți pentru dezvoltarea atracțiilor turistice”, a mai spus László Endre. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.