TURISM 24 august 2011

Malnașul așteaptă investiţii

de Covasna Media | 584 vizualizări

Proiecte sunt, însă banii se lasă aşteptaţi

Primăria comunei Malnaș și Consiliul Județean (CJ) Covasna au investit împreună 300.000 de euro pentru ceea ce a mai rămas din stațiunea Malnaș-Băi, acesta fiind prețul pe care omul de afaceri brașovean Ioan Niculae l-a cerut. Asociate în răscumpărarea stațiunii, autoritățile locale și cele județene nu au găsit încă soluții pentru a începe reabilitarea obiectivelor de la Malnaș, cumpărate în urmă cu mai bine de o lună; după ce s-a încheiat însă tranzacția, nu s-a mai întâmplat nimic altceva pentru că nu sunt bani.

Primarul comunei Malnaș, Kasléder József, a declarat că deocamdată nu s-a identificat nicio soluție pentru începerea lucrărilor de reabilitare a stațiunii și a recunoscut că nu sunt bani nici măcar pentru un studiu amănunțit cu privire la ce anume mai este folosibil și ce nu.

”Ca și concept de regândire și refacere, avem proiecte, dar nu avem încă banii necesari și deocamdată nici nu știm cum vom face rost de aceștia”, a spus Kasléder József.

Pe de altă parte, surse din CJ susțin că autoritățile județene ar aștepta răspunsuri din  partea unor ministere care ar fi interesate să se implice în refacerea turismului de la Malnaș, însă nimeni nu poate da mai multe date legat de această posibilitate.

Planuri de milioane de euro

Primarul Kasleder susține că acele construcții ale stațiunii care au mai rămas în picioare sunt în stare destul de bună, dar arată că restul locației este ”la pământ” și că trebuiesc investite sume importante pentru ca aceasta să poată fi inclusă în circuitul turistic. Într-un plan al autorităților locale, prin care se dorește reabilitarea staţiunii prin repunerea în funcţiune a locurilor de cazare şi a restaurantelor, s-a proiectat şi un parc de agrement, care ar cuprinde printre altele o pârtie de schi, pistă pentru săniuţe, traseu de ciclism montan şi pistă de bob de vară pe şine. În incinta băii calde s-ar dori construirea de piscine acoperite, o saună şi un solar, precum şi înfiinţarea unor servicii wellness. Pentru materializarea tuturor acestor planuri ar fi nevoie de peste 54 de milioane de lei.

Zona Malnaş Băi este foarte bogată în izvoare de apă minerală şi izvoare cu valori curative. Staţiunea a dobândit un adevărat renume începând din 1865, când avea foarte mulţi vizitatori. Malnaş Băi este recomandată în tratamentul unor afecţiuni digestive (gastrite cronice, ulcer), afecţiuni hepatice (hepatite, coleciste), afecţiuni cardiovasculare (arteriopatie, cardiopatie cronică, hipertensiune arterială). Printre factorii naturali de cură se numără apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate-sodice, hipotone şi hipertone şi mofeta.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.