TURISM 12 martie 2021

Județul Covasna: cu peste 42% mai puțini turiști în 2020

de Daniela Luca | 2181 vizualizări

Totuși, media numărului vizitatorilor și înnoptărilor este peste cea de la nivel național 

Evaluarea anului 2020 din punct de vedere turistic pe baza datelor statistice relevă faptul că s-a înregistrat o scădere de peste 42% a numărului de persoane care au vizitat județul nostru. Raportat la media la nivel național, scăderea nu este atât de dramatică, spun specialiștii în turism. În județ, cel mai înalt grad de ocupare, de 48%, s-a înregistrat în luna august, iar aproape un sfert din turiștii care au sosit în județ în 2020 s-au cazat la Grand Hotel Balvanyos. 

În cadrul unei conferințe de presă, organizată joi la sediul Camerei de Comerț și Industrie Covasna, specialistul în turism László Endre a declarat că, în mod firesc, în 2020 turiștii au căutat spații de cazare mai restrânse, care să le ofere senzația de siguranță. 

„Anul turistic 2020 a fost pentru toată lumea sub așteptări, dar este o veste bună că județul Covasna este peste media pe țară dacă luăm în calcul numărul turiștilor și numărul înnoptărilor. (...) Majoritatea turiștilor din județ au stat în hoteluri, dar o creștere foarte mare s-a înregistrat la pensiuni și la pensiuni agroturistice, unde s-au cazat aproape 20.000 de turiști. Deci s-a conturat clar tendința de căutare pentru pensiuni mici, pentru cabane, pentru camere de închiriat și așa mai departe”, a spus László Endre.

Datele statistice arată că anul trecut județul Covasna a fost vizitat de 78.654 de turiști, iar astfel se înregistrează o scădere de peste 42% față de anul 2019, când în județ au sosit în total 136.530 de turiști. 

Pe plan național, scăderea este de 52%, pentru că în 2019 au fost în total peste 13.268.000 de turiști, iar în 2020 – peste 6.335.000, conform datelor prezentate joi de specialiștii din turism. 

În ceea ce privește numărul înnoptărilor înregistrate în județul Covasna, în 2019 au fost în total 298.410, cu 50,5% mai puține decât în 2020 (603.465 înnoptări). Numărul mediu al înnoptărilor este mai mic decât în anii precedenți din cauza lipsei turiștilor veniți la tratamentul balnear, spune László Endre. 

Totodată, cel mai înalt grad de ocupare, de 48%, s-a înregistrat în județul nostru în luna august. 

Aproape un sfert din turiștii din județ s-au cazat la Grand Hotel Balvanyos 

La nivel de județ scăderea numărului de turiști a fost mai mică decât media la nivel național și datorită campaniei de relansare a turismului Covasna Safe Place, a mai precizat László Endre. Conform acestuia, Grand Hotel Balvanyos a înregistrat niște cifre neașteptat de mari, având în vedere contextul pandemic. La polul opus, însă, se află stațiunea Covasna. 

„Eu cred că aici a contribuit și campania Covasna Safe Place, fiindcă imediat după relansarea turismului am înregistrat sosiri masive de turiști, mai ales în unitățile de cazare specifice, cum este turismul de nobilime sau la case de oaspeți, dar aici am și un exemplu pozitiv de hotel mare, Grand Hotel Balvanyos, care a realizat niște cifre foarte frumoase. Din numărul total de turiști care au vizitat județul Covasna, prin prisma raportului statistic, 17.936 de turiști au sosit la Grand Hotel Balvanyos, ceea ce înseamnă 22,8% din totalul turiștilor. Hotelul a înregistrat un coeficient de utilizare pe an de peste 75%. Recordul a fost atins în luna august, când coeficientul de utilizare a capacității era de peste 92%. (...) Până acum, stațiunea Covasna întotdeauna a contribuit procentual cel mai bine la cifrele noastre pozitive, însă lipsa turiștilor care de obicei veneau la tratament balnear și-a pus amprenta. La un moment dat, Covasna a avut un coeficient de utilizare de 22%, procent care nu s-a înregistrat până acum niciodată”, a explicat László Endre. 

Godra Árpád: E nevoie de o schimbare de paradigmă la nivelul stațiunii Covasna 

Faptul că marja realizată de Grand Hotel Balvanyos din totalul sosirilor pe județ este atât de mare, înseamnă și o problemă de structură, spune directorul executiv al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Godra Árpád. Conform acestuia, stațiunea Covasna va avea în continuare de pierdut, dacă nu va fi regândită strategia de dezvoltare a turismului pentru acea zonă. 

„Concentrându-se la un singur operator o cifră așa de mare, practic ne arată și vulnerabilitățile noastre, pentru că, formulat mult mai simplu, stăm aproape pe un singur picior.  Acest lucru reprezintă o problemă cel puțin legată de stațiunea Covasna, care este dependentă de acele tratamente finanțate de către Casa Națională de Pensii. Cu siguranță, o schimbare de paradigmă în stațiune și cel puțin la operatori în turism din stațiunea respectivă, în sensul ca serviciile să fie prestate într-o marjă mult mai mare de pe piața concurențială, ar reprezenta o viziune mult mai sănătoasă asupra business-urilor. Mă refer aici în primul rând la calitatea serviciilor care ar trebui crescută și, cu siguranță, și tarifele practicate în cadrul stațiunii ar putea crește. Noi suntem convinși că există putere de cumpărare și pentru pachete turistice mult mai valoroase, dar calitative”, a spus, în cadrul aceleiași conferințe, Godra Árpád. 

Specialiștii în turism sunt optimiști în ceea ce privește anul 2021, pentru că apetitul pentru călătorii este în creștere, însă spun totodată că în aceste condiții schimbătoare e foarte greu de preconizat când vom putea ajunge la cifrele record din 2019.   

„Eu cred că vestea cea mai bună o reprezintă faptul că probabil cel puțin tendința de creștere de anul trecut va rămâne, însă punctul zero este mult mai bun decât anul trecut, pentru că punctul zero de anul trecut era chiar zero, adică la un moment dat am închis toate locațiile. Deci dacă această tendință se va păstra și cred că ăsta e un scenariu realist-optimist, atunci cu siguranță creșterea va fi cea care reprezintă diferența dintre punctul zero de anul trecut și punctul zero de anul acesta. Există deja o creștere a cererii față de ultimul semestru din anul trecut”, a mai spus Godra Árpád. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.