TURISM 3 august 2022

Interdicţie de a mai vizita Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş pentru cei prinşi că hrănesc urşii

de Covasna Media | 1335 vizualizări

Turiştii sau localnicii care sunt prinşi că hrănesc urşii aflaţi în zona Lacului Sfânta Ana sau pe drumul de acces nu vor mai avea voie să viziteze nici lacul şi nici Tinovul Mohoş, după ce repetatele apeluri ale celor care administrează zona nu au avut niciun rezultat.

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dósa Elek Levente, a postat, recent, pe pagina sa de Facebook, o înregistrare în care se vede că un urs aflat pe drumul spre Lacul Sfânta Ana sare la o maşină care staţionează în dreptul său.

„Promit că cei pe care îi surprind că hrănesc urşii, pe lângă amenda sosită pe numărul de înmatriculare, din partea mea vor primi în 'dar' interdicţia de a vizita Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş, indiferent că este persoană fizică sau operator turistic!”, se arată în postarea lui Dósa Elek Levente.

Acesta a declarat marţi, pentru AGERPRES, că înregistrarea respectivă a primit-o de la un turist din Olanda, care a făcut-o de la distanţă şi bănuieşte că fie ursul a fost momit cu mâncare, fie cineva a întins mâna către el, iar animalul a sărit la maşină, moment în care se aude că cineva ţipă foarte tare.

„Dacă surprind pe cineva că hrăneşte urşii în drum spre Sfânta Ana sau în altă parte şi ajunge la Lacul Sfânta Ana, nu mai permitem accesul pe teritoriul nostru”, a reiterat Dósa Elek Levente.

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana a adăugat că a fost nevoit să anunţe autorităţile pentru relocarea unei ursoaice cu pui, după ce, în urmă cu câteva zile, nişte turişti cu un comportament „iresponsabil” au ignorat interdicţia de a face picnic, au mers în pădure şi animalul, atras de mâncare, s-a apropiat de ei şi le-a luat rucsacul.

„Tot un comportament iresponsabil, nu au respectat regula de interdicţie de picnic, s-au băgat în pădure, s-au întins cu pătura şi cu mâncarea şi a venit ursul la ei. (...) Situaţia nu a fost periculoasă, nu a sărit la om, oamenii s-au speriat, au fugit, le-a luat rucsacul şi s-a dus înapoi în pădure. (...) Am anunţat autorităţile, solicităm să intervină pentru relocare, pentru că, din moment ce a ajuns la mâncare de origine umană, începe să devină periculos”, a explicat Dósa Elek Levente.

El şi-a exprimat mâhnirea că mai sunt persoane care încearcă să încalce regulile şi a subliniat că e nevoie de educaţie, pentru că omul modern şi-a pierdut conexiunea cu natura.

„Toate rezervaţiile, toate ariile protejate trebuie să aibă un puternic efect şi de educare. Omul modern s-a rupt complet de natură şi, în esenţă, se vede şi prin prisma situaţiei cu urşii. Devin idioţi în momentul în care văd un urs sau un animal sălbatic chiar oameni inteligenţi. (...) Nu ştiu, se entuziasmează prea mult, cred că acesta e cuvântul corect, nu mai gândesc clar şi logic şi ştiu că nu e voie, ştiu că nu e bine, dar ori i se face milă, ori îi dau de mâncare să mai stea 2-3 secunde să iasă fotografia perfectă, ori efectiv se găsesc unii care le dau de mâncare cu bună ştiinţă, ca să stea acolo”, a arătat Dósa Elek Levente.

El a făcut, în trecut, numeroase apeluri către turişti să nu mai hrănească urşii pe care-i întâlnesc la marginea drumului de acces spre Lacul Sfânta Ana, întrucât le fac foarte mult rău acestora, pentru că nu vor mai putea să se descurce singuri în sălbăticie.

De asemenea, Dósa Elek Levente a avertizat de mai multe ori că cei care fac acest lucru se pun în pericol, existând oricând riscul ca animalele sălbatice să-i atace.

Sursa foto: captură video

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.