TURISM 15 martie 2023

Cu cât se scumpesc vacanțele în județ anul acesta

de Daniela Luca | 1012 vizualizări

Anul 2023 a venit cu scumpiri pe toate planurile, iar vacanțele nu sunt o excepție. Specialiștii în turism estimează că o escapadă în județul nostru se va scumpi peste rata inflației, adică peste 15%. Aceștia sunt de părere că mărirea prețurilor nu se va reflecta asupra numărului de turiști. 

„Scumpirile din acest an vor fi peste rata inflației. Ceea ce este important e să se facă un calcul al tarifului de cameră, de exemplu, care nu prea se face, deci să se calculeze costul real al camerei, cât este apa, cât este spălatul, forța de muncă și așa mai departe. Nu prea se face asta, ci se uită mai degrabă la concurenți. De exemplu, la Sfântu Gheorghe, dacă la un hotel de trei stele camera e 400 de lei, atunci la fiecare e 400, dar fără să se analizeze consumul. Și acum o să vină partea mai grea, fiindcă aceste facturi vin cu întârziere, cele de la gaz și electricitate. Prima măsurare reală va fi acum”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Clusterului „Managementul Destinației Turistice din județele Covasna, Harghita și Mureș” și vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, László Endre.

Acesta este de părere că scumpirile nu se vor reflecta asupra numărului turiștilor care vor alege să viziteze județul nostru anul acesta. 

„Văd un apetit de a călători. Poate că la încasări se va vedea, dar la numărul de turiști – nu. M-aș îndoi. Vom vedea anul viitor ce voi spune pe tema asta”, a mai adăugat László Endre. 

Președinta Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Deák Gyöngyvér, a spus că, la târgul de turism din Budapesta, care a avut loc la finalul lunii trecute, s-a discutat și despre turismul sustenabil. Pentru că acesta este viitorul, tot mai multe hoteluri aleg să se îndrepte spre energia regenerabilă. Acest lucru le permite să își micșoreze cheltuielile, ceea ce se reflectă și asupra prețului camerelor. 

„Cei din turism pot să își pună panouri fotovoltaice. Este posibil să se facă proiecte și să fie din bani europeni. Se poate face și cu stație de încărcare pentru mașini electrice, cum este la hotelul Park, de exemplu. Cel mai verde hotel din județ este Balvanyos-ul, începând de la energie până la managementul deșeurilor”, a mai spus László Endre. 

Raportul statistic arată că numărul celor care au vizitat județul nostru este mai mare anul acesta comparativ cu anul trecut, dar și raportat la anul de referință 2019. Astfel, în 2022 s-a înregistrat un număr de 155.836 de turiști, în timp ce în anul precedent 130.544 de turiști au vizitat județul Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.