STIREA ZILEI 16 aprilie 2018

VIDEO Adevărata lecție de ecologie: 300 de puieți, plantați de elevii din Zagon

de Geanina Lupșa | 4022 vizualizări

Activitatea a fost derulată de aproximativ 50 de elevi din clasele a VI-a, a VII-a, respectiv a VIII-a de la Școala „Mikes Kelemen”

Aproape 300 de puieți de molid au fost plantați vineri, 13 aprilie, în pășunea Rogoazelor din comuna Zagon în cadrul acţiunii de împădurire inițiată de Ocolul Silvic Privat Zagon. Munca pentru plantarea puieților a fost depusă de aproximativ 50 de elevi din clasele a VI-a, a VII-a, respectiv a VIII-a ai școlii „Mikes Kelemen” din localitate, însoţiţi de 5 cadre didactice şi de 11 angajaţi ai Ocolului Silvic.

Dis-de-dimineață, pășunea Rogoazelor din Zagon s-a umplut de veselie, vorbărie, râsete și energie bună. Animați de aerul curat, de soarele mângâietor și de natura minunată care îi cuprindea din toate părțile, cei aproape 50 de elevi de la școala „Mikes Kelemen” din localitate nu au ezitat să se dedice pentru o zi „muncii câmpului” și au inițiat astfel o acțiune fără precedent, ale cărei efecte benefice le vor simți generații numeroase de acum încolo: împădurirea.

Activitatea a pornit de la Ocolul Silvic Privat al comunei Zagon, căruia i s-au alăturat mulți parteneri, în frunte cu directorul Şcolii Gimnaziale „Mikes Kelemen”  din  Zagon, Bartos T. Zsolt, care a decis că nu e loc de ezitare: elevii școlii sale trebuie să aibă șansa de a cunoaşte direct procesul prin care un arbore ajunge la maturitate.

Prin această activitate elevii, dar şi restul participanţilor învață astfel să îşi exprime admiraţia şi preţuirea faţă de natură.

Toată acțiunea s-a defăşurat după un program bine organizat. Astfel, vineri dimineaţa, 13 aprilie, elevii, profesorii şi silvicultorii s-au întâlnit înainte de ora 08:00 în faţa Ocolului Silvic Zagon, de unde la ora 08:15 au plecat  cu 2 microbuze pentru transport copii şi 5 maşini către pășunea unde se va derula activitatea.

Încă din momentul în care au ajuns la locul destinaţiei, elevii au fost plăcut impresionaţi la vederea unor urme de urs, pe care nu s-au abţinut să nu le fotografieze.

„Mai avem pădure, nu este chiar aşa cum se mai spune. Noi mai şi plantăm!”

În deschiderea activităţii, şeful Ocolului Silvic Zagon, Parzsolt Levente a prezentat elevilor zona şi împrejurimile sale şi a reamintit elevilor motivul pentru care ei se află acolo, şi anume, pentru plantarea puieţilor de molid ( picea abies).

Călătoria de la Zagon până la această păşune a fost intenţionat puţin mai lungă, ca să puteţi admira peisajul, să vedeţi că încă mai există pădure, căci dacă vă uitaţi în toate direcţiile, o să vedeţi că mai avem pădure, nu este chiar aşa cum se mai spune. Noi mai şi plantăm! Puteţi vedea, aici, în spate o privelişte foarte frumoasă, Munţii Ciucaş! Astăzi suntem aici să facem o acţiune de plantare!”, s-a adresat şeful Ocolului copiilor ce îl ascultau curioşi.

În continuare, tot acesta este cel ce a explicat paşii ce trebuie parcurşi pentru a planta un puiet. Explicaţia acestuia a fost, de asemenea, însoţită de o demonstraţie.

Totodată, şeful Ocolului a prezentat  şi schema de plantare, cu distanţa între rânduri de 2 m, iar cea între puieţi de 1m.

După ce elevii au asistat la demonstraţia şefului de Ocol şi şi-au putut face o idee despre ceea ce urmează să facă, au fost împărţiţi în echipe de câte 6 persoane. Odată ce aceste demersuri au fost îndeplinite, acţiunea de împădurire a luat amploare. Astfel că activitatea propriu-zisă a început în jur de ora 09:00.

Primul pas în plantarea puietului a fost săparea gropilor, ca mai apoi puieţii obţinuţi în pepinieră să fie mutaţi la locul definitiv. Următorul pas a fost adăugarea pământului peste rădăcina puietului şi tasarea acestuia cu fermitate.

Puieţii de molid au fost aduşi din pepinieră de săptămâna trecută, însă până a fi scoşi la împădurire aceştia au fost puşi în gheţării, spații special amenajate pentru ca puieții să stea la răcoare. Înaintea plantării, arborii au fost scoşi din aceste depozite reci pentru aclimatizare şi au fost ţinuţi într-o găleată cu apă pentru asigurarea umidităţii în jurul rădăcinilor.

„Nu trebuie să mergem pe principiul că totul este dat de la natură”

Pe tot parcursul activităţii, copiii au fost îndrumaţi de silvicultori cu experienţă, dar şi de cadrele didactice prezente, iar prin puterea exemplului aceştia au reuşit să asimileze şi mai bine toate etapele ce trebuie respectate în procesul de sădire a arborilor.

Consider că este o iniţiativă foarte bună. Elevii învaţă de pe acum, în primul rând, să protejeze mediul, iar în al doilea rând să aducă o contribuţie la înfrumuseţarea mediului, la calitatea aerului. Aşadar, o idee excelentă!...Plus că se mai face şi puţină activitate fizică”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, profesoara de limba şi literatura română, Adriana Husu.

„Copiii trebuie să vadă, nu doar să li se spună! Este de lăudat pentru că în acest mod, probabil ei vor ajunge să protejeze natura mai mult decât au făcut-o până acum... Nu trebuie să mergem pe principiul că totul este dat de la natură, dacă natura ne oferă nouă ceva, cel mai probabil şi noi trebuie să îi dăm ceva. Cam asta ar trebui să înţeleagă elevii noştri. La fel este şi în viaţă...dacă oferi, la rândul tău vei primi”, ne-a declarat profesorul de religie, Ovidiu Timaru.

„Sfatul meu pentru elevi ar fi  ca de Crăciun să nu mai aspire la pomul de Crăciun mare, frumos, tăiat din pădure, ci să îşi planteze fiecare propriul brăduţ într-un ghiveci, pe care apoi să îl transfere în propria grădină”, a mai adăugat și profesoara de biologie, Larisa Moisoiu.

Acțiunile de plantare din Zagon vor continua, promit autoritățile

Şeful Ocolului Silvic Zagon ne-a mai declarat faptul că în decursul acestui an se vor planta 15.000 de puieţi, pe o suprafaţă de 3 hectare. Tot el a mai spus că elevii vor mai participa la acţiunea de împădurire în datele de 18 şi 19 aprilie, după care o firmă specializată se va ocupa de plantarea acestora.

„Puieţii au fost primiţi de la Fundaţia Mihai Eminescu Trust, provin de la o firmă specializată din judeţ, de la Ika Plant. Înainte de a ne apuca de plantat, a existat şi un pas anterior. Acesta a constat în faptul că ne-am mobilizat pentru adunarea resturilor ce erau pe suprafaţa acestei plantaţii. Anul acesta o să plantăm 15.000 de puieţi şi avem de gând şi în alţi ani să mai organizăm astfel de acţiuni”, ne-a spus şeful Ocolului Silvic, Parzsolt Levente.

Fundaţia Mihai Eminescu Trust este o organizaţie ce sprijină comunităţile tradiţionale rurale din Transilvania şi contriubuie la îmbunătăţirea nivelului de trai.

Uneltele de lucru precum: tricouri, mănuşi, 30 de sape şi 10 găleţi ce s-au umplut cu apă pentru înmuierea rădăcinii puieţilor, dar şi apa potabilă şi câte o gustare pentru fiecare participant au fost asigurate de către reprezentanţii Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.

Copiii s-au declarat foarte încântaţi de tricourile primite pe care le-au şi luat acasă. Unul dintre elevi, doritor să îşi testeze engleza, a încercat să traducă ceea ce era tipărit pe tricoul verde primit „Plant for the future” – „Plantează pentru viitor”.

Mi s-a  părut foarte intersant ceea ce am făcut azi şi aş mai participa oricând  la astfel de evenimente, deoarece îmi place munca în echipă şi este foarte plăcut să desfăşori activităţi în aer liber”, a menţionat eleva Delia Budeanu.

Deşi pe faţa multor elevi era evident entuziasmul cu care îşi desfăşurau activitatea, câţiva dintre ei în momentul în care au fost întrebaţi dacă ar fi preferat o oră de limba română la şcoală decât să participe la împădurire, au răspuns amuzaţi că ar fi preferat să stea acasă.

Dar în cele din urmă, bilanțul muncii de împădurire de peste 4 ore depusă de elevi, profesori și silvicultori a însemnat aproape 300 de puieți de molid plantați în ceea ce va fi parte a pădurii Zagonului.

La finalul activităţii, atât cadrele didactice, cât şi elevii au primit ca recompensă o mică gustare. Toţi cei prezenţi la activitate, dar mai ales copiii s-au declarat satisfăcuţi de ceea ce au reuşit să facă şi au susţinut faptul că a meritat din plin efortul depus.

În închiere, şeful Ocolului Silvic a mai comunicat grupului de elevi că există şanse foarte mari ca ceea ce s-a plantat să trăiască, deoarece este o zonă prielnică şi un mediu prolific cu precipitaţii des întâlnite.

Vestea și mai bună este că acțiunea de împădurire de la Zagon și lecțiile de ecologie nu se opresc aici. În această săptămână, în zilele de 18 și 19 aprilie, sunt planificate noi sesiuni de plantare, derulate de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mikes Kelemen” Zagon, respectiv de elevi din Păpăuți, sprijiniți de cadrele didactice și de specialiștii în silvicultură.

Exemplul acestora trebuie nu doar apreciat, ci și dus mai departe, pentru că acțiunea acestor elevi nu este doar un nou început de viață pentru „plămânul verde al naturii”, cum este numită pădurea, dar mai ales o lecție adevărată de ecologie, predată, unde altundeva, decât în sânul naturii iubitoare.

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.