STIREA ZILEI 21 martie 2013

Vâlcele, stațiunea cu amintiri despre familia regală a României

de Monica Vrânceanu | 1131 vizualizări

Bătrânii îşi aduc aminte cu emoţie de vizita Regelui Mihai I în comuna lor

Ceea ce azi numim cu prea multă ușurință, poate, Mica țiganiadă, localitatea Vâlcele a fost cândva o stațiune mândră, proprietățile sale balneare și apa minerală naturală atrăgând, la începutul secolului trecut, toată protipendada țării. Mai mult, personalități marcante ale secolului 19 au poposit la Vâlcele, printre care Nicolae Bălcescu, Ciprian Porumbescu, Jokai Mor, Aron Pumnul sau Titu Maiorescu.

Bătrânii satului își aduc amin­te cu drag de vremurile de odinioară, când Vâlcele era o mândrie și locurile de aici erau prețuite tocmai prin turismul de elită, oameni importanți ai vremii căutându-și liniștea în această localitate aflată foarte aproape de Brașov și de Sfântu Gheorghe. În centrul comunei, în locul ruinelor de azi, au început să se înalțe la începutul secolului trecut vile mândre și foișoare cochete, care atrăgeau prin arhitectura lor și au dat Vâlcelelor denumirea de Micul București. Erau vremuri în care bogații țării veneau aici la băile calde și reci, tratându-se inclusiv cu renumitul „borviz” (apă minerală); în foișoarele de pe aleile din centru se auzeau mereu sunetele de fanfară, copiii satului mergeau la cules de fragi pe care-i vindeau apoi vizitatorilor, iar vilele din localitate, 22 la număr, deveneau neîncăpătoare, astfel că turiștii se cazau în gospodăriile oamenilor, care așa scoteau venituri frumoase cu care reușeau să se descurce apoi în lunile de iarnă, când stațiunea era închisă.

Flori și fiori pentru Regele Mihai

Familia regală a României nu a fost deloc străină de acest loc fascinant la acea vreme, pe aici trecând Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și apoi Regele Mihai I, pe vremea când era doar un adolescent.

Nea Manole Brânză are 87 de ani, dar își amintește și acum de ziua în care Regele Mihai, pe atunci în vârstă de numai 16 ani, s-a oprit la Vâlcele. Spune că a fost un moment unic în viața sa, cum altul n-avea să mai fie și își amintește cât de cald și cât de impresionant totodată era Alteța Sa Mihai I, când a poposit la Școala din Vâlcele.

„Eu eram în clasa a cincea, aveam 12 ani și ne-au chemat la școală, ne-au arajnat frumos, ca să-l întâmpinăm pe Regele Mihai. Era doar un copil și el, iar noi l-am așteptat în costume naționale – unii dintre noi, pentru că, vedeți, pe vremea aceea costumele naționale erau o raritate… L-am întâmpinat cu flori și ce-mi amintesc cel mai bine e tocmai sentimental acela că ni se întâmpla ceva mare, de o importanță neînțeleasă, ceea ce ne dădea fiori”, spune nea Manole.

Bătrânul își amintește cum colegii săi mai mari i-au oferit flori Regelui și cum apoi au cântat cu toții Trăiască Regele!, imnul României regale.

Regele Mihai, simplitate și noblețe

Nicu Moldovan s-a născut și el la Vâlcele, a trăit și a lucrat aici, a și luptat în cel de-al Doilea Război Mondial iar apoi a ajuns responsabil de colecțiile românești de la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Amintirile sale sunt legate de frumusețea Vâlcelelor de altădată și chiar și azi, la 92 de ani, rememorează cu drag vremurile de atunci. Iubitor al plaiurilor natale, Nicu Moldovan a adunat documente importante de-a lungul anilor și dacă e cineva care cunoaște trecutul localității, atunci cu siguranță că el este acela. Despre Familia Regală își amintește cu drag, mai ales că după scurta poposire a regelui Mihai la Vâlcele, l-a revăzut pe acesta mai târziu, când era în armată la Sinaia.

În copilărie însă, Nicu Moldovan își amintește că părinții săi l-au fotografiat și l-au înscris într-un program anunțat atunci de Regalitate, care selecta viitorii colegi de clasă ai Regelui Mihai. Nu a fost să fie pentru Nicu Moldovan să îl aibă coleg pe Rege, însă spune că apoi, peste ani, i-a văzut la televizor pe unii dintre cei care au reușit să ajungă colegi cu Mihai I.

Generalul Emil Pălăngeanu, aghiotant regal și profesor la clasa specială a Regelui Mihai I, i-a fost apoi superior lui Nicu Moldovan când acesta făcea armata, la Sinaia.

„Regele Mihai venea în vizită la Pălăngeanu, iar după ce noi dădeam onorul, cei doi se plimbau și discutau pe aleile din curte… Apoi, după ce au venit comuniștii la putere, când Regele nu mai era și ne adunau la vizitele lui Ceaușescu, cu toată agitația aceea și manifestările alea frenetice… m-am întrebat mereu cum suport eu așa ceva, după ce am cunoscut simplitatea și distincția unui rege? Sigur, vorbim despre două elemente total diferite, dar atunci când ajungi să ai astfel de experiențe, îți pui multe întrebări”, ne-a povestit Nicu Moldovan.

O vilă din Vâlcele l-a găzduit pe Regele Ferdinand

Bătrânul spune că nu doar Regele Mihai a pus piciorul în Vâlcele, ci și tatăl acestuia, Regele Carol al II-lea. Mai mult de atât însă, Regele Ferdinand I de Hohenzollern a stat într-o vară o lună întreagă la Vâlcele, în una dintre cele mai frumoase vile din localitate, astăzi aflată în ruină.

Ce a însemnat pentru Vâlcele faptul că trei regi au trecut pe aici, alături de alți nobili precum Prințul George Cantacuzino, principele Milos Obrenovici al Serbiei, oameni de cultură și oameni de știință…? Oamenii au rămas cu nostalgia – cei bătrâni, în vreme ce tinerii nici nu pot înțelege însemnătatea trecutului.

Vâlcele are deci o istorie a vremurilor bune. Inclusiv o istorie ce se leagă de Familia Regală, pe care însă puțini și-o mai amintesc – doar cei născuți la începutul secolului trecut și care azi privesc cu regret și cu uimire mută la ceea ce s-a întâmplat apoi, când dintr-o mică și cochetă stațiune, Vâlcele s-a transformat în „Mica țiganiadă”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.