STIREA ZILEI 9 ianuarie 2019

Unde ajung brazii de Crăciun după ce mor

de Daniela Luca | 977 vizualizări

Anual TEGA S.A. ridică în jur de 200 de metri cubi de brazi de la punctele de colectare

Imediat după ce magia Crăciunului se risipește, brazii care mai ieri luminau a bucurie și străluceau cu podoabe care mai de care ajung, inevitabil, la gunoi. Preferabil, lângă un container. De aici, în această perioadă post-sărbători companiile de salubritate îi adună și fără vreo ceremonie specială, pomii de Crăciun care ne-au bucurat vacanța de iarnă se îndreaptă spre sfârșit. Potrivit TEGA SA, cea mai mare firmă de salubritate din județul Covasna, anual 200 de metri cubi de lemn de brad sunt colectați astfel. Dar moartea brazilor nu înseamnă o totală risipă, spun reprezentanții de la salubritate. De asemenea, cei care nu vor să arunce brazii la gunoi, au și alte alternative de a le prelungi existența.

Dacă până mai ieri brazii de Crăciun erau împodobiți cu globuri și luminițe, în perioada de după sărbători aproape lângă fiecare punct de colectare din orașe se pot zări pomi abandonați. Aceștia provin de la cei care și-au dorit să se bucure de îndrăgitul simbol al sărbătorilor de iarnă sub forma cea mai răspândită, de brad natural tăiat. Și, evident, după ce magia dispare și sărbătorile se sfârșesc, pomul se usucă, iar viața își urmează cursul inevitabil.

Astfel, anual, după sărbătorile de iarnă, compania de salubritate TEGA S.A., care deservește majoritatea localităților din județul Covasna, inclusiv Sfântu Gheorghe, colectează în jur de 200 de metri cubi de brazi. Pomii sunt ridicați separat de celelalte deșeuri. Aceștia vor fi tocați și folosiți ca valorificare energetică, ne-a explicat directorul TEGA S.A., Máthé László.

„Brazii ar trebui puși lângă punctele de colectare. Zilnic, în două schimburi noi îi adunăm de la punctele de colectare. Oamenii deja sunt obișnuiți să pună brazii lângă containere. La casele particulare din Sfântu Gheorghe în zilele de colectare brazii trebuie puși lângă pubele. După ce îi colectăm, îi tocăm și hala de garaj și de atelier cu asta o încălzim, avem centrala pe rumeguș. Anual în Covasna adunăm în jur de 200 de metri cubi, nu știu câte bucăți ar fi. Eu doi ani la rând am avut brazi naturali pe care i-am plantat, iar anul acesta am avut un brad tăiat”, ne-a împărtășit Máthé László.

Alternative ecologice de încercat în gospodărie

Brazii uscați, aruncați pur și simplu lângă tomberon, sunt, de ce să nu recunoaștem, o priveliște cât se poate de tristă. Dacă cei care stau la bloc nu au altă soluție mai la îndemână decât asta, cei care locuiesc la case și au avut anul acesta brazi naturali, tăiați, trebuie să știe că există câteva modalități simple și utile prin care îi pot refolosi.

Bradul poate fi reciclat și astfel poate deveni foarte folositor în gospodărie, iar în acest fel banii cheltuiți la cumpărarea pomului nu vor fi o pierdere totală, conform Agrointel.ro.

Cei creativi își pot pune imaginația la încercare realizând câteva elemente decorative. De exemplu, pot transforma bradul în borduri naturale pentru grădină. Curtea va căpăta un stil rustic doar cu ajutorul unui fierăstrău sau a unei drujbe mici. Deși implică un pic mai multă muncă, efectul va fi unul deosebit.

Bradul de Crăciun poate deveni un sprijin bun în grădină pentru susținerea unor legume precum roșiile sau castraveții. Bine curățat de crenguțe și ace, bradul poate fi transformat în araci care vor fi mereu utili într-o gospodărie.

Odată ce se descompune, bradul tocat se va transforma în nutrienți pentru sol. Fie că sunt mărunțite cu ajutorul unui topor sau a unui tocător special, trunchiul și acele bradului pot fi transformate în compost. Împrăștiat în grădină, acesta va bloca dezvoltarea buruienilor.  

Pentru a apăra plantele de îngheț și de greutatea zăpezii, ramurile bradului pot fi așezate deasupra acestora. Astfel se formează un mic acoperiș care protejează culturile perene.

După zilele în care a stat în casă, trunchiul și crengile bradului sunt bine uscate. Acestea pot fi folosite pentru a aprinde focul în sobă sau pentru a face focul pentru grătar.

Aceste idei de reciclare vin în sprijinul celor care nu vor pur și simplu să abandoneze bradul la gunoi. De asemenea, să nu uităm că cei care vor să dăruiască viață bradului și după Crăciun, pot să se gândească pentru anul viitor la un brad cu rădăcini pe care îl pot replanta după sărbători sau la alte alternative ecologice.

Sursă foto: TEGA SA și Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.