ACTUALITATE 12 august 2021

Transport public modern între satele din zona Buzaielor, doar un vis?

de David Leonard Bularca | 3712 vizualizări

Ce spun primarii covăsneni din zonă despre un astfel de demers

Zona Buzaielor este aproape izolată atât de alte localități din județul Covasna, cât și de județul Brașov, mai ales de când circulația trenurilor către Întorsura Buzăului a fost oprită. În „Buzaie” există puține variante de transport în comun dintr-o localitate în alta sau dintr-un sat în altul. Către Brașov și Sfântu Gheorghe sunt câteva autobuze, respectiv microbuze pe zi, însă la distanțe mai mici cea mai la îndemână soluție rămâne taxiul pentru oamenii de aici. Primarii din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Barcani spun că ideea unui transport public în comun interconectat între UAT-uri - care să ajungă în toate satele din zonă - este bună, însă înainte trebuie făcute anumite analize, pentru a vedea dacă este și rentabil.

Momentan, toate cele trei Primării, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Barcani, au transport în comun pentru elevi, adică microbuze școlare care duc copiii și îi aduc de la școală. Dar, de exemplu, Primăria din Sita Buzăului a acoperit și alte rute. 

 „Legat de transportul în comun, avem o dată partea de școală, unde funcționăm cu două microbuze. Și pentru transportul în comun avem licitat traseul 59: Sita Buzăului – Întorsura Buzăului. Mai exact Ciumernic, acela e 59, până în gară la Întorsura. Prin serviciul de transport al Primăriei am reușit să licităm traseul acesta, că altfel nu aveam cum. În principiu, pe copiii și liceenii care merg din Sita îi transportăm acolo. Sita Buzăului mai are încă un traseu: Crasna – Întorsura Buzăului care e licitat de Murea Trans sau ceva de genul, patronul e din Întorsura Buzăului. El are licitat Crasna – Întorsura”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, edilul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, care a mai adăugat că „noi funcționăm ca un SRL, ca o societate, putem licita. În cazul în care va renunța Murea Trans la transportul Crasna – Întorsura e clar că vom licita noi. Cineva trebuie să îl facă”

Comuna Barcani are transport zilnic pe ruta Barcani – Întorsura Buzăului, însă aduce pierderi administrației locale, conform primarului. 

„Primăria Barcani are traseul Barcani – Întorsura (trei curse zilnic), iar, în cele mai multe zile, transportăm doar 2-3 persoane. Din punct de vedere financiar, suntem în pierdere mereu. Mai mult decât atât, avem autorizație si pe tronsonul Lădăuți - Întorsura, însă nu s-au efectuat curse pe acest traseu”, a spus Nicolae Pastor, care a precizat că ideea unui transport în comun către toate localitățile învecinate este bună, însă fără un studiu statistic nu se poate începe un demers în acest sens.  

„Trebuie să avem un serviciu cu personalitate juridică în cadrul Primăriei”

Și primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a spus pentru Observatorul de Covasna că ar susține un astfel de demers, însă înainte trebuie să fie analizate mai multe aspecte. 

„Transportul public se poate face de către Primărie, dar trebuie să avem un serviciu cu personalitate juridică în cadrul Primăriei, adică să facem serviciu separat, trebuie licență de transport, care vine de la județ. Sau poate să fie externalizat către o firmă. Noi la Întorsura la ora actuală avem transport public în regim de taxi. Și taxiurile aparțin tot de noi, noi le autorizăm, noi le dăm licență de funcționare. Trebuie să facem și noi o listă, trebuie cumpărate microbuze, investiții, trebuie făcut un dispecer de transport, trebuie mai multe”, a explicat Raul Urdă. 

„Nu avem decât să așteptăm”

Totuși, rămâne o urmă de speranță că în viitor va exista transport public în comun care să unească zona Buzaielor și din acest punct de vedere, al mobilității. 

„Am avut o discuție, să ne formăm pentru transportul în comun, inclusiv Vama Buzăului, pentru a achiziționa autobuze într-un proiect european, numai că nu știm exact la ce proiecte răspunde. Nu avem decât să așteptăm. Avem ca idee, dar până nu știm exact ce finanțează PNDR sau POR sau altă instituție care finanțează proiecte de genul acesta nu putem. Rămânem la faza doar de discuție. Avem în vedere acest lucru, vă dați seama. În secunda doi dacă se finanțează ne vom uni. La noi nu durează, câteva zile. Ne întâlnim, discutăm, analizăm și luăm decizii”, a mai spus primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica. 

Ce spun cetățenii 

Cetățenii din zonă spun că și-ar dori să aibă transport public în comun către localitățile vecine, căci, spun aceștia, și costurile ar fi mai mici. 

„Consider că această idee este una mai mult decât binevenită. Mulți cetățeni ai Întorsurii își doresc să se implementeze transportul public în comun. Pentru fiecare persoană în parte ar fi mult mai ușor, iar bugetul fiecărei persoane nu va mai scădea atât de tare”, este de părere o tânără din Întorsura Buzăului, Denisa. 

„Mi se pare o idee foarte bună, având în vedere că la noi (n. red. Barcani) transportul până la Întorsura este doar de dimineață, de două ori, iar dacă ai ceva de rezolvat după masă sau după ora 12:00, nu ai cu ce merge, doar cu taxiul și acela este destul de scump, te duci și te întorci, te costă aproape 40 de lei. De asemenea, dacă vrei să ieși la un suc, pe seară, iar nu ai cu ce și apelezi la taxi. Deci ar fi bun un asemenea transport, susțin total ideea”, a spus Andreea, care locuiește în Barcani.

De menționat este că ar mai fi o rută, Vama Buzăului – Crasna, deja aprobată chiar de Consiliul Județean, însă firma care ar trebui să transporte persoane pe acest traseu nu o face, cel mai probabil din motive financiare. 

Varianta adusă în discuție atât de primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, cât și de primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, pentru a se realiza transportul în comun din zona Buzaielor este înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Conform legii „unitățile administrativ-teritoriale au dreptul să colaboreze și să coopereze în scopul realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizării în comun a unor servicii publice prin constituirea, în condițiile legii și în limitele competențelor autorităților lor deliberative și executive, a unor asociații de dezvoltare intercomunitară”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.