STIREA ZILEI 30 octombrie 2018

Tragedia de la Colectiv, rememorată la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1053 vizualizări

O expoziție cu fotografii unice, realizate în noaptea incendiului, va fi deschisă în centrul reședinței de județ 

Momentul în care se împlinesc exact trei ani de la cel mai tragic eveniment petrecut vreodată într-un club din România, incendiul de la Colectiv, în care 65 de tineri și-au pierdut viața, va fi marcat în reședința județului Covasna printr-un eveniment special și unic.

Ceainăria Tein va găzdui începând din seara de marți, 30 octombrie a.c., o expoziție cu imagini făcute la concertul trupei Goodbye to Gravity chiar înaintea izbucnirii incendiului de către fotograful oficial al evenimentului, Miluță Flueraș. Inaugurarea expoziției-tribut, numită „Taking my time to pay an homage”, se va face începând cu ora 22:32, momentul când a fost înregistrat primul apel la 112, apel care anunța izbucnirea incendiului. De asemenea, timp de un minut și 9 secunde va fi ținut și un moment de reculegere, cu lumânări aprinse, în memoria celor care au pierit, în urma devastatorului incendiu.    

„Cine vrea să își aducă aminte de momentul respectiv și să comemoreze cumva cele 65 de victime are posibilitatea să o facă chiar uitându-se în „ochii lor”. Colectivul ne-a mișcat pe toți. A schimbat fața României. (...) Nu sunt imagini sinistre, ci sunt niște cadre absolut superbe. Tocmai asta le face atât de impresionante”, ne-au transmis coordonatorii evenimentului.

Autorul imaginilor vine peste o săptămână la Sfântu Gheorghe

Autorul fotografiilor, Miluță Flueraș, va veni la Sfântu Gheorghe în 5 noiembrie, în cadrul evenimentului ReCreAct din Tein, iar alături de Luiza Zan și Mihai Pop de la Platforma RO100, dar și de cei care vor fi prezenți la activitatea de lunea viitoare, se va vorbi atât despre Colectiv, despre imaginile din cadrul expoziției, dar mai ales despre efectele pe care evenimentul l-a produs asupra sferei civice din România.

Expoziția, deschisă până pe 5 noiembrie

Expoziția cu imaginile de la ultimul concert al trupei Goodbye to Gravity din Colectiv va putea fi vizitată până lunea viitoare, 5 noiembrie.

De menționat este și faptul că organizatorii acțiunii vor să ofere posibilitatea celor care doresc să doneze fonduri pentru sprijinirea victimelor incendiului, care încă se luptă, de trei ani, cu efectele teribilului eveniment, să o facă în cadrul expoziției.

Mai mult, cei care doresc să păstreze una din fotografiile expuse, vor putea licita în cadrul unei licitații secrete, de tip „silent auction”. Detalii despre această licitație vor fi oferite în cadrul vernisajului expoziției.

Incendiul din clubul Colectiv din București a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat într-o hală a fostei fabrici Pionierul din Sectorul 4. Focul a izbucnit în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării albumului numit „Mantras of War”.

În urma tragicului incendiu din 30 octombrie au decedat un număr de 65 de persoane. Dintre acestea, 26 și-au pierdut viața chiar în incinta Clubului Colectiv.  În afară de ei, restul au decedat în spital sau chiar în drum spre spital. În total, au fost rănite 186 de persoane, din care 146 au fost spitalizate.

Printre cei care veniseră la concertul formației Goodbye to Gravity se aflau numeroși artiști, printre care și Adrian Despot, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.

Acesta a fost cel mai grav incendiu produs într-un club din România, și, totodată, potrivit presei, și cel mai mare eveniment cu pierderi de vieți omenești de după 1989.

Evenimentul de la Sfântu Gheorghe este organizat în regim de voluntariat de locuitori ai orașelor Sfântu Gheorghe și Brașov.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.