STIREA ZILEI 22 septembrie 2017

Strada Kós Károly, o amenințare pentru viața pietonilor?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1978 vizualizări

Părinții elevilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” se tem pentru siguranța copiilor și fac o serie de solicitări pentru autoritățile locale, printr-o scrisoare deschisă

O campanie de strângere de semnături a fost inițiată, zilele trecute, de părinții elevilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe. Semnatarii solicită, printr-o scrisoare deschisă, autorităților locale să rezolve problemele legate de siguranța circulației pietonale pe Strada Kos Karoly. 

După mai bine de un an de când a fost închisă pentru reabilitare totală, strada Kós Károly, principala rută de acces către Colegiul Național „Mihai Viteazul”, a fost redeschisă la început de an școlar. Lucrarea, însă, nu a fost finalizată complet, iar redeschiderea traficului a fost o soluție mai degrabă de compromis. Potrivit autorităților, în prezent se lucrează la reabilitarea trotuarelor, iar mai apoi se va turna stratul final de asfalt.

Totuși, lipsa marcajelor rutiere, capacele de la canalizare ieșite în relief și lipsa trotuarelor care să permită pietonilor circulația în siguranță, îi fac pe părinții elevilor care învață la CNMV să se teamă pentru viața copiilor lor.

După o săptămână de la începerea anului școlar, aceștia s-au autosesizat și au început o campanie de strângere de semnături, atașată unei scrisori deschise în care nu doar că se semnalează clar care sunt problemele, ci se oferă și o serie de soluții pe care autoritățile locale să le ia în seamă.

„Prin prezenta, subsemnații, semnatari ai acestei scrisori, dorim să vă semnalăm câteva aspecte legate de siguranța circulației pietonale pe strada Kós Károly. Dorim să vă asigurăm că înțelegem și susținem inițiativa de a repara strada Kós Károly, care de altfel era imperios necesară.

Noi, colectivitatea din jurul Colegiului Național Mihai Viteazul, una dintre cele mai mari unități de învățământ din județ, adunând cca 1.200 de elevi, profesori, personal auxiliar, precum și însoțitori ai elevilor, am constatat că accesul pietonal către unitate se realizează în lipsa unor minime condiții de siguranță, pe care orice membru al comunității din Sfântu Gheorghe le dorește și le așteaptă din partea autorităților locale. Credem că siguranța copiilor noștri, dar și a altor membri ai comunității noastre este afectată de modul de planificare și realizare a lucrărilor pe strada Kós Károly, o arteră strategică în centrul orașului nostru, principala cale de acces către Colegiul Național Mihai Viteazul, respectiv de lipsa metodelor specifice de asigurare a deplasării pietonilor în condiții de siguranță”, arată textul scrisorii, publicat de inițiatori și pe rețeaua de socializare Facebook, dar și la sediul instituției de învățământ.

Ce cred reprezentanții CNMV despre inițiativă

Se pare că inițiativa este agreată și de reprezentanții unității de învățământ, care speră ca lucrările la respectivul tronson de drum să se finalizeze fără incidente. 

„În ceea ce privește scrisoarea deschisă a părinților, considerăm că este o inițiativă determinată de situația existentă în prezent pe strada Kós Károly. Securitatea copiilor este foarte importantă, iar în momentul de față, la orele de vârf, situația este destul de critică. Starea trotuarelor nu asigură posibilitatea ca elevii să circule pe acest spațiu din cauza lucrărilor. În momentul de față, accesul la unitatea de învățământ se face greoi și sperăm că lucrările se vor finaliza în curând, fără incidente majore”, ne-a transmis conducerea școlii.

Ce îi deranjează pe inițiatorii campaniei

Sunt câteva aspecte principale care inițiatorii campaniei le-au identificat ca fiind problematice și anume: lucrarea nu este finalizată complet, drept urmare nu există marcajele rutiere și pietonale specifice și nici piste pentru bicicliști.

De asemenea, textul scrisorii deschise atașate listei de strângere a semnăturilor mai arată că „trotuarele sunt improprii circulației pietonale în condiții de siguranță și de igienă minimă cerută de desfășurarea actului școlar. Astfel, trotuarul de pe partea cu unitatea de învățământ este desfundat la adâncimi diferite sub nivelul bordurii sau al clădirilor învecinate, este încărcat cu pietriș, nisip, noroi și utilajele constructorilor. Trotuarul de pe partea opusă este spart și circulat de autovehiculele riveranilor sau este folosit pentru depozitarea materialelor și utilajelor de construcții”.

Faptul că „nu există căi de acces practicabile și degajate spre școală, strada fiind flancată pe laterale de mașini și utilaje de construcții, inclusiv în zonele unde ar trebui să existe treceri de pietoni - în dreptul Parohiei Catolice şi în dreptul Colegiului Naţional Mihai Viteazul”, este un alt aspect sesizat de cetățeni.

Intersecția decalată dintre străzile Kós Károly – Kriza János – Libertății, considerată ca fiind „cea mai aglomerată intersecție din oraș, atât cu autoturisme, cât mai ales cu pietoni-copii!” este, de asemenea, vizată de textul scrisorii și marcată ca fiind foarte periculoasă. Inițiatorii scrisorii spun că aceasta este „nedirijată corespunzător traficului, deși însumează traficul aferent  a cel puțin 5 unități de învățământ: Lic. Mikes Kelemen, a C.N. Székely Mikó - învățământ primar, a Gradiniței Csipike, a G.S. Constantin Brâncuși și a C.N. Mihai Viteazul. În perioada de vârf, mai ales intervalul 7:40 – 8:10, intersecția este blocată de mașini, iar pietonii sunt obligați să facă slalom printre autoturismele aflate în mers pe trecerea de pietoni, existând în permanență riscul unui eveniment rutier nedorit”.

Cele două soluții pe care le-au sugerat cetățenii

Iar pentru ca rețeta să fie completă, scrisoarea deschisă nu evidențiază doar o serie de probleme, ci vine și cu două soluții, numite „ A) Soluția lentă” și „B) Soluția rapidă”.

Prima soluție, cea lentă, are în vedere degajarea unei laturi a carosabilului, care să fie amenajată exclusiv pentru traficul pietonal și pentru biciclete, „cu marcaje minime de siguranță, semnalizare, căi de acces etc., restul carosabilului rămânând deschis traficului rutier și reparațiilor nefinalizate”.

Tot în cadrul soluției lente se găsește și „dirijarea intersecției Kós Károly – Kriza János – Libertății, cel puțin în orele de vârf ale traficului spre școlile vizate – 7:40–8:10, 12:00–12:20 si 15:00–16:20”, o măsură de altfel „imperativă”, după cum o definesc inițiatorii campaniei.

Soluția rapidă se referă la „închiderea totală a circulației pe strada Kós Károly pentru maximum două săptămâni pentru finalizarea deplină atât a carosabilului, trotuarelor, căilor de acces, marcajelor corespunzătoare și repararea semaforului de la intersecția Kós Károly – Kriza János – Libertății. Obligatoriu, în tot acest timp, intersecția amintită să fie dirijată de agenții de poliție”.

Unde și până când se poate semna

Potrivit postării de pe Facebook, numită „Semnături pt siguranța pietonală pe str. Kos Karoly Sf. Gheorghe”, lista pe care pot fi înregistrate semnăturile de susținere a accesului pietonal în condiții de siguranță pe una dintre cele mai renumite străzi din oraș se găsește la poarta Colegiului Național Mihai Viteazul până luni, 25 septembrie, la ora 13:00. „Portarul este în post Non-Stop!”, arată această sursă.

Antal Árpád: stradă cu sens unic, delimitată pentru pietoni

În cea mai recentă conferință de presă, primarul Antal Árpád a declarat că lucrările la strada Kós Károly se vor finaliza abia în noiembrie, ceea ce înseamnă încă o lună de stres pentru părinții, copiii și profesorii de la CNMV.

În ceea ce privește scrisoarea deschisă, primarul ne-a declarat că nu știa despre inițiativă, dar că în condițiile în care părinții consideră că există o problemă, atunci va căuta, împreună cu Poliția, soluțiile care se impun pentru rezolvarea acesteia. Edilul a precizat chiar și disponibilitatea de a transforma Kós Károly într-o stradă cu sens unic și cu delimitări pentru pietoni, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare. 

„Toate deciziile pe care le luăm în ceea ce privește circulația le luăm împreună cu Poliția. Dacă există o asemenea solicitare și o asemenea problemă, eu sunt deschis la orice decizie. Trebuie să vedem totuși, să fie una rațională. Până la urmă siguranța copiilor este pe primul loc și pentru mine, deci aici nu cred că există vreo diferență între mine și vreun părinte. Eu sunt deschis și pentru varianta ca pentru o perioadă limitată să facem strada cu sens unic și să delimităm o zonă pentru pietoni. Până la urmă orice variantă este posibilă. Dacă părinții consideră că există pericol pentru copii, cu siguranță vom găsi, împreună cu reprezentanții Poliției, soluții”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, primarul Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.