STIREA ZILEI 11 august 2017

Spunem „La mulți ani!” de Sfântă Mărie Mare?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1508 vizualizări

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, din 15 august, iscă anual controverse pe tema urărilor pentru ziua de nume

Spunem sau nu spunem „La mulți ani!” pe 15 august persoanelor care poartă numele Sfintei Mării? Comemorăm sau celebrăm în ziua sfântă de Adormire a Maicii Domnului? Ziua de Sfântă Mărie Mare pare că stârnește controverse în spațiul public, dat fiind faptul că, potrivit calendarului creștin, ziua marchează de fapt moartea și nu nașterea.

Pe 15 august se celebrează unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinătății, Adormirea Maicii Domnului, respectiv momentul în care Iisus Hristos o aduce alături de El, în Ceruri, pe mama sa, deci încheierea vieții sale pe Pământ.

Pentru români este un eveniment cu atât mai important cu cât, de vreo câțiva ani, această zi este una liberă pentru bugetari. Mai mult decât atât, ziua capătă și mai multă semnificație cu cât circa 2,2 milioane de români poartă numele de Maria sau derivate din acesta. Dar întrebarea care îi pune în dificultate pe cunoscuții celor care poartă acest nume este dacă să le ureze sau nu „La mulți ani!”?

Răspunsurile diferă de la persoană la persoană, de la perspectivă la perspectivă.

„Sunt unii care îmi spun, sunt alții care nu. Chiar s-a întâmplat ca niște persoane să îmi atragă atenția în mod expres că nu îmi vor spune «La mulți ani!» acum, ci de Sf. Maria Mică. Nu mă deranjează nici așa, nici așa”, ne-a spus Marian, din Sfântu Gheorghe.

Pe de altă parte, sunt alții care nu consideră că Nașterea Maicii Domnului, de pe 8 septembrie, este adevărata sărbătoare care merită celebrată alături de cei dragi, ci Adormirea.

„Ai mei și, în general, prietenii apropiați care știu că mă cheamă și Maria, nu uită niciodată să-mi spună «La mulți ani!» de Sfânta Maria Mare. Majoritatea îmi zic doar de 15 august, nu și de Sfânta Mărie Mică, pe 8 septembrie”, ne-a spus Ana Maria, o tânără din Întorsura Buzăului.

„Pentru noi, moartea nu e un sfârșit”

Dilema este rezolvată de preotul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, părintele Sebastian Pârvu, care spune că toată lumea are dreptate, iar explicațiile sale sunt cât se poate de convingătoare.

„Nu greșesc nici unii, nici ceilalți. În mod normal, sărbătoarea aceasta a Adormirii Maicii Domnului se încadrează în această tipologie care spune că noi îi sărbătorim pe sfinți pentru că au plecat la cer, fiindcă pentru noi moartea nu e un sfârșit, nu e o tragedie, nu e finalitate, ci efectiv e trecerea la un alt nivel, la viața cea adevărată, la Împărăția lui Dumnezeu. De asta, în popor, îi zice Sfântă Maria Mare, și nu Sfântă Maria Mică. (...) Pentru noi e mai importantă data morții sfântului, decât data nașterii. (...) În limbajul cultic, nu spunem mort sau decedat, ci adormit, pentru că, la un moment dat, la Înviere, toți ne vom trezi ca dintr-un somn. Sunt unele persoane care spun că totuși poți să zici «La mulți ani», pentru că noi credem în viața de dincolo de moarte și atunci e un eveniment fericit. Sunt alții care sunt mai sceptici, care spun că nu poți să mergi la ziua aniversării unui mort și să îi spui «La mulți ani», pentru că e cam ciudat. (...) Din punctul meu de vedere, nici cei care spun «La mulți ani» nu greșesc, nici cei care nu spun asta nu greșesc”, ne-a explicat preotul Pârvu.

Maica Domnului, modelul mamei creștine prin excelență

Nu întâmplător sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este una importantă pentru creștini, dat fiind faptul că Sfânta Maria este, potrivit preotului covăsnean, modelul mamei creștine prin excelență.

„Până la urmă, ideea principală este că noi îi avem pe sfinți ca modele de urmat, ori asta înseamnă că eu trebuie să îmi asum acest exemplu și să încerc să îmi ghidez viața după învățătura sfântului. Aceasta înseamnă adevărata cinstire a lui Dumnezeu și a sfinților. Pentru noi, creștinii, Maica Domnului este modelul absolut de mamă. Faptul că o femeie L-a născut pe Dumnezeu, grija pe care a avut-o, felul în care s-a comportat față de pruncul său, cum a stat sub cruce și calvarul prin care a trecut ea ca mamă, ne fac să o considerăm modelul al mamei creștine prin excelență. Dacă ar fi toate mamele atât de devotate, nu am mai avea copii orfani și atâtea nenorociri în lume”, ne-a mai spus acesta, subliniind faptul că „noi o sărbătorim pe Maica Domnului nu doar pe 15 august, ci în fiecare moment în care punem în practică modelul ei de mamă”.

Reguli de celebrare a sărbătorii Adormirea Maicii Domnului?

Potrivit părintelui Sebastian Pârvu, zilele de sărbătoare din calendarul creștin-ortodox marcate cu roșu trebuie să însemne bucurie, însă nu trebuie să ne rezumăm la o anumită conduită doar pentru că această zi e marcată într-un anume fel în calendar.

„În primul rând, sărbătorim această zi prin participarea la Sfânta Liturghie. Orice sărbătoare, prin definiția ei, este un prilej de bucurie. Din punct de vedere al creștinului, nu ar trebui să existe două conduite. Într-un fel te porți când e sărbătoare și alt fel când nu este sărbătoare. Creștinul trebuie să fie același, să fie un om bun, să fie lumina lumii în toate zilele”, a spus preotul din Sfântu Gheorghe.

Peste 2,2 milioane de români poartă numele Sfintei Maria

Statisticile arată că peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria. Dintre aceștia, peste 1,8 milioane sunt femei, iar peste 400.000 sunt bărbați.

Datele furnizate de „marele Internet”, arată că 1,4 milioane de persoane poartă numele de Maria, peste 270.000 - Mariana, peste 51.600 - Marinela și peste 31.000 - Mioara.

Mai există și aproape 26.000 de femei care poartă numele de Marina, 25.000 de Marilena, aproape 11.000 de Mărioara, circa 2.000 de Măriuca și alte 160 de Măria.

Din numărul total de bărbați care își serbează onomastica, peste 310.000 poartă numele de Marian, peste 102.000 de Marin și aproape de 3.400 de Marinică.

Mariile și Marianii mai au o șansă de petrecere, dacă, din diverse motive, pe 15 august se găsesc ocupați cu altele. Aceștia își pot serba onomastica și pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv Nașterea Maicii Domnului.

Așadar, fiecare ocazie de sărbătoare este binevenită, indiferent dacă transmitem urări sau nu. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.