Basarabenii învață de la noi cum să gestioneze deșeurile
O delegație din partea autorităților din Cimișlia, raionul din Republica Moldova înfrățit cu Județul Covasna, a avut o vizită de lucru în județ, în perioada 15-17 ianuarie. Aceasta a avut ca scop schimbul de experiență și bune practici în domeniul gestionării deșeurilor.
„Eu cred că, deși am avut și până acum relații corecte, cred că le putem fructifica pe probleme concrete”, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor.
Delegația a vizitat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Leț, primul sistem complet operațional de acest tip din România, apreciat ca un model de succes la nivel național. Reprezentanții din Cimișlia și-au exprimat intenția de a implementa un model similar în raionul lor.
„Cimișlia are 50.000 de locuitori. Centrul județului are 12.000 de locuitori, însă administrativ, vorbim aceeași limbă. Ei sunt absolut interesați, și noi ne-am axat pe programe și lucruri practice, pentru că tot, așa cum și ei vor, și noi credem că Moldova va intra în curând NATO și în Uniunea Europeană și desigur se vor deschide noi posibilități, de care deja noi am trecut, de după 2007”, a mai spus Tamás Sándor.
De asemenea, în această perioadă, autoritățile din Cimișlia au vizitat, printre altele, și noul Spital TBC și Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe. Au luat parte chiar și la o ședință a Consiliului Județean joi, 16 ianuarie.
Delegația a fost formată din Andrian Tălmaci, președintele Consiliului Raional Cimișlia, Gheorghe Netedu, secretarul Consiliului Raional, Olesea Răcilă, șefa Direcției Finanțe din cadrul Consiliului Raional și Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia.
Înfrățirea dintre județul Covasna și Raionul Cimișlia a fost oficializată pe 9 septembrie 2022, prin semnarea unui acord de cooperare. Aceasta reprezintă o colaborare care a început în 2017 și presupune schimburi de experiență și proiecte comune în domenii de interes pentru ambele regiuni, cum ar fi gestionarea deșeurilor, educația și cultura.
Sursa foto: Facebook/ Tamás Sándor