STIREA ZILEI 20 noiembrie 2018

Spitalul din Întorsura Buzăului, încălzit cu sobe vechi de 20 de ani

de Iulia Drăghici - Taraș | 3546 vizualizări

Unitatea spitalicească din „Polul Frigului” nu este pe lista de priorități a Ministerului Sănătății

Conducerea Spitalului orășenesc din Întorsura Buzăului derulează un proiect important, de reabilitare a sistemului de încălzire din unitatea spitalicească, sistem care, acum câteva zile, a pus, pentru o scurtă perioadă de timp, probleme atât pacienților, cât și personalului medical. Astfel, sobele vechi de 20 de ani, care funcționează pe lemne, vor fi schimbate cu unele noi. Proiectul este coordonat de Spitalul de Cardiologie Covasna, cel care are în subordine unitatea de la „Polul Frigului”.

Investiția, care este foarte importantă, întâmpină o serie de piedici din cauza legislației, care nu permite Spitalului să reabiliteze sistemul de încălzire din veniturile proprii, ci doar din investițiile acordate de Ministerul Sănătății. Minister care nu a considerat că problema încălzirii unității spitalicești din cel mai geros oraș din România este una importantă, dat fiind faptul că nu a inclus proiectul pe lista de investiții, potrivit managerului Spitalului de Cardiologie.

Avem ceva probleme cu sobele și intenționăm să achiziționăm unele noi, dar durează procedura. Am solicitat bani pe investiții anul acesta și nu am primit niciun leu de la Minister. Eu am fost joi toată ziua în spital, am muncit acolo că ne pregătim de acreditare. Nu a fost nici frig și nu a fost problemă de a nu fi apă caldă. (...) Este normal ca anumite lucruri să poată fi îmbunătățite. Sobele sunt foarte vechi. Sunt montate de când s-a realizat clădirea, deja au ajuns la perioada de casare. Au fost reparate și anul trecut, că am avut probleme cu ele și atunci. Acum încercăm să achiziționăm unele noi pentru că reparația costa mai mult. Am și vorbit, știm de unde să le cumpărăm, căutăm să vedem care este procedura legală pentru că ne trebuie bani de investiții, nu bani din venituri proprii, conform prevederilor legale. Sunt discuții și o să se rezolve problema. Important este că pacienții nu stau în frig. (...) Poate o cameră, vreun colț, e mai rece, dar li se dau panouri termo care se pun pe perete și se mai mută dintr-o cameră în alta, unde e o zonă mai rece”, a declarat luni, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, managerul Spitalului de Cardiologie Covasna, Monica Sporea, care a mai punctat: „Lemne avem, s-a făcut o nouă licitație. (...) Într-o lună, două se rezolvă problema, în sensul de a schimba sobele. Acum mergem cu ele așa, cum au mers și până acum. Nu au fost reclamații cât au fost minus 35 de grade, tot cu aceeași dotare. Acum funcționează mai bine față de anul trecut. (...) Sunt niște proceduri. Nimic nu putem face de pe o zi pe alta. Trebuie făcut proiect, trebuie lucrat prin sistemul electronic de achiziții și nu în ultimul rând mai trebuie și bani. (...) Pe această cale mulțumesc pacienților care ne-au sponsorizat și ne sponsorizează în continuare, pentru că o mare parte din finanțarea Spitalului de Cardiologie se asigură din această sponsorizare”.

Și rampele de acces sunt pe lista investițiilor urgente

Tot pe lista de investiții urgente la Spitalul din Întorsura Buzăului este reabilitarea rampelor de acces cu sisteme de aderență, mai ales că aici sunt internați pacienții cu probleme neuro-musculare și nu numai.

„Am vorbit să rezolvăm și problema rampei, să punem pe ea un cauciuc special, pentru aderență, să permită iarna accesul. Accesul, pe lângă asigurarea unui ambient corespunzător, este o urgență. Acum se verifică fiecare traseu, fiecare scară, să fie semnalizate, să permită accesul. De câteva săptămâni, tot personalul pentru asta lucrează”, ne-a mai declarat Monica Sporea.

Spitalul de cardiologie, programări peste capacitate

Spitalul de Cardiologie din Covasna, care, după cum spuneam, administrează și spitalul din Întorsura Buzăului, se bucură în continuare de un număr mare de solicitări din partea cetățenilor din toată țara, dar și din străinătate.

„Toată lumea vrea să se programeze. Încercăm să facem o listă de așteptare electronică, online, suntem în discuții cu câțiva programatori ca să asigurăm un flux și să eliminăm subiectivismul: primul programat, primul internat”, a mai spus Monica Sporea.  

O nouă acreditare

La capitolul de „Vești Bune” se înscrie și faptul că se muncește de zor la obținerea unei noi acreditări pentru Spitalul de Cardiologie, adică un fel de atestat de bune practici.

„O dată la 5 ani se reacreditează spitalele din țară. Prima acreditare am avut-o acum 5 ani. A fost făcută cu punctaj maxim. Acum am intrat în ciclul 2 de reacreditare, care o să fie la sfârșitul lunii februarie. Dacă spitalul primește acreditarea aceasta, înseamnă că pacientul este tratat în cele mai bune condiții. E, de fapt, un standard de calitate”, ne-a mai spus managerul Monica Sporea.

Spitalul din Întorsura Buzăului are 98 de paturi, iar 68 dintre acestea sunt destinate pacienților aflați la recuperare. Restul paturilor sunt distribuite pe secțiile de acuți, adică Interne, Ginecologie și Pediatrie.

Construcția spitalului a început în cursul anului 1995. Investiția, de 13 milioane de lei, a fost finanțată de Ministerul Sănătăţii și a fost finalizată la sfârșitul lui 2008. După un „du-te-vino” administrativ, clădirea a ajuns de la Consiliul Județean Covasna, la Primăria Întorsura Buzăului și în final sub aripa spitalului de cardiologie. Câțiva ani mai târziu, unitatea spitalicească a înglobat și fostul Centrul de Patologie Neuro-Musculară „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele, unicul spital pentru distrofici muscular din țară.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.