STIREA ZILEI 29 aprilie 2014

Sfântu Gheorghe e în sărbătoare!

de Székely Emőke | 785 vizualizări

deschidere

Festivalul întins pe mai multe zile cuprinde zeci de concerte, târguri, evenimente sportive, dar și culturale

Sâmbătă s-a dat startul celei de a 23-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe, însă distracția în centrul orașului începe joi, cu o zi mai devreme ca de obicei, întrucât ziua de 1 Mai este liberă. Atunci vor fi montate corturile comercianților și va începe șirul de concerte, precum și activitățile de la Cortul Tineretului.

Autoliv și Arcon – din nou alături de comunitate

Așa cum a promis, firma Autoliv se implică activ în viața comunității din Sfântu Gheorghe. Astfel și în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe din acest an scena principală (din faţa Prefecturii) se numește scena Autoliv, iar aici vor concerta cei mai de seamă invitați ai festivalului. Tot aici va avea loc duminică seara un grandios foc de artificii, cadoul firmei Arcon pentru locuitorii orașului. Acesta se anunță un eveniment cu adevărat spectaculos, dat fiind faptul că focul de artificii va acompania concertul celebrului pianist Havasi. Înainte de asta însă se va face tragerea la sorți a tombolei Zilelor Sfântu Gheorghe. Tombola va oferi premii inedite în acest an, căci câștigătorii vor primi diverse pachete turistice, în valoare totală de peste 5.000 de euro.

Pe scena Autoliv vor concerta nume grele ale muzicii. Vineri de la ora 20:30 va urca pe scenă formația Vama, iar Tudor Chirilă ne va face pe toți să cântăm „Perfect fără tine”. Sâmbătă va cânta Connect-R de la ora 19:30, iar de la ora 21:30 vom putea fredona melodii precum „Cotton Eye Joe” sau „Wish You Were Here” alături de suedezii de la Rednex.

Youvenis – unul dintre cele mai așteptate concerte

Activitățile de la scena Kaufland (în faţa magazinului Şugaş) vor începe joi de la ora 13 cu un program folcloric susținut de Ansamblul „Brâuleţul” din Sita Buzăului, Corul bărbătesc „Pădurenii” din Barcani, Taraful „Ciobănaşul” din Întorsura Buzăului, Ansamblul de tradiţii şi obiceiuri populare Vâlcele şi Ansamblul „Voineştenii” din Covasna. Tot pe această scenă va avea loc deschiderea oficială a festivalului, eveniment programat vineri după parada de la ora 12. Sâmbătă pe această scenă vor fi două concerte de rock, și anume Bond Jovi Tribute Band și AC/DC Tribute Band. Un concert de excepție va avea loc aici duminică, atunci când va urca pe scenă una dintre cele mai îndrăgite şi premiate formații din județul Covasna, Youvenis. Tinerii întorsureni s-au afirmat la mai multe competiții muzicale naționale, iar duminică seara de la 19:30 ne promit o petrecere de zile mari.

10247429_761638387202272_5368016030858576280_n

Multe activităţi la Cortul Tineretului

La fel ca în fiecare an, organizațiile de tineret Harit și Ecou se pregătesc cu o serie de evenimente destinate în special tinerilor. Activitățile de la Cortul Tineretului vor începe joi seara cu un silent party – petrecere cu căşti, apoi vineri tinerii vor participa la parada de deschidere a zilelor orașului cu un balaur care va avea capul de doi metri și trupul lung de 100 de metri. Urmează deschiderea oficială a cortului la ora 13:30, iar de la ora 14 va porni și Biblioteca Vie. Aceasta va funcționa vineri, sâmbătă și duminică între orele 14-17. Printre cărțile care pot fi „citite” se numără oameni de sport, voluntari sau artiști. Zilnic vor avea loc și întâlniri cu publicul, pentru că artiștii care vor urca pe scenele festivalului vor trece mai întâi pe la Cortul Tineretului, unde vor răspunde la întrebări și vor da autografe. Un eveniment inedit va avea loc vineri seara, când pe scena amplasată în Cortul Tineretului vor urca membrii formației Fresh din Întorsura Buzăului, care vor cânta mai multe cover-uri. De asemenea vineri vor fi preselecții pentru Saint George’s Got Talent, finala acestui concurs fiind programată pentru duminică seara. De asemenea Asociația „Alutus” va organiza diferite ateliere pentru copii, tema fiind cea a păsărilor.

Grădina artelor

Şi în curtea Muzeului Național Secuiesc vor avea loc tot felul de activități cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe. Aici va funcționa un târg de meșteșugari și vor avea loc concerte de jazz și blues. Tot aici vineri, sâmbătă și duminică vor urca pe scenă ansambluri folclorice de la diferite școli din oraș. Pentru cei care iubesc muzica de calitate amintim doar un nume care va încânta publicul în Grădina Artelor, și anume Luiza Zan, care va fi invitata corului „Voces” vineri de la ora 15:30, și va cânta și duminică de la ora 19 alături de Session Jazz Band.

Târguri și ateliere

În centrul orașului vor fi amplasate zeci de corturi cu bere și mici, care probabil vor fi pline. Clienți vor aștepta și meșteșugarii, târgul lor fiind amplasat între liceele „Mikes Kelemen” și „Mihai Viteazul”. În total vor fi peste 160 de corturi cu marfă de toate felurile: obiecte de artizanat, haine, bijuterii, covoare, unelte și ustensile din lemn, oale de lut, dar și turtă dulce. Un alt târg va fi deschis joi la ora 12 la Liceul „Székely Mikó”, unde va avea loc prima ediție a Expoziției de Wellness organizată de Camera de Comerț și Industrie Covasna. Intrarea va fi de 1 leu, iar firmele participante vor aduce oferte turistice, dar și de îngrijire corporală. E bine de știut faptul că biletul de intrare este și tombolă.

Orban Barra Gabor aprilie 2014 - 1

Tentative de recorduri mondiale

Cercul de alergare Gall Lajos organizează sâmbătă de la ora 10, în colaborare cu Primăria Sfântu Gheorghe, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna şi mai mulţi sponsori, cea de a 24-a ediţie a concursului de alergare pe şosea „Ziua de alergare Gáll Lajos”. Înscrieri: 8,00 – 9,45. Taxă înscriere: 5 lei copii, 10 lei adulţi. Distanţa de concurs: 3000 m. Traseu: Piaţa Libertăţii, str. Petőfi Sándor, str. Ciucului, str. Voican, str. Erege, str. Daczó, str. Ciucului, str. Bisericii, str. Kőrösi Csoma Sándor, str. Kossuth Lajos, Piaţa Libertăţii. Premii: primii trei la open, primii trei pe categorii de vârstă. Toţi participanţii primesc medalie şi pachet de sosire.

Sâmbătă de la ora 10 în Cortul Tineretului va avea loc concursul de șah „Mihai Dițu”, organizat în parteneriat cu Clubul de Șah „Cavalerul”. La ora 11 în fața restaurantului Tribel sunt așteptate echipele care doresc să participe la concursul de streetball.

Tot sâmbătă, de la ora 14, în Piaţa Mihai Viteazul, Orbán-Barra Gábor va încerca să realizeze două recorduri Guinness, și anume mersul în spate cu bicicleta, respectiv cele mai multe sărituri realizate pe o roată. Duminică de la ora 13:30 va avea loc în fața Casei de Cultură a Sindicatelor şi un concurs de bike-trial. Tot duminică de la ora 10 se dă startul concursului de duatlon organizat de Alpin Sport. Înscrierile se fac la faţa locului, și anume în Piața Kalvin (la Trei Trandafiri), începând cu ora 9.

Directorul festivalului, Grubisics Levente, a anunțat că bugetul Zilelor din acest an a fost estimat la un milion de lei, din care Primăria a contribuit cu 350.000 de lei, restul sumei fiind completat din contractele comerciale și sponsorizările încheiate pentru sărbătoarea orașului.

Aşadar oferta este foarte bogată şi diversificată, mai rămâne doar să avem parte de vreme bună şi să vă dorim distracţie plăcută!

În ziarul "Observatorul de Covasna" de miercuri găsiţi programul complet al Zilelor Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.