STIREA ZILEI 17 decembrie 2021

Sfântu Gheorghe are propriul trenuleț turistic

de Iulia Drăghici - Taraș | 4005 vizualizări

Este nou, a fost făcut la comandă, în Ungaria, și a costat 824.000 de lei 

Un trenuleț turistic va fi pus în funcțiune începând de sâmbătă, 18 decembrie, la Sfântu Gheorghe, când se va da startul unor evenimente speciale de Crăciun. Trenul este nou, comandat din Ungaria și a costat 824.000 de lei. 

Trenulețul are două vagoane, 56 de locuri (28 per vagon), fiecare cu sistem propriu de încălzire, sistem audio pentru ghidaj, respectiv o locomotivă echipată cu un motor de 240 CP Toyota Hilux Euro 6 de tip off-road, care să ajute și când va fi pusă în funcțiune pe ruta spre Șugaș Băi. Acesta a fost achiziționat de Asociația Vadon și Primăria Sfântu Gheorghe. 

Împreună cu Asociația Vadon, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a încercat să facă locuitorilor orașului o surpriză, ceva în plus anul acesta decât a fost în anii anteriori”, a spus viceprimarul Vargha Fruzsina joi, la o conferință de presă în care a fost inaugurat trenulețul. 

Alături de aceasta au fost prezenți și consilierul local şi preşedinte al Asociaţiei Vadon, Magyarósi Imola, și directorul Asociației Vadon, Demeter János. 

Trenulețul va îmbogăți programul turistic local, pentru că va face tururi ghidate. Va avea o rută și la Băile Șugaș în tot sezonul. Orașul nostru susține inițiativele de acest gen, aceste programe dedicate familiilor și cred că trenulețul turistic reprezintă o posibilitate de a petrece timp de calitate cu familia, cu prietenii”, a spus Magyarósi Imola. 

Directorul Asociație Vadon a spus că achiziția publică și construcția trenului a durat cam un an și jumătate și nu a fost un proces ușor. „Sperăm să fie un succes, atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru turiștii care vor veni și folosi acest trenuleț”, a declarat Demeter János.

Tot acesta a spus și că trenul a fost construit în oraşul Tata din Ungaria. 

Trebuie să știți și că inițial municipalitatea s-a gândit să achiziționăm un trenuleț electric pentru a fi mai prietenos cu mediul. Dar dată fiind morfologia terenului către Șugaș Băi și mai ales înapoi, nu am găsit trenuleț electric care să corespundă acestor cerințe. Ca atare am optat pentru un tractor, așa se numește, care tractează cele două vagoane”, a mai punctat directorul Asociației Vadon. 

Program de Crăciun: concerte festive live în trenuleț 

Deocamdată, trenul Sepsi Tour va merge doar în zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, pe traseul Biblioteca Județeană „Bod Péter” – Biserica Catolică – Casa cu Arcade – Piața Sfântul Gheorghe – Primărie – Biblioteca Județeană „Bod Péter”. Accesul se face pe bază de bilet, care costă 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii. 

De precizat este și că programul pentru perioada 18 – 23 decembrie este luni – vineri 17:00 – 20:00, sâmbătă – duminică 12:00 – 20:00. 

O altă surpriză pentru locuitorii municipiului este că între 20 și 23 decembrie, călătorii vor avea parte și de spectacole de Crăciun. 

Astfel, luni, 20 decembrie, între orele 17:00 și 17:30, vor cânta elevii Corului Colegiului „Székely Mikó”, urmați de Corul Campanella al Liceului de Arte „Plugor Sándor”, între orele 18:00 și 19:00. 

Marți, 21 decembrie, între orele 17:00 și 17:30, va cânta corul elevilor de la Colegiul „Székely Mikó”, urmat de fanfara Liceului de Arte „Plugor Sándor”, între orele 18:00 și 19:00. 

Miercuri, 22 decembrie, între orele 17:00 și 19:00, vor avea loc jocuri interactive conduse de elevii secţiei de teatru a Liceului de Arte „Plugor Sándor”, urmate de un spectacol al Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”, între orele 19:00 și 20:00. 

Joi, 23 decembrie, între orele 17:00 și 20:00, elevii secţiei de teatru a Liceului de Arte „Plugor Sándor” îi vor invita pe pasagerii trenului să cânte, să recite și să se joace jocuri interactive.

În anii trecuți, la Sfântu Gheorghe au mai fost puse în funcțiune trenulețe similare, cu plimbări contra-cost, dar au fost inițiative private, venite din alte județe.

Sursa foto: Vargyasi Levente și Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.