TURISM 16 octombrie 2024

Eveniment la Tuşnad Băi – soluţii sustenabile pentru HoReCa propuse de experţi din industria textilă

de Agerpres | 603 vizualizări

Impactul negativ al industriei textile asupra mediului înconjurător şi implementarea unor practici sustenabile în sectorul HoReCa sunt temele principale ale evenimentului „EcoTexHoReCa: Expo şi Conferinţă pentru Textile Sustenabile în Industria Ospitalităţii”, organizat în perioada 15-17 octombrie, la Tuşnad Băi, de către Clusterul Regional „Transylvania Textile & Fashion”, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României.

În cadrul acestui eveniment, ce reuneşte în principal profesionişti din industria ospitalităţii şi cea a industriei textile, precum şi specialişti în sustenabilitate, au fost prezentate, miercuri, o serie de soluţii inovatoare pentru reducerea deşeurilor textile şi pentru o gestionare mai eficientă a resurselor în acest sector, cu accent pe reutilizarea textilelor şi promovarea economiei circulare.

Organizatorii au prezentat o expoziţie realizată în două dintre camerele hotelului O3zone din Tuşnad Băi, echipate complet cu textile reutilizate, cum ar fi lenjerie de pat, perdele, halate, prosoape, oferind, astfel, exemple concrete de bune practici în utilizarea sustenabilă a materialelor.

„Eu cred că este un eveniment foarte important, luând în considerare că industria ospitalităţii este un consumator destul de mare de textile. Şi ne-am gândit să facem acest eveniment, să vedem cum putem reutiliza textilele folosite din industria ospitalităţii şi, totodată, cum putem, de exemplu, folosi materiale naturale în amenajarea camerelor de hotel. Şi, tocmai din cauza asta, am realizat această expoziţie în două camere. Într-o cameră sunt textile reutilizate, combinate cu textile noi şi cealaltă cameră este dotată cu textile naturale, in, bumbac, lână, adică materiale naturale care au proprietăţi mult mai bune, sunt mult mai sănătoase, mai durabile şi ciclul de viaţă este mult mai lung. Cu reutilizarea textilelor putem prelungi ciclul de viaţă a produsului, care este, de fapt, baza economiei circulare (...) Deci, noi venim cu idei, avem soluţii, dar vrem să vedem şi părerea specialiştilor din HoReCa (...) Ar fi super fain ca hotelurile şi pensiunile să adopte această metodă”, a declarat preşedinta Clusterului Regional Transylvania Textile & Fashion, Eva Gaszpor.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Borbély László, care a fost prezent la eveniment, a subliniat faptul că industria textilă este unul dintre cei mai mari poluatori şi consideră că trebuie încurajată orice iniţiativă menită să reducă emisiile de carbon.

„Pericolul este că zece la sută din emisii vin din aceste industrii de textile şi contribuie, din păcate, la această încălzire globală. Se tot discută la nivel global despre fast fashion, care înseamnă 'eu arunc, nu reutilizez' (...) Cei care erau înaintea noastră, ştiţi foarte bine, fiecare are rude sau au avut bunici, trăiau sustenabil, foloseau orice din gospodărie, nu aruncau. Era de la generaţie la generaţie să nu risipeşti, nu doar cei mai săraci, ci şi cei care erau mai înstăriţi (...) Haideţi să ne întoarcem la rădăcini, să vedem cum putem deveni mai sustenabili şi unde sunt iniţiative locale care pot fi un fel de ferment”, a declarat Borbély László.

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismul Balnear din România, Nicu Rădulescu, apreciază că subiectele puse în discuţie în cadrul acestui eveniment sunt importante atât din perspectiva impactului pozitiv pe care l-ar putea avea asupra mediului înconjurător, cât şi din cea a beneficiilor financiare pe care recuperarea şi reutilizarea materialelor textile din camerele de hotel, din spa şi centrele de tratament le-ar putea aduce oamenilor de afaceri din domeniul HoReCa.

Sursa foto: Borbély László/Facebook

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.