STIREA ZILEI 13 noiembrie 2018

Semicentenarul liceenilor din zona Buzaielor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2862 vizualizări

În 2018 s-au împlinit 50 de ani de când s-a înființat primul liceu la Întorsura Buzăului, iar momentul istoric va fi marcat cum se cuvine

Zona Buzaielor are, în 2018, parte de o sărbătoare importantă, care va fi marcată cum se cuvine în 8 decembrie a.c.. Este vorba despre împlinirea a 50 de ani de la înființarea învățământului liceal la Întorsura Buzăului. Voluntarii Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului au început pregătirile pentru evenimentul „100+ absolvenți ai liceului întorsurean”, care este dedicat și Centenarului Marii Uniri, la care sunt așteptați să ia parte toți absolvenții celor 46 de promoții, împreună cu profesorii lor.

Toată suflarea din zona Buzaielor, de la bunici, părinți și până la elevii din ziua de azi, se pregătește de un eveniment special, grandios, care își propune să marcheze semicentenarul tuturor liceenilor întorsureni. Prima întâlnire de lucru care pune la cale aniversarea deosebită a avut loc vineri, la Centrul de Tineret din Întorsura Buzăului, organizația care va coordona activitățile dedicate semicentenarului întorsurean.

Aici s-a stabilit ca evenimentul central să se numească „100+ absolvenți ai liceului întorsurean” și să aibă loc în 8 decembrie a.c.. De asemenea, s-a decis și când va avea loc următoarea ședință organizatorică, care va stabilii detaliile finale ale acțiunii, una dintre cele mai importante de anul acesta.

Absolventă din prima generație, prezentă în echipa de organizare

Invitației de a lua parte la ședința de organizare a evenimentului i-a răspuns și o elevă care s-a aflat în prima generație de absolvenți.

Centrul de Tineret din Întorsura Buzăului propune absolvenților din toate generațiile (1972-2018), de la toate formele de învățământ(zi, seral, frecvență redusă) să se întâlnească pentru a sărbători 50 de ani de la înființarea liceului întorsurean.

La întâlnirea de astăzi, (vineri, 9 noiembrie) au participat 18 absolvenți, din mai multe generații,  care au constituit grupul de inițiativă al acțiunii. Toți s-au simțit liceeni, chiar dacă unii dintre ei sunt acum părinți sau chiar bunici de liceeni! Printre ei, s-a aflat și Elena Tohănean, absolventă din prima promoție, 1972, care a pășit cu mare emoție pragul liceului și care- copleșită de amintiri – ne-a arătat fotografiile din anii de liceu, placheta cu numele absolvenților și profesorilor, mărturiile întâlnirilor trecute, toate păstrate cu sfințenie timp de 46 de ani.

Și absolvenții din generațiile mai recente și-au regăsit astăzi, cu emoție, amintiri neprețuite: tabloul de absolvire, foștii profesori, sălile de clasă, cei mai frumoși ani!”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, coordonatoarea Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului, Doina Pătrunjel.

Importanța educației și evoluția sistemului educațional întorsurean

În urma ședinței de vineri s-a stabilit ca evenimentul central al sărbătorii, derulat în 8 decembrie, să marcheze importanța educației și evoluția sistemului educațional din Întorsura Buzăului.  

Având în vedere că aniversarea liceului este în anul Centenarului Marii Uniri, grupul de inițiativă a decis ca întâlnirea absolvenților să se numească „100+ absolvenți ai liceului întorsurean” și să aibă loc în data de 8 decembrie 2018. Toți absolvenții celor 46 de promoții, împreună cu profesorii lor, sunt invitați să vorbească despre importanța educației, despre evoluția  sistemului educațional din ultimii 50 de ani, despre contextul în care s-a înființat liceul întorsurean, despre modul în care s-a construit clădirea liceului și să afle care a fost parcursul absolvenților. Fiecare generație va avea un spațiu alocat în care va putea să expună mărturii ale vieții de licean din cele 5 decenii”, ne-a mai spus coordonatoarea Centrului.

În continuare, timp de două săptămâni, voluntarii vor promova ideea acestui eveniment în întreaga comunitate, își vor contacta colegii de generație, vor întocmi liste cu participanții la eveniment, vor strânge fotografii, plachete, albume.

Voluntarii Centrului de Tineret vor realiza un anuar al absolvenților din primii 50 de ani ai liceului întorsurean, urmând ca acesta să fie completat de fiecare generație de acum înainte. Planul de acțiune va fi finalizat la întâlnirea de la Centrul de Tineret,  din 26 noiembrie, ora 14. Până atunci, pe rețelele de socializare, așteptăm cu interes sugestiile absolvenților,  fotografiile, amintirile, mărturiile celor care au luat decizia sau care au făcut posibil ca tinerii să își continue studiile liceale în orașul nostru.

Participarea unui număr cât mai mare de absolvenți la acest eveniment, va oferi tinerei generații modelul unei comunități unite care apreciază importanța educației”, ne-a mai spus Doina Pătrunjel.

Scurt istoric al învățământului liceal întorsurean

În 1968, după noua împărţire administrativ-teritorială în urma căreia comuna Întorsura Buzăului a devenit oraș și a trecut la judeţul Covasna și totodată și ca urmare a creșterii populației, inclusiv a celei școlare, s-a constatat nevoia înființării unui liceu care să școlarizeze elevii absolvenţi ai claselor a VIII-a din întreaga zonă, care, altfel, erau nevoiți să meargă la liceele din Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Brașov, Codlea sau Săcele.

În acest context, la 15 septembrie 1968 a luat ființă Liceul de Cultură Generală din Întorsura Buzăului, care a funcționat, la început, în incinta actualei Școli Generale din oraș.

Primul director al liceului a fost profesoara Mariana Bobeş, iar profesorii au fost cei de la Şcoala Generală: limba română şi franceză – Constantin Mărcuşan, istorie – Vasile Stancu, matematică şi fizică – Georgeta Bularca, chimie – Rodica Mihai, geografie – Iulia Modroiu, biologie – Mariana Bobeş, limba rusă – Maria Teodoru, desen – Gheorghe Popica, educaţie fizică – Stela Ciobanu, muzică – Ana Socaciu, potrivit site-ului http://www.liceulmirceaeliade.info/.

Din anul şcolar 1969-1970 au fost înfiinţate încă două clase, tot acum introducându-se cursurile de seral şi separarea profilurilor, adică profilul uman şi cel real, mai arată site-ul Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.

Tot în această perioadă s-a construit o nouă clădire, pe strada Gheorghe Doja, cu zece săli de clasă, două laboratoare – fizică şi chimie – un cabinet medical şi o cancelarie. Începând cu anul şcolar 1979-1980, liceul s-a mutat în noua clădire de pe Aleea Gării, numărul 1, iar din anul 1980-1981 a devenit Liceu Industrial trecând sub protecţia Ministerului Industriei şi scoţând de pe băncile educaţiei socialiste generaţii de tineri cultivaţi în special în domeniul practic, al muncii tehnice.

„În 1964 am fost propusă directoare pentru că m-am remarcat ca fiind un profesor serios. Am fost directoare până în 1980. În acest timp s-a făcut liceul de pe Gheorghe Doja şi am pus şi temelia pentru liceul care acum este teoretic. A fost o perioadă de foarte multă muncă. Dacă vreţi să mă credeţi, nu am avut, în 16 ani, un concediu normal. Mereu a fost muncă, muncă şi iar muncă. Dar am avut şi realizări. Am muncit, am respectat, m-am bucurat de rezultatele copiilor şi a fost frumos”, ne spunea, într-un interviu din 2016, prima directoare a liceului întorsurean, Mariana Bobeș, acum în vârstă de 89 de ani.

De 10 ani, liceul s-a scindat în cele două ramuri, teoretic și tehnologic

După Revoluția din 1989, liceul a devenit Grup Școlar, cu profilurile real şi uman, dar şi clase de pregătire profesională. A primit titulatura „Nicolae Bălcescu”, sărbătorindu-şi ziua în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Din septembrie 2008, liceul s-a scindat în liceu teoretic şi liceu tehnologic. De atunci sediul de pe Aleea Gării poartă numele lui Mircea Eliade.

De-a lungul timpului, funcția de director al instituției din strada Aleea Gării a fost ocupată rând pe rând de Mariana Bobeş, Paul Voinescu, Maria Potcovaru, Constantin Popica, Marinela Bularca, Cornel Idomir, Leca Băncilă, Nicolae Boian, Maria Badiu și în prezent de Maria Bularca.

Așadar, pregătirile pentru mare sărbătoare a liceenilor întorsureni au început oficial, iar toți cei care au fost parte din sistemul educațional liceal din Întorsura Buzăului sunt așteptați să se implice în acțiunea care se anunță a fi una istorică. Toate detaliile vor fi anunțate pe parcurs în ziarul Observatorul de Covasna, cât și pe platforma online a acestuia, www.covasnamedia.ro.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.