Secuii au început „expansiunea spre Brașov”
Brașovenii au fost invitați oficial de liderii județului Covasna să participe în weekend la Festivalul Kürtőskalács
Secuii au „invadat” duminică parcarea celui mai mare centru comercial din Brașov, printr-un eveniment dedicat promovării Festivalului Deliciilor Dulci – Kürtősfeszt. În soarele aprig, printre dansatorii secui care aproape că pluteau pe acordurile de vioară, mirosul celui mai recunoscut desert al maghiarilor și-a făcut simțită prezența, prin standul amplasat la intrarea în Coresi. Așa au fost invitați brașovenii să ia parte în weekendul viitor, 7 – 9 septembrie a.c., la a doua ediție a Festivalului Deliciilor Dulci din Sfântu Gheorghe.
Acțiunea i-a avut în prim plan pe liderii celor două județe, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor și președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, dar și pe reprezentanții celor două reședințe de județ, viceprimarul din Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit și primarul din Brașov, George Scripcaru.
„Noi credem și sunt ferm convins că și cei din Brașov au de câștigat în ceea ce înseamnă specialitățile noastre covăsnene, secuiești și nu numai culturale, ci și gastro-culturale și în plus, turistic. (...) Evenimentul la care vă invităm și pe care îl lansăm și aici la Brașov este Festivalul Kürtőskalács, o dulceață, ceva absolut secuiesc”, a declarat, în cadrul conferinței de presă de duminică, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
Acesta a subliniat, printr-o declarație oferită ziarului Observatorul de Covasna, că evenimentele gastronomice și culturale din secuime vor depăși din ce în ce mai mult granițele județelor Covasna, Harghita și Mureș, dar și că acest lucru trebuie privit cu pozitivism și deschidere, numind astfel evenimentul de duminică de la Brașov ca fiind „expansiunea secuilor spre Brașov”.
„O să avem și programe culturale secuiești și românești deopotrivă. Deci ne deschidem. Va fi o expansiune secuiască spre Brașov. Trebuie să înțelegem esența pozitivă a acestor cuvinte, pentru că în general știu, nu numai statistic, ci prin propria experiență, că 90% din turiștii care vizitează județul Covasna sunt de naționalitate română. Noi, dacă suntem isteți, și suntem, desigur, trebuie să ne deschidem și ne-am și deschis porțile foarte larg spre turiștii vorbitori de limbă română, de naționalitate română. Pentru noi este important să promovăm regiunea noastră, desigur și să promovăm și aspectele turistice ale județului. Și avem cu ce să ne mândrim! (...) Asta este esența și ideea noastră: de a ne deschide turistic spre oamenii de bună cuviință, să vină, să vadă, să guste cultura noastră și să petreacă cel puțin o zi, două în Ținutul Secuiesc”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia, Tamás Sándor.
Organizatorii evenimentului covăsnean au mai transmis celor prezenți la evenimentul de duminică de la Brașov că datorită competiției de făcut kürtőskalács, din cadrul Festivalului, la care participă cei mai buni producători din Covasna, Harghita și Mureș, produsele vândute aici vor fi net superioare celor găsite în alte circumstanțe, la marginea drumului, motiv pentru care iubitorii deliciului secuiesc nu ar trebui să rateze să viziteze centrul municipiului Sfântu Gheorghe în perioada 7 – 9 septembrie. Asta pe lângă multitudinea de programe anunțate, ca de exemplu concertul cu Alex Velea, programe folclorice sau pentru copii.
Cel mai mare kürtőskalács al Transilvaniei
Dacă anul trecut s-a reușit doborârea unui record prin realizarea celui mai lung kürtőskalács, de 14 metri, anul acesta două firme, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna și din Lupeni, Harghita, vor încerca depășirea acestei reușite, marcând un nou record pe Transilvania.
„O să lansez încă o invitație pentru cei din Brașov, asta înseamnă că anul viitor ne-am dori să organizăm chiar împreună (Festivalul Deliciilor Dulci - n.red.). Anul trecut am organizat singuri, anul ăsta avem deja alături județele Harghita și Mureș. De la ei, de pildă, am cerut câte un sac de făină, din care pregătim cel mai mare kürtőskalács al Transilvaniei”, a mai spus Tamás Sándor la conferința de presă.
Primarul Brașovului: „Ținutul Secuiesc este parte a noastră, a tuturor din această țară”
Și liderii brașoveni i-au îndemnat pe cei pe care îi reprezintă să nu ezite și să profite de prilejul organizării celui mai mare festival dulce din zonă pentru a vizita astfel municipiul Sfântu Gheorghe și județul Covasna.
„Ținutul Secuiesc este parte a noastră, a tuturor din această țară. Contrar celor spuse de unii, că vreți să faceți ceva, eu cred că nu e adevărat, pentru că noi suntem aici de mii de ani. Important este să fructificăm cultura, tradiția și ce este bun pentru noi și ce ne reprezintă. (...) Trebuie să privim realitatea așa cum este ea și să apreciem totodată că în zona secuiască sunt multe tradiții care se mențin, care pot fi fructificate și pe care vrem să le scoatem în evidență împreună”, a declarat primarul din Brașov, George Scripcaru, duminică, în cadrul conferinței de presă.
„Consider că turismul și cultura pot fi concepute integrat, fiindcă noi ca și județ, ca și zonă, am conviețuit cu sași, cu maghiari, iar tradițiile dumnealor, specificul, cultura, gastronomia, au făcut ca această zonă să fie altfel și să aibă o altă identitate față de alte zone ale țării și consider că doar împreună putem să ne promovăm, să ne prezentăm specificul și să nu avem niciodată impresia că suntem competitori, ci că de fapt este loc pentru fiecare pe piață. Un concept bine integrat și pus la punct nu face altceva decât să ne ajute pe toți”, a spus și președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.
Acesta a subliniat de asemenea că Brașovul trece printr-o perioadă foarte bună pe plan turistic, acesta fiind primul an în care „muntele bate marea”, potrivit statisticilor care arată numărul de înnoptări și prezență a turiștilor.
Autoritățile covăsnene au întărit promisiunile către brașoveni, privind fondurile pentru aeroport
Contextul evenimentului a lăsat autorităților loc și să sublinieze colaborarea bună dintre cele două județe și multitudinea de proiecte derulate în comun. Printre acestea s-au amintit construirea aeroportului Ghimbav și alte proiecte privind infrastructura rutieră.
„Încă din primele zile ale mandatului meu, alături de Primăria din Sfântu Gheorghe, alături de județul Covasna și primăria Brașov, am exprimat cât de clar că ne dorim cu toții să realizăm obiectivul cel mai important pentru noi astăzi din punct de vedere al mobilității, aeroportul de la Brașov”, a spus Adrian Veștea.
„Am întărit această promisiune din partea Primăriei Sfântu Gheorghe și din partea Consiliului Județean Covasna că vom contribui cu câte trei milioane de euro la sfârșit, la final, dacă este necesar acest lucru, pentru că este și în interesul nostru 100% construirea aeroportului de la Ghimbav, pentru că, din toate studiile pe care le cunosc eu se spune că în jur de 50 – 60 de kilometri pe lângă un aeroport se dezvoltă economic și turistic regiunea. Sfântu Gheorghe este la 30 de kilometri, Târgu Secuiesc la 60 de kilometri. Suntem absolut interesați de acest lucru”, a punctat duminică Tamás Sándor.
Acesta a amintit totodată că acest parteneriat cu autoritățile brașovene cuprinde și dezvoltarea infrastructurii rutiere. „Am modernizat deja drumul Sfântu Gheorghe – Ilieni, până la granița cu județul Brașov, spre Podul Oltului, cu intenția de a deschide celor din Sfântu Gheorghe și din zonă o accesibilitate mai rapidă spre aeroportul Ghimbav. Avem o înțelegere cu domnul președinte al Consiliului Județean Brașov, că și ei la rândul lor vor moderniza Podul Olt spre Ghimbav și acest drum. Am semnat împreună cu județul Brașov un proiect regional pentru deschiderea zonei Baraoltului, prin Augustin (...) prin modernizarea drumului cu ajutorul programelor europene. Și avem și o idee comună, susținută și de cei din Bacău, autostrada Brașov – Sfântu Gheorghe – Bacău. (...) Acum 100 de ani la Alba Iulia s-a promis legarea regiunilor Moldova și Transilvania și încă nu s-au legat”, a mai subliniat Tamás Sándor.
Revenind la scopul expansiunii secuilor la Brașov, organizatorii au mai amintit duminică faptul că prima ediție a Festivalului Deliciilor Dulci a adus în centrul municipiului Sfântu Gheorghe peste 20.000 de vizitatori, care au cumpărat peste 15.000 de cozonaci secuiești.
Detalii despre acest eveniment pot fi obținute pe site-ul https://kurtosfeszt.ro/ro/ sau prin intermediul Facebook, pe pagina de eveniment - Kürtőskalács-Édes Ízek Fesztiválja/Festivalul Deliciilor Dulci.
Sursă foto: Kocsis B. János.