STIREA ZILEI 5 august 2014

Şcolile postliceale sunt la mare căutare

de Székely Emőke | 1695 vizualizări

Locuri mai sunt și la clasele de liceu, la cele postliceale, dar și la UBB

Primele sesiuni de înscriere s-au încheiat atât la licee, cât și la facultăți, iar înscrierile la unitățile postliceale sunt în toi sau urmează să înceapă în perioada următoare. Locuri mai sunt la aproape toate formele de învățământ, așadar uitucii, indecișii sau cei care pur și simplu vor să facă acest pas pe ultima sută de metri, sunt așteptați la secretariate sau, în cazul liceenilor, se pot înscrie pentru cea de a treia etapă de repartizare computerizată.

În jur de 170 de locuri libere în licee

S-a încheiat și a doua etapă de admitere la liceu, iar după repartizarea computerizată a candidaților locuri libere mai sunt atât la liceele teoretice, cât și la cele tehnologice sau vocaționale. La Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, de exemplu, la linia română mai sunt 8 locuri la clasa de arte plastice și 11 locuri la muzică, la Liceul Teoretic „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna mai sunt 7 locuri la specializarea Științele naturii, dar mai sunt 7 locuri și la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, clasa Științele naturii/Bilingv. La liceele tehnologice sunt locuri în mai toate unitățile de învățământ, la această categorie fiind deocamdată neocupate aproape 100 de locuri. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară mai târziu.

Meserii căutate în străinătate

Unitățile sau clasele de învățământ postliceal sunt din ce în ce mai îndrăgite pentru că pot oferi mai multe beneficii. În primul rând pentru a învăța la o astfel de clasă nu este nevoie de examen de Bacalaureat, iar pe de altă parte oferă meserii căutate în străinătate. La Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe va porni și anul acesta una dintre cele mai căutate clase, și anume cea de asistent medical generalist. Postul este bun mai ales pentru cei care vor să meargă în străinătate, cadrele medicale fiind la mare căutare peste hotare. „Anul acesta avem o clasă de asistent medical generalist, cu 22 de locuri, iar limba de predare este maghiara. Durata studiilor este de 3 ani, iar locurile sunt cu taxă. O altă clasă postliceală va fi cea de tehnician operator mașini de comandă mecanică, cu durată de un an, predare în limba română, iar cele 20 de locuri sunt bugetate” – ne-a declarat reprezentanta Liceului „Puskás Tivadar”, adăugând că înscrierile se fac în perioada 1-4 septembrie. Tot două clase postliceale vor fi și la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Aici sunt 28 de locuri bugetate la specializarea Tehnician în activități de secretariat, și 28 de locuri cu taxă pentru specializarea Coafor stilist. Aici înscrierile sunt în toi, dar locuri mai sunt în ambele clase.

Tinerii profită de oportunități

Ana este o tânără asistentă care lucrează de 2 ani în Germania. A terminat postlicealul de asistent medical generalist, după care a muncit în cabinetul unui medic de familie. Spune că salariul nu îi ajungea și cum nu avea copii, a plecat la muncă în Germania. „Lucrez la o clinică în Bavaria și nu m-aș mai întoarce acasă. Le sunt recunoscătoare profesorilor care m-au învățat la școala sanitară, am fost școliți bine, școala românească este recunoscută și aici. Condițiile de muncă și banii însă nu se compară cu ce avem acasă” – ne-a declarat femeia. Și nu este singurul exemplu în acest sens. Anca, o altă tânără din Sfântu Gheorghe, spune că se gândește să se înscrie la postlicealul de coafură tot în speranța unei plecări în străinătate. Bacalaureat nu are, dar determinare da. Spune că s-a săturat de munci prost plătite și își dorește să lucreze într-un salon de înfrumusețare peste hotare. „Mă voi înscrie la școala de coafură, îmi place această lume și sper că voi prinde mai ușor un job în străinătate. Mi-aș dori să plec undeva în țările nordice” – spune tânăra.

Locuri la UBB

La Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, specializarea Marketing, linia română de la Extensia Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai mai sunt 7 locuri bugetate și 15 cu taxă, la Economia comerțului, turismului și serviciilor, linia română mai sunt 5 locuri bugetate și 40 cu taxă, iar la linia maghiară 11 locuri bugetate și 41 cu taxă. La Economia firmei linia maghiară mai sunt 10 locuri cu taxă și 60 bugetate, iar la învățământ la distanță, specializarea Economia firmei mai sunt 45 de locuri. La Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, specializarea Știința mediului, linia maghiară, locurile bugetate au fost ocupate, dar mai sunt 6 locuri cu taxă. La Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Administrație publică, linia română mai sunt 9 locuri bugetate, la linia maghiară, tot locuri bugetate mai sunt 6 locuri, iar la cu taxă mai sunt peste 40 de locuri. Cei interesați se pot înscrie la facultate în sesiunea de toamnă, care va avea loc după cea de-a doua sesiune de Bacalaureat.

Așa cum se întâmplă şi la nivel național, nu au fost ocupate toate locurile la licee, postliceale și universități, așadar cei care vor să aibă parte de carte, mai au de unde alege.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.