STIREA ZILEI 10 iunie 2022

Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” a câștigat titlul de Școală Europeană

de David Leonard Bularca | 1288 vizualizări

Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului i s-a oferit titlul de Școală Europeană, datorită mai multor proiecte care au fost implementate în ultima perioadă în cadrul unității de învățământ. În total, anul acesta 90 de școli din toată țara au primit această distincție. Inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Luminița Bobeș, spune că munca profesorilor și a cadrelor didactice de la „Sadoveanu” merită apreciate. 

„Câștigarea titlului de Școală Europeană de către Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului este o confirmare a implicării cadrelor didactice și a managementului unității de învățământ în dezvoltarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană și nu numai. Astfel, atât cadrele didactice, cât și conducerea școlii merită aprecierea Inspectoratului Școlar, respectiv a întregii comunități”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Luminița Bobeș.

Directoarea de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Adela Stroie, spune că în spatele acestui titlu stă multă muncă.

„Poate pentru unii acest certificat înseamnă o simplă bucată de hârtie, dar noi, cei din școală, știm că fiecare centimetru pătrat din această diplomă înseamnă cel puțin o lună de muncă asiduă. Certificatul de Școală Europeană se obține în urma unei candidaturi care presupune realizarea unui portofoliu stufos, ca urmare a derulării unor proiecte din granturi europene. Astfel de proiecte derulate au fost: Human Rights!, Storytelling is an art, Get plugged to the rural life, eTwinning, Vino la școală! Schimbă-ți destinul!, REAL- Școală deschisă pentru toate vârstele, Acreditare Erasmus, Erasmus Days, JAR, SEG, Euroquiz”, a spus, pentru redacția noastră, Adela Stroie. 

„Ne simțim onorați pentru acest premiu”

Miercuri, 8 iunie, a avut loc festivitatea de decernare a premiilor, la Palatul Parlamentului. Acolo a fost prezent și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a spus că școlile premiate vor fi recompensate în curând și „altfel”. 

„Certificarea școlii a fost făcută de Ministerul Educației Naționale și de Comisia Europeană, iar mandatul durează trei ani. Ieri, la decernarea premiilor, domnul ministru al Educației a declarat că aceste școli cu deschidere către valorile europene vor fi recompensate în curând și altfel, însă a preferat să păstreze secret modul în care se va face acest lucru. Ne simțim onorați pentru acest premiu pentru că arătăm că, în ciuda izolării geografice, dacă există voință, se găsesc porți deschise spre spațiul cultural european”, a mai declarat Adela Stroie. 

Luminița Bobeș spune că, în cadrul competiției, au fost înscrise școli din 36 de județe, deci succesul unității de învățământ din Întorsura Buzăului este cu atât mai important. 

„Având în vedere că la Competiția Națională „Școala Europeană” au participat unități de învățământ din 36 de județe, iar cele 90 de unități de învățământ premiate sunt din 26 de județe – pentru județul Covasna – cu un număr relativ mic de unități de învățământ, este o realizare importantă. Trebuie să menționez că sunt și alte unități de învățământ care au derulat sau derulează în prezent proiecte cu finanțare europeană, însă nu au aplicat pentru obținerea titlului de Școală Europeană”, a mai spus inspectorul școlar general adjunct. 

Nu este pentru prima dată când titlul de Școală Europeană ajunge în județul Covasna. Și în anul 2012 Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” a primit acest titlu, dar și Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, tot din Întorsura Buzăului, în anul 2019, ne-a mai informat Luminița Bobeș. 

„Învățământ de cea mai bună calitate la Întorsura Buzăului”

Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a felicitat cele două școli din oraș pentru obținerea acestui titlu, dar și pentru rezultatele bune obținute la evaluarea națională, respectiv bacalaureat. 

„Învățământ de cea mai buna calitate la Întorsura Buzăului! Felicităm conducerea și colectivul de cadre didactice al Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” și al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” pentru distincția de ȘCOALĂ EUROPEANĂ. Doar cele 2 școli din jud. Covasna au primit această distincție! De-asemenea, ne mândrim și apreciem faptul că cele 2 școli din localitate au obținut locul 1 pe județ după media notelor de la bacalaureat și evaluarea națională! Mă înclin și felicit pe toți cei implicați! Vacanță plăcută”, a scris primarul pe Facebook. 

Competiția Națională „Școală Europeană” a fost lansată în România în anul 2004, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

„Competiția „Școală Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale Erasmus+ și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii”, conform aceleiași surse. 

Sursa foto: Raul Urdă / Facebook și Observatorul de Covasna 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.