STIREA ZILEI 8 iunie 2016

Scarlatină depistată la Grădinița „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1101 vizualizări

Trei cazuri concrete şi 16 probe pozitive de scarlatină depistate în unitatea şcolară

19 copii de la Grădiniţa „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe au fost depistaţi pozitiv cu scarlatină, potrivit declaraţiei făcute miercuri de prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu. Directoarea grădiniţei, Szőcs Emese, afirmă faptul că doar pentru trei dintre copii virusul s-a manifestat în mod concret, restul fiind doar testaţi pozitiv. În total au fost analizate 33 de probe de la copii din două grupe ale grădiniţei, iar în prezent sunt în analiză probe de la alte trei grupe. Unitatea şcolară a fost închisă în perioada 4-8 iunie şi s-au luat măsurile necesare pentru evitarea extinderii focarului. Tot miercuri a fost convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, care a stabilit că unitatea şcolară nu îşi va suspenda activitatea în perioada următoare.

„În momentul de faţă aşteptăm rezultatele probelor extrase de la copiii din încă trei grupe. În funcţie de rezultate, o să luăm măsurile necesare. În cazul celor 33 de copii deja testaţi, 19 dintre aceştia au fost declaraţi pozitiv în cazul virusului, dar doar la dintre trei dintre aceştia se poate vorbi despre scarlatină care se manifestă concret. Deocamdată aceştia sunt ţinuţi acasă, sub tratament”, a declarat directoarea grădiniței, Szőcs Emese, după şedinţa de miercuri susţinută la Prefectură. Aceasta a mai spus faptul că nu se pune în discuţie închiderea grădiniţei. „Ne ducem mai degrabă pe ideea ca grupele să fie închise, dar doar în cazul în care se detectează prezenţa virusului”, a punctat directoarea.

Prefectul Sebastian Cucu a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă: „În cursul săptămânii trecute s-au sesizat noi cazuri şi am fost informaţi de Direcţia de Sănătate Publică despre faptul că au fost recoltate un număr de 33 de probe de analiză din două grupe. Într-o primă grupă, formată din 18 copii, au fost 8 probe care s-au constatat a fi pozitive şi într-o altă grupă, din probele recoltate de la 15 copii, 11 au fost declarate pozitive. În urma acestor analize s-a dispus ca din data de 4 iunie până astăzi, în 8 iunie, să fie închise cele două grupe şi s-au făcut dezinfecţii. Astăzi (n.red. 8 iunie a.c.) se analizează necesitatea suspendării activităţii întregii unităţi şcolare pentru că se pare că infecţia este în extindere. (...) Din păcate am fost informat de către DSP cu o relativă întârziere, dar totuşi, măsurile necesare au fost luate la timp”.

Recomandări pentru părinţi

„E normal să îmi fac griji pentru siguranţa copiilor noştri. Sunt prea mici pentru a se confrunta cu această boală”, a declarat un părinte al unui copil înscris la „Pinocchio”, dar în altă grupă decât cele în care s-a depistat scarlatina.

În ceea ce priveşte informarea părinţilor despre situaţia actuală a grădiniţei, prefectul a spus că doar aparţinătorii copiilor care au fost supuşi recoltării au fost anunţaţi, iar cei depistaţi pozitiv au fost îndrumaţi către cabinetele medicilor de familie în vederea începerii tratamentului corespunzător.

Un alt părinte cu preşcolarul înscris la „Pinocchio” a spus că închiderea temporară a instituţiei şi dezinfectarea generală i-ar oferi o stare de linişte: „Cred că trebuie testaţi toţi copiii din grădiniţă. Poate sunt purtători unii dintre ei şi virusul se poate răspândi la locurile de joacă, la sala de mese sau prin toate locurile unde aceştia interacţionează. Eu m-aş simţi mult mai liniştită dacă toată instituţia ar fi închisă şi s-ar dezinfecta peste tot”.

Inspectorul şcolar general din judeţul Covasna, Kiss Imre, recomandă părinţilor să nu intre în panică şi să meargă cu copiii lor la medicul de familie pentru un control, chiar dacă cel mic nu afişează încă simptome evidente ale bolii. „Fiecare părinte ar trebui să meargă la medicul de familie şi să se convingă dacă este sau nu cazul pentru a se extrage proba de exsudat faringian. Un medic trebuie să le confirme părinţilor dacă este copilul sănătos sau nu. Primele simptome, care ar putea cauza suspiciuni, sunt gâtul roşu, problemele la urechi sau la nas. Mai mult, simptomele nu sunt întotdeauna vizibile. Eu ştiu de la domnul doctor că în trei-patru zile, tratată corespunzător, scarlatina se vindecă”, mai spune Kiss Imre.

„Dacă părinţii au posibilitatea, atunci ar fi bine să facă analiza şi pe cont propriu, deşi aceasta costă. Noi facem această analiză pentru toţi copiii din grupă doar dacă se depistează virusul”, a punctat şi directoarea grădiniţei, Szőcs Emese.

Kiss Imre: „Principalul obiectiv este să oprim focarul”

Inspectorul şcolar general din Covasna a precizat că nu se cunoaşte sursa care a generat focarul de scarlatină. „Problema poate să vină de oriunde: de la terenurile de joacă, de afară, pentru că cei mici nu stau numai în grădiniţă”, spune Kiss.

Acesta a mai precizat şi faptul că principalul obiectiv al autorităţilor este cel de a stopa focarul şi că situaţia nu ar trebui să cauzeze panică în rândul părinţilor. „Suntem la zi. În fiecare zi, de mai multe ori, am discutat atât cu direcţiunea şcolii gimnaziale „Nicolae Colan”, de care aparţine Grădiniţa „Pinocchio”, cât şi cu Ministerul, ca să se ştie de acest lucru. Eu cred că principalul obiectiv este să oprim focarul, să nu se extindă şi la alte unităţi de învăţământ. Suntem în legătură şi cu Direcţia de Sănătate Publică. Nu este o situaţie care să creeze panică pentru că este o situaţie care poate fi tratată şi rezolvată. În fiecare an au fost astfel de cazuri la nivelul judeţului, doar că de data asta au fost descoperite foarte multe în acelaşi timp şi loc”.

Măsurile luate la grădiniţa „Pinocchio”

Grădiniţa „Pinocchio” a încheiat un contract cu o firmă specializată care a dezinfectat toată clădirea grădiniţei, potrivit spuselor lui Kiss Imre. Mai mult, inspectorul general a spus: „Chiar şi acum grădiniţa efectuează în fiecare zi dezinfectări în grupe, atât în sălile de clasă, cât şi pe holuri, cu clor, cu tablete de clor, substanţe recomandate de DSP. Cursurile au fost suspendate pe o perioadă de 5 zile în aceste două grupe unde au fost depistaţi purtătorii. Jucăriile au fost spălate şi dezinfectate, vesela şi tacâmurile au fost dezinfectate cu detergent special, în maşina de spălat la temperaturi ridicate, aşa cum prevăd măsurile. Şi lenjeria este dezinfectată cu detergent special. Doamna inspector şcolar general adjunct a fost ieri şi a verificat. Fraţii copiilor care aparţin acelor grupe în care au fost depistaţi purtătorii au fost şi ei îndrumaţi către medicii de familie ca să li se facă şi lor analiza de exsudat faringian”.

Suspiciuni de scarlatină la „Pinocchio”, semnalate în ianuarie

În luna ianuarie, într-un articol publicat în ziarul nostru, mai mulţi părinţi s-au declarat îngrijoraţi de posibilitatea existenţei unei epidemii de scarlatină la grădiniţa „Pinocchio”. La momentul respectiv, proba preluată de la copilul suspect de scarlatină s-a dovedit a fi negativă. „Chiar cred că atunci în luna ianuarie, când s-a mai discutat despre posibilitatea infecţiei cu scarlatină, grădiniţa a luat toate măsurile. Ştiu că am fost şi am controlat, au dezinfectat holurile, încăperile, absolut totul şi nu ştiu totuşi cum s-a întâmplat iarăşi să avem aşa de multe cazuri. Chiar şi domnul doctor se miră. În fiecare an au fost câte 8 sau 10 cazuri, chiar şi 20, însă nu aşa de multe, dintr-odată. Cu toate acestea eu cred că nu trebuie să intrăm în panică pentru că această situaţie poate fi oprită. În câteva zile după tratament, copiii pot să revină la şcoală. În orice caz, toţi copiii trebuie să fie trataţi şi afecţiunea se poate vindeca, nu este o situaţie în care problema nu poate să fie rezolvată”, a spus Kiss Imre.

La grădiniţa „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe sunt înscrişi în total 287 de copii, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar General.

„Scarlatina trebuie tratată imediat”

Referitor la pericolul pe care îl prezintă scarlatina, în ianuarie a.c., când s-a mai scris despre suspiciunea de la Grădiniţa „Pinocchio”, medicul pediatru Ioana Georgescu a precizat că aceasta se înscrie în rândul bolilor copilăriei și trebuie tratată la timp pentru evitarea complicațiilor nedorite. „Două boli sunt mai des întâlnite între cele ale copilăriei și pot să aibă o evoluție mai urâtă dacă nu sunt urmărite și tratate corespunzător. Una este rujeola, cunoscută ca pojar, iar cealaltă este scarlatina. Rujeola trebuie doar urmărită, iar împotriva ei se face deja de mulți ani vaccinare. Scarlatina în schimb trebuie tratată imediat cu tablete de penicilină. Altfel, ea poate să se complice și nu este de dorit”, a explicat medicul.

În prezent, scarlatina pare să facă probleme şi în alte zone din ţară. Potrivit ziarului „Top” de Argeş, în 7 iunie au fost depistate 21 de cazuri de scarlatină la şcoli şi grădiniţe din localitate. Mai mult, la sfârşitul lunii mai, ziarul „Obiectiv” din Suceava semnala faptul că o grădiniţă din municipiu a fost declarată focar de infecţie cu scarlatină.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.