ACTUALITATE 22 iulie 2022

„Sântilia – Nedeia mocănească” din Valea Zânelor: program și semnificație

de Mirela Cara Dragu | 1788 vizualizări

În acest weekend, la Valea Zânelor, după un an de pauză din cauza pandemiei, are loc una dintre sărbătorile de suflet ale voineștenilor (locuitorii din Voineşti-Covasna). Este vorba despre Sântilia – Nedeia mocănească, cea care ilustrează viața autentică a oamenilor locului și care este grăitoare pentru ocupația străveche a păstoritului. În programul zilei de duminică sunt incluse, pe lângă obiceiul cunoscut al nunții, și momente artistice susținute de artiști locali și invitați speciali, precum și un eveniment surpriză. 

„Sântilia – Nedeia mocănească” a rămas una dintre puținele sărbători prin care oamenii prezentului se mai pot întâlni cu cei ai trecutului, cu obiceiurile și datinile străbune, dar și cu valorile strămoșești care s-au transmis din generație în generație și care continuă să sălășluiască în fiecare dintre noi, chiar dacă într-o formă aparent schimbată. 

Dintotdeauna, creșterea animalelor a fost ocupația oamenilor din zonă și continuă să fie. Ceea ce s-a schimbat este felul în care oamenii se raportează la această activitate care cândva era strâns legată și de viața lor personală și își punea amprenta foarte pregnant asupra întregului lor drum existențial. În vechime, la Sântilie, oamenii legau alianțe, puneau la cale căsătorii și trasau destine. 

Nedeia Mocănească a voineștenilor spune așadar povestea păstorilor care coborau de pe munte în preajma sărbătorii de Sf. Ilie și își alegeau nevestele. Așa se explică de ce, la fiecare ediție a sărbătorii, participanții pot asista la o nuntă specifică zonei, în care pot vedea pas cu pas toate obiceiurile nupțiale, precum cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, cochioluitul miresei, descălțatul nașilor, Hora Sântiliei. Și în acest an, alaiul de nuntă va porni la ora 10:00 din fața Bisericii Ortodoxe din Voinești, Covasna, și se va îndrepta către casa din Poiana Nedeii, unde nuntașii vor petrece cu bucurie. „Actorii", îmbrăcați în costum național popular, vor întruchipa toate personajele unei nunți adevărate: perechea de miri, nașii, vornicii, socrii mari și mici, nuntașii etc. Este o tradiție despre care se crede că datează de la începutul secolului al XVI-lea. 

Conform organizatorilor, pe lângă nuntă, în programul zilei de duminică, 24 iulie, sunt incluse o serie de manifestări și momente artistice extrem de atractive. Astfel, pe scena din Valea Zânelor, vor urca următorii:

  • ora 11:30 – Concursuri Ciobănești

  • ora 12:15 – Salutul Primarului

  • ora 12:30 – Tudor Mircea (solist covăsnean) va cânta Imnul României

  • intervalul orar 12:35 – 12:50 – Tudor Mircea (solist covăsnean) – va cânta solo și alături de un cor

  • ora 12:50 – Ana Sandulea (solistă covăsneană)

  • ora 13:00 – Alina Oana (solistă covăsneană)

  • intervalul orar 13:10 – 13:40 - Ansamblul „Românașul”

  • ora 14:00 - Ansamblul „Piatra Mare" din Dobârlău

  • ora 14:20 – Ansamblul de dans popular „Codrenii" din orașul Călărași, Republica Moldova (2 dansuri)

  • ora 14:30 - Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni”

  • ora 15:10 - Ansamblul de dans popular „Codrenii" din orașul Călărași, Republica Moldova (2 dansuri)

  • ora 15:20 – Grupul folcloric „Răzeșii” Tupilați, Neamț

  • ora 15:50 – Ansamblul de dans popular „Codrenii" din orașul Călărași, Republica Moldova (1 dans)

  • ora 16:00 – Corul Bărbătesc „Voineștenii" din Covasna

  • ora 16:30 - Ansamblul „Cindrelul – Junii” Sibiu

  • ora 18:00 – Cristian Fodor

Începând cu ora 19:00, pe scena din Valea Zânelor va urca un invitat surpriză, care va încheia seria de evenimente artistice prin care se marchează anul acesta sărbătoarea Sântiliei. 

La Nedeia Mocănească a voineștenilor vor fi prezenți și meșteri populari care își vor prezenta meșteșugurile. Oierii le vor arăta vizitatorilor cum se face cașul, cu lapte muls „în direct”, iar spectatorii vor putea gusta din produse tradiționale păstorești. 

Evenimentul este organizat de Asociația Cultural-Creştină Justinian Teculescu şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna. Este un proiect cultural realizat cu sprijinul financiar al oraşului Covasna, al Consiliului Judeţean Covasna şi al agenţilor economici din zonă.

Sursa foto: Asociația Cultural-Creştină Justinian Teculescu/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.