STIREA ZILEI 28 mai 2013

S-au înmulțit vulpile în Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 1980 vizualizări

Autoritățile vor să ducă animalele înapoi în pădure

Nu a trecut nici un an de când un urs s-a plimbat nestingherit pe străzile din Sfântu Gheorghe și se pare că avem din nou parte de animale sălbatice printre case. E drept, vulpi s-au mai văzut în oraş, iar autoritățile știau de existența lor. Mai nou însă numărul acestora a crescut, iar animalul șiret și cu coadă stufoasă a fost zărit în mai multe locuri din oraș.

Musafirul nepoftit

Grădinița „Albă ca Zăpada” din cartierul Simeria a fost vizitată zilele trecute de o vulpe, lucru ce i-a speriat pe mulți părinți care își duc copiii la această unitate. Educatoarele au alertat Poliția Locală, însă oamenii legii nu au reușit să prindă animalul. Vulpi au fost zărite și în apropierea stadionului, dar și pe străzile din partea de sus a cartierului Simeria. Un bărbat ne-a declarat că a văzut vulpea într-o după masă pe strada Privighetorii, dar nu a anunțat autoritățile. I s-a părut mai important să fotografieze animalul, dar nu a reușit întrucât acesta a fost alungat de lătratul insistent al câinilor de la casele din apropiere. „Nu îmi este frică de vulpe, știu că mai vin pe aici. Dacă s-a tot construit pe deal, chiar până la pădure, este normal să vină în oraș, doar unde să meargă? Până la urmă noi suntem de vină pentru că ne-am extins pe teritoriul lor” – ne-a declarat bărbatul.

Oameni speriați

Nu de aceeași părere este o femeie alertată de un trecător să meargă pe partea cealaltă a străzii pentru că „vine vulpea”. „M-am speriat îngrozitor, eram cu nepoțica mea când un domn a oprit mașina și ne-a spus că mai sus pe stradă este o vulpe și se îndreaptă către noi. Nu știi niciodată la ce să te aștepți de la un animal sălbatic, mi se pare normal să fiu speriată, mai ales că eram cu copilul” – spune bunica. La fel de speriați sunt și alții care locuiesc în zona stadionului. Viorica și Andrei sunt un cuplu care locuiește în una din casele din zonă, și au în curte câteva găini. Femeia ne-a spus că se teme mai mult pentru găini decât pentru ea. „Într-un an am mai avut probleme, nu cu vulpea, ci cu râsul. Sper ca vulpile să fie adunate și duse în pădure, unde le este locul” – afirmă ea.

Vulpi urbane

Viceprimarul Tischler Ferenc spune că vizitatorii nu sunt vulpi care întâmplător au intrat în oraș, ci familii care au ales modul de viață urban, care și-au găsit culcuș în cartierul Simeria și astfel le vedem pe străzile din această zonă a orașului. „Am convocat o comisie de specialitate cu care am decis să prindem exemplarele de vulpi din oraș și să le ducem înapoi în pădure. Iubitorilor de animale și celor care militează pentru drepturile acestora le spun că nu este vorba de tratamente rele aplicate animalelor, însă siguranța copiilor noștri este mai importantă, așadar trebuie să luăm măsuri” – a declarat Tischler Ferenc.

Pericol de rabie

Vulpea este periculoasă în cazul în care suferă de rabie. Șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Sikó-Barabási Sándor, a spus în mai multe rânduri că vulpea este periculoasă dacă este turbată. De aceea și anul trecut, și acum doi ani au avut loc acțiuni de vaccinare a vulpilor prin momeli care seamănă cu batoane de ciocolată. „Vulpea poate fi periculoasă, de aceea este indicată evitarea acestui animal pentru că nu putem ști dacă are sau nu rabie. Anul trecut aveam cunoștințe despre patru familii de vulpi în oraș” – spune Sikó-Barabási Sándor. Acesta a precizat că vulpile trăiesc și în marile orașe ale Europei, și a dat ca exemplu Zürich, unde locuiesc sute de vulpi urbanizate. În opinia lui cauza probabilă pentru care aceste animale aleg să trăiască la oraș este faptul că omul a ocupat zonele populate de animale, și neavând teritoriu în ariile lor naturale, aceste blănoase se adăpostesc în oraș.

Avem și pescăruși

Comportamentul bizar al animalelor din oraș nu se rezumă la vulpile plimbărețe prin Sfântu Gheorghe, mai nou avem și doi pescăruși care au ales să locuiască aici. Cele două păsări au fost observate de membrii Asociației „Rara Avis”, iar președintele organizației, Kelemen László, este de părere că păsările pe care le știm de la malul mării au venit aici cel mai probabil din cauza schimbărilor climatice. Specialistul spune că este posibil ca pescărușii să-și fi făcut cuibul pe una din clădirile mai înalte din oraș, iar cei de la „Rara Avis” vor supraveghea cele două păsări.

Cât priveşte vulpile, rămâne de văzut în ce măsură vor da rezultate demersurile Primăriei, pentru că specialiștii spun că animalele sălbatice care s-au obișnuit, s-au adaptat la viața de oraș, degeaba vor fi duse în pădure pentru că se vor întoarce.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.