STIREA ZILEI 18 septembrie 2019

„S-a lăsat cu sânge” într-o cafenea din Sfântu Gheorghe

de Observatorul de Covasna | 3911 vizualizări

Campania de donare de sânge de la Szimpla a înregistrat un nou record 

Peste 20 de covăsneni și-au început ziua de marți, 17 septembrie, cu o faptă bună. Ei au participat la cea de-a cincea ediție a campaniei de donare de sânge organizată la cafeneaua Szimpla din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, „Be Someone's Hero! It's In Your Blood!” (din engl. „Fii eroul cuiva! Este în sângele tău!”). Gestul donatorilor a fost răsplătit de organizatori cu o cafea sau un pahar cu vin. Evenimentul a fost un succes și de data aceasta, iar ocazia a venit la fix pentru urgențele din mediul spitalicesc. 

Aflată la a cincea ediție, campania de donare de sânge de la cafeneaua Szimpla a înregistrat un nou record. În premieră, mai mult de jumătate dintre cei care au donat sânge, au făcut acest lucru pentru prima oară.  

Astfel, marți dimineață, 22 de persoane au venit să doneze la cafenea. Chiar dacă patru dintre acestea nu au putut să își ducă la îndeplinire obiectivul din motive de sănătate, restul de 18 persoane au donat în total peste opt litri de sânge. 

„Consider că a fost cea mai bună ediție de până acum pentru că au fost mulți donatori noi și au reușit să o facă mult mai mulți decât mă așteptam dintre cei care credeau că nu pot să doneze. Au venit oameni din cercuri diferite, dar totuși apropiate localului. Lumea a fost mai receptivă decât de obicei. Observ o creștere și la următoarea ediție probabil vor fi și mai mulți. Dimineața a fost multă lume în același timp. Dacă până acum au venit mai mulți spre final, acum a fost invers. Am reușit să donăm și noi și ne simțim bine”, a spus Józsi Győző, proprietarul localului. 

Acesta a precizat că această campanie va avea efect și după ce se va finaliza pentru că mulți dintre cei care nu au avut posibilitatea să ajungă marți la cafenea, au promis că vor merge cât de curând la Centrul de Transfuzie Sanguină din reședința de județ pentru a se număra printre cei cărora le pasă cu adevărat de cei din jur. 

„Mi-a plăcut că de la opt deja era lumea aici. Ceea ce a fost foarte bine pentru că pornește totul altfel. Mă bucur de rezultat”, a spus și Józsi Kinga. Ea a reușit să doneze la fiecare dintre cele cinci ediții. 

„Astăzi am fost eroul cuiva”

Cu toate că pentru multe persoane această experiență a fost una nouă, au venit și donatori pentru care procedura este aproape o rutină. Unii dintre ei donează sânge regulat. 

„Am donat și astăzi, dar nici nu știu a câta oară este. Cred că am făcut-o în jur de 19-20 de ori deja. Nu era planificat să donez acum, a fost ceva spontan, dar eu de obicei donez primăvara și toamna pentru că îmi face bine, mi se schimbă sângele. În plus  mă asigur în fiecare șase luni că sunt ok și nu am nicio boală pe care nu aș fi descoperit-o dacă nu m-aș duce. Simt că fac bine și altora pentru că știu că la spitale este nevoie de sânge și dacă am ceva probleme, eu și familia mea vom fi în avantaj, dar nu mă bazez doar pe asta, ci mai mult pe faptul că fac un bine corpului meu și altora. La primele donări era să leșin, îmi era teamă și de sânge, dar totul e greu la început. Am donat și la Centru, dar aici e mai fain, e altă atmosferă. Este o idee foarte bună, chiar admir ce au făcut. De acum încolo o să vin aici să donez”, ne-a spus unul dintre donatori, Imreh Zoltán. 

Un alt covăsnean ne-a spus că a mai donat cu mulți ani în urmă, iar ocazia oferită de Szimpla l-a motivat să o facă din nou. 

„Astăzi am fost eroul cuiva. Acum am simțit o ocazie deosebită să donez la Szimpla. Au un slogan super fain care m-a pus pe treabă. Nu am avut probleme, mă simt foarte bine. Simt un plus emoțional datorită faptului că am putut să ajut. Sângele meu poate fi atât de necesar pentru cineva. E mai bine să mă înțepe cu acul ca să donez sânge, decât să ajung în situația în care să trebuiască să primesc. Pe de altă parte este și un test de rutină care îmi confirmă că sunt sănătos. Mă bucur că am luat parte și voi merge cu plăcere și data viitoare”, ne-a spus bărbatul.  

Donatorii ar trebui să scape de frică, spun medicii 

Dr. Ruxandra Râşnoveanu, medic în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna a precizat că într-o zi normală la sediu se prezintă în medie între 10 și 15 donatori. Cu toate că nu doar că salvează vieți, dar este și o modalitate de îmbunătățire a stării de sănătate, din păcate oamenii nu sunt prea convinși că donarea de sânge este utilă și necesară, spune ea. 

„Oricând este un moment prielnic pentru orice campanie. Educația în România legată de donare nu este foarte bine pusă la punct. Oamenii ar trebui să știe mai multe lucruri legate de beneficiile donării, de faptul că într-adevăr este nevoie mereu de sânge. Oamenii trebuie să știe și câteva criterii clare de donare pentru că unii au luat medicamente cu o zi înainte, alții s-au operat acum două luni, deci trebuie să nu fi luat niciun antiinflamator sau algocalmin că ele mai rămân în sânge. La operații depinde și de complexitatea ei, dar la o operație de genul apendicitei cu anestezie trebuie să treacă șase luni. E foarte important pentru femei să nu fie la menstruație în momentul în care donează. Toate astea ne-ar ajuta ca să se facă o triere clară. Toate aspectele astea contează foarte mult. Sunt și foarte multe avantaje. Pentru femeile la menopauză este un avantaj că donează. Cei care au tensiune mai mare și nu vor să ia tratament. Pe lângă asta e și faptul că noi odată pe an le facem analize gratuite la donatori. Se dă și o zi liberă de la muncă pe baza unei adeverințe pe care o eliberăm”, a precizat dr. Ruxandra Râşnoveanu. 

Ea a mai adăugat că o persoană trebuie să se hidrateze foarte bine înainte să doneze, dar mai ales să încerce să se debaraseze de frică pe parcursul întregii proceduri. 

„Persoana trebuie să vină relaxată că dacă nu se face contracție pe vasele de sânge și nu curge sânge chiar dacă vrea să doneze. Trebuie să vie de bunăvoie, să fie pregătit să facă asta, pentru că dacă un om e pregătit să facă asta, o va face, iar dacă vine cu frică și are dubii dacă va reuși sau nu, nu va ieși nimic”, a mai adăugat doctorul.  

 „Campania de la Szimpla este deja o tradiție plăcută și interesantă”

La rândul său și directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna a subliniat succesul campaniei. 

„Campania de la Szimpla este deja o tradiție plăcută și interesantă. E îmbucurător că se întâmplă astfel de activități, care au și rezultate așa de bune, pentru că ni se dovedește că oamenilor încă le mai pasă”, ne-a spus marți și directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin. 

Acesta ne-a mai precizat faptul că momentul organizării acestei campanii a fost oportun, mai ales că, de regulă, vara, se simte o scădere în numărul donatorilor din cauza concediilor, a activităților din agricultură și așa mai departe. Totuși, deși întotdeauna este loc de mai bine, situația Transfuziei Sanguine din județ este una bună, a mai spus dr. Rosin, care a subliniat că este mereu nevoie de o conștientizare mai mare în rândul populației asupra importanței actului donării. 

„Nu e vorba de criză. Este vorba de faptul că stă în firea omului, dar și din motive obiective, ca întotdeauna vara să se manifeste o scădere în ceea ce privește numărul donatorilor. În general, din păcate, necesitatea de sânge nu crește în același ritm cu resursa, ci mai repede. Ce înseamnă asta? Medicina se dezvoltă tot mai mult și apar noi tehnologii care lucrează foarte mult cu componente din sânge, în timp ce numărul donatorilor bate pasul pe loc, pentru că cei care au rămas îmbătrânesc”, ne-a explicat directorul CTS Covasna, precizând că de aceea sunt atât de importante astfel de evenimente, ca cel de la Sfântu Gheorghe. 

Mai mult, dr. Andy Rosin a vorbit și despre faptul că nevoia de sânge este una resimțită peste tot la nivel european, nu doar în România și că îmbătrânirea populației nu face decât să accentueze această necesitate. 

Specialistul a punctat și că deși se poate face și mai mult, în momentul de față în România domeniul transfuziei sanguine este unul care funcționează bine, mai ales de când s-au mărit salariile angajaților și s-au mai adus și aparaturi noi. „Se mai întâmplă și lucruri bune”, a punctat dr. Rosin.

De la începutul anului, timp în care s-au organizat trei dintre cele cinci ediții, covăsnenii au donat în total peste 23 de litri de sânge. Organizatorii au mai precizat că următoarea acțiune, „Be Someone's Hero! It's In Your Blood!”, va avea loc în luna decembrie. 

Cei care vor să doneze pot să facă acest lucru de luni până vineri, între orele 08:00 și 12:00, la Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna, din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, nr. 15.

Sursă foto:  Facebook/Szimpla Sepsiszentgyörgy. 

 Iulia Drăghici - Taraș

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.