VIDEO Reacții ale covăsnenilor la modificările din Codul de Procedură Penală
„Mai bine să scape 100 de inși care sunt vinovați, decât să închidă unul nevinovat”, spune deputatul Octavian Goga
Toți cei patru deputați aleși în colegiile din județul Covasna, Kulcsár-Terza József-György (UDMR - PCM), Márton Árpád (UDMR), Benkő Erika (UDMR) și Octavian Goga (PSD) au votat luni seara, împreună cu alți peste 170 de parlamentari, în favoarea modificărilor la Codul de Procedură Penală, care, în final, au fost și adoptate. Chiar dacă nu au fost de acord cu chiar toate amendamentele la care au spus „da”, trimișii covăsnenilor în Camera Deputaților spun că nicio lege nu e perfectă, dar cred totuși că acum justiția merge în direcția bună, într-o direcție europeană. În același timp, oameni din toată țara, inclusiv Sfântu Gheorghe, au ieșit miercuri în stradă să protesteze împotriva amendamentelor adoptate în mare grabă.
Majoritatea PSD-ALDE, susținută de UDMR și minorități, a adoptat, luni seara, într-o ședință maraton la Camera Deputaților, sute de modificări aduse Codului de procedură penală. Graba și explicațiile prea puține ale parlamentarilor, dar mai ales protestele ample susținute chiar de magistrați împotriva acestor modificări ridică mari semne de întrebare cetățenilor României, care au organizat proteste în mai multe orașe din țară, printre care și Sfântu Gheorghe.
În mijlocul scandalului din jurul modificărilor aduse Codului de procedură penală se găsesc, desigur, și deputații din județul Covasna. Aceștia au arătat, prin votul lor, că își doresc modificările, iar, pentru Observatorul de Covasna doi dintre parlamentarii de Covasna au explicat și de ce.
„Mai bine să scape 100 de inși care sunt vinovați, decât să închidă unul nevinovat”
Unul dintre deputații covăsneni care a fost de acord cu toate schimbările propuse pentru modificarea Codului Penal, despre care opoziția consideră că masacrează justiția din România, este Octavian Goga, ajuns în Parlament în 2016 pe posturile redistribuite PMP-ului. După un an, parcursul său politic a suferit o schimbare, adică a trecut alături de majoritate, în PSD. Acesta consideră binevenite modificările, pentru că, spune el, „trebuie să se termine cu abuzurile din justiție”.
„Mie mi se pare o chestie normală, că erau o grămadă de aberații. De exemplu, procurorul putea să stea pe dosar cât vroiau mușchii lui. (sic!) Acum, dacă nu îl depune la judecătorie într-un an de zile a pierdut. (...) Oamenii sunt supărați pentru că nu sunt bine informați și sunt manipulați. Dar dacă ar vedea ei concret ceea ce se întâmplă nu ar mai fi. (...) Susțin aceste modificări. Acum nu știu chiar toate sunt foarte bune, dar o bună parte trebuia...și să se termine cu abuzurile, să nu mai poată să facă tot felul. (...) S-au făcut o grămadă de dosare, s-au fabricat o grămadă de probe, ceea ce nu-i normal. După părerea mea mai bine să scape 100 de inși care sunt vinovați, decât să închidă unul nevinovat. (...) Eu recunosc că nu le-am studiat pe toate (n.red. modificările), dar am discutat cu colegii acolo și am văzut că sunt chestii bune. Dintr-atâtea e posibil să fie și mai puțin bune, dar în general direcția e cea bună. De asta sunt 100% sigur”, a declarat miercuri, pentru Observatorul de Covasna, deputatul Octavian Goga.
Vot cu dedicație
În legătură cu votul cu dedicație oferit de majoritatea PSD-ALDE liderului partidului Liviu Dragnea, deputatul Octavian Goga a spus că „în fața legii toată lumea trebuie să fie egală. Că e șef de partid sau că e ultimul membru, sau că e membru sau că e nemembru, toată lumea trebuie să beneficieze dacă are dreptul. (...) Eu nu țin nici cu unii, nici cu alții. Eu cred că justiția trebuie să fie corectă și cu unii și cu alții și să nu își bată joc, să nu se facă probe la comandă”.
În ceea ce privește impactul pe care noile amendamente le aduc asupra populației, deputatul Goga a adus în discuție chiar exemplul propriu.
„Acum se dau achitări pe bandă rulantă. Deci nu se poate să strici viața unui om numai de dragul de a face imagine. (...) Vă spun, și eu știu! Și eu am un dosar penal. Și eu știu ce au făcut cu mine. Eu am avut un refuz de recoltare pe vremuri, acum trei ani și ceva. Acum încă am dosarul, pentru un refuz de recoltare...încă mă mai judec. A trimis procurorul dosarul la judecătorie după un an și jumătate că au tot sperat să mă mai prindă cu ceva. Mi-a și transmis procuroarea, prin avocat, să iau în calcul că „procurorul e Dumnezeu pe pământ”. Deci nu se poate! Ceea ce se întâmplă la ora actuală în justiție e incalificabil. (...) Eu văd pe pielea mea cum au mințit polițiștii și judecătorii nu au luat în calcul. Deci nu se poate chiar așa, să faci doar de dragul de a face targetul, că au prins un om politic. (...) Eu am o condamnare cu suspendare, dar m-au condamnat nevinovat. Acum sper că la apel să se judece cum trebuie, să ia în calcul toate probele și tot ce trebuie”, ne-a mai spus deputatul.
Întrebat dacă nu l-a deranjat faptul că a fost nevoie să voteze aceste modificări atât de târziu în noapte, Octavian Goga ne-a mai spus: „Știți cum e? Majoritatea nu are un număr foarte mare de membri și când îi prinde, atunci stau și votează, atâta merg până termină ce și-au propus”.
Codul Penal și Autonomia Ținutului Secuiesc
Un alt susținător al modificărilor Codului de procedură penală este liderul Partidului Civic Maghiar, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György. Acesta spune că a fost de acord cu soluțiile propuse de majoritatea de la putere pentru că și minoritățile au de câștigat de pe urma unor amendamente.
„Televiziunile securiste își fac datoria ca și până acum. Eu vorbesc din punctul meu de vedere. Când este vorba despre o lege sau un drept al minorității maghiare din Ardeal, să nu vorbim, Doamne ferește!, de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, se incită la ură la televizoare și nu este corect. Eu zic că opinia publică și oamenii de rând nu cunosc exact esența problemei nici de data asta. Sunt niște televiziuni care manipulează. Sunt niște paragrafe la articole care poartă discuții și se poate discuta pe marginea lor, dar ceea ce se spune și ceea ce se preconizează la televizor este mult peste adevăr. Deci, din punctul meu de vedere, eu ca lider al Partidului Civic Maghiar și eu care lupt pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, asta este pentru mine primordial. În aceste legi noi am încercat să introducem și niște drepturi pentru minoritatea maghiară din Ardeal, pentru că eu și noi parlamentarii maghiari în primul rând îi reprezentăm pe ei. Maghiarii, secuii ne-au trimis aici în Parlamentul României și noi îi reprezentăm pe ei. (...) Acum nu numai inculpații pot să aibă traducători, ci și martorii. O altă problemă: cu interceptările. Nu e corect și nu a fost corect că se gândească cineva „Hai să îl interceptăm pe domnul Kulcsár că ăsta-i nu știu cum” și după ce vorbesc la telefon să îmi facă dosar pe nu știu ce chestie. Nu este corect și sunt niște probleme în România care nu sunt europene. Eu mă gândesc că și dacă mai are chichițe și probleme această lege, fiecare lege mai are probleme că nu toate sunt perfecte, dar dânșii au încercat să introducă niște idei europene și din punctul meu de vedere și al grupului din care fac eu parte am sprijinit aceste modificări, să vedem ce se va întâmpla. Probabil că va ajunge înapoi în Parlament, o să îl mai discutăm o dată”, ne-a declarat Kulcsár-Terza József-György, care a completat: „Nu este exact așa cum se spune la televizor. Normal, în fiecare lege sunt probleme, nu sunt foarte complete, dar să ajungi acolo să spui „trădători” și nu știu cum, e cam mult”.
Aproximativ 50 de persoane au protestat la Sfântu Gheorghe
Miercuri seara s-au anunțat proteste în mai multe orașe din țară, iar Sfântu Gheorghe nu a lipsit de această dată din listă. Aproape 50 de persoane s-au strâns în Piața Centrală, unde și-au manifestat pașnic nemulțumirile legate mai ales de felul în care s-au adoptat modificările.
„Sunt foarte multe lucruri care au depășit limitele. Va demonstra CCR, pentru că Înalta Curte de Casație și Justiție deja a depus o sesizare legată de Codul de procedură penală. Se va vedea acolo dacă s-a încălcat un cadru legal, însă problema e cumva alta și o spun din punct de vedere al omului de rând, care s-a uitat la acea ședință care mi s-a părut mizerabilă. În primul rând au dat 300 de pagini de citit într-o oră la dezbatere și apoi s-a trecut la vot. În contextul în care Iordache avea întâlnire cu Comisia de la Veneția acum în weekend ca să discute pe acele schimbări. Acele schimbări au intrat în ultima secundă pe ordinea de zi la vot. Putem spune și putem dezbate că unele amendamente sunt bune, altele nu, dar nu așa! Cum se conduce țara așa? Cât de bune intenții ai avea, simplul fapt că ai făcut-o în halul ăla, denotă că ai ceva de ascuns. Deci n-ai cum să faci așa. Nu concep ca într-o țară civilizată și europeană să se întâmple așa. Apoi votul pe repede înainte”, ne-a declarat președintele USR Covasna, Marius Popa, prezent miercuri la protestul din Sfântu Gheorghe.
Nemulțumit de felul cum au procedat parlamentarii, dar mai ales de conținutul unor amendamente este și Macău Constantin, un fost polițist, cu o experiență în domeniu de peste 30 de ani.
„Vor face mari, mari deservicii sistemului judiciar, în general. Sunt câteva amendamente care sunt inacceptabile. Nici nu sunt constituționale. Mai mult decât atât, bănuiesc că vor interveni Curtea Constituțională prima dată, dar chiar și Uniunea Europeană. Cum poți să aduci partea vătămată să declare de față cu cel bănuit de infracțiune? Vă dați seama? După ce că a fost traumatizată, de viol, să zicem, să stea din nou față în față cu agresorul? (...) Cine are cunoștințe juridice minime ar putea să realizeze că totul este halucinant. Nu știu cât tupeu au putut să aibă să vină cu asemenea modificări!”, ne-a spus, vizibil dezamăgit de atitudinea parlamentarilor, Macău Constantin.
Covăsnenii ar trebui să protesteze pentru furturile din privatizări și pentru adoptarea autonomiei Ținutului Secuiesc, spun aleșii
Pe de altă parte, cei aleși spun că oamenii ar avea motive mult mai importante pentru care să iasă în stradă, nu modificările la Codul de procedură penală.
„E dreptul lor. Fiecare după cum gândește. (...) Mi s-ar părea normal ca oamenii să protesteze pentru că nu se anchetează din marele DNA, de ce nu se anchetează marile privatizări, de ce nu rezolvă problema cu Microsoftul. Pentru asta trebuie ei să protesteze, că acolo sunt marile probleme, nu aici, că iau un amărât primar...sunt o grămadă de cazuri cu dosare făcute efectiv aiurea. Știu cazuri concrete. Efectiv a greșit omul. Una e să greșească și alta e să fure. S-a ajuns că nimeni nu mai semnează nimic. Nu e o chestie normală, trebuia făcut ceva”, este de părere Octavian Goga.
„Eu aș vrea ca oamenii să protesteze pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc. Că așa aceste probleme le-am rezolva noi, acolo acasă. Nu ar trebui să vină Bucureștiul să ne spună. Noi ne rezolvăm problemele acasă. Asta dorim. Să facem demonstrație pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și eu garantez că toți locuitorii Ținutului Secuiesc o să aibă parte de niște legi transparente pe care o să le cunoască, o să le vadă, și o viață mai bună, un trai mai bun și egalitate de șanse între maghiari și români și secui și români și în toate felurile”, a spus și Kulcsár-Terza József-György, care a precizat că încă nu a renunțat la proiectul de lege privind autonomia și că în curând îl va readuce în fața Parlamentarilor.
Între timp, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, marți, sesizarea Curții Constituționale cu privire la legea prin care majoritatea PSD-ALDE, susținută de UDMR și minorități, aduce sute de modificări Codului de procedură penală. Mai mult, se pare că și protestele cetățenilor vor continua.