STIREA ZILEI 13 decembrie 2017

Rata colectării selective a „explodat” în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1060 vizualizări

Cifrele Tega din ultima lună arată creșteri în colectarea selectivă de până la 45%

Noua metodă de colectare a deșeurilor implementată de Tega, prin două fracții și prin utilizarea de saci transparenți, a produs rezultate peste așteptări. În prima lună, bilanțul celei mai mari companii de salubritate din județ arată cifre surprinzătoare, respectiv o creștere de la 4% la 30% a ratei de colectare pe aria „Eco Sepsi”. În comunele din județ, cifrele arată creșteri de la 1% la 11%, iar la Sfântu Gheorghe majorările sunt de la 8% la 45%.  

Deși contestată vehement de mulți cetățeni, metoda implementată de Tega pentru creșterea ratei de colectare selectivă prezintă rezultate deosebite la numai o lună de la adoptare.

„În noiembrie, firma noastră a început colectarea în două fracții, deșeuri menajere și ambalaje. Am început acest demers, după cum bine știți, ca să nu mărim prețurile, mai ales că începând de anul viitor salariul minim crește cu 31%, iar motorina deja s-a scumpit. În plus, trebuie să avem în considerare țintele pe care Uniunea Europeană ni le-a impus, adică să scadă deșeurile menajere cu 25% față de anul trecut. La noi, până în noiembrie, nu am reușit să le scădem”, a declarat marți, într-o conferință de presă, directorul Tega, Máthé László.

Numărul deșeurilor reciclabile colectate selectiv a crescut de trei ori

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul companiei de salubritate, în anul 2016, Tega a colectat 34.780 de tone de deșeuri, iar în 2017 cu 870 de tone mai mult, respectiv 35.650 de tone.

„Am inițiat această acțiune ca deșeurile să fie colectate direct de populație, chiar și de la casele particulare, cum e și la blocuri. Rezultatele sunt peste așteptări. În luna noiembrie anul trecut, am avut 3.200 de tone de deșeuri menajere, iar în noiembrie 2017 avem 2.300 de tone, ceea ce înseamnă am reușit să scădem cu 27% deșeurile menajere, așa că în noiembrie am atins țintele. (...) Deșeurile colectate selectiv (n.red. reciclabilele) în luna noiembrie anul trecut au însemnat 122 de tone, iar în anul curent cantitatea s-a ridicat la 358 de tone, adică o creștere de trei  ori. Față de anul trecut, când pe teritoriul administrat de „Eco Sepsi” a fost o rată de colectare de 4%, în noiembrie anul acesta s-a ajuns la 30%. În ceea ce privește comunele din județ, dacă anul trecut în luna noiembrie colectarea se ridica doar la 1%, în acest an și în aceeași lună, rata a sărit cu 10 procente, la 11%. În ceea ce privește reședința de județ, respectiv municipiul Sfântu Gheorghe, creșterea s-a făcut de la 8% la 45%”, a detaliat directorul Tega.

„Aș da și niște exemple pozitive cu niște comune, unde anul trecut au fost undeva la 1%. Acum, spre exemplu la Arcuș, rata colectării a urcat până la 33%. De la ei s-au cântărit 5 tone de deșeuri de ambalaje și 15 tone de deșeuri menajere. Comandău este de asemenea la 30%. De la ei s-au depozitat 1,74 de tone de deșeuri de ambalaje și 5,98 de tone de deșeuri menajere. Și Micfalău stă bine, la 18%, cu 2,52 de tone de deșeuri colectate selectiv și 8,92 de tone de deșeuri menajere. Și celelalte comune stau acolo, undeva la 10%”, a mai exemplificat Máthé László, care a ținut să precizeze și că deșeurile au fost cântărite la stația de la Leț.

„Urmărim cu foarte mare interes și foarte îndeaproape rezultatele obținute cu această nouă metodă. Se pare că este o metodă funcțională, bună, atât în oraș, cât și în mediul rural”, a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe și totodată președintele asociației „Eco Sepsi”, Tóth Birtan Csaba, care a mai completat și că deschiderea depozitului de la Leț a avut un efect pozitiv în ceea ce privește cifrele prezentate. „Vă închipuiți că în strada Energiei, cu oamenii stând în picioare pe lângă mormanele de plastic și alegând cu mâna, nu se putea prelucra o asemenea cantitate de deșeu colectat selectiv. Sperăm că aceste cifre să fie constante. Acum se prefigurează foarte bine, chiar mai bine decât de închipuiam la început”, a spus edilul.

Nu mai cresc prețurile la salubritate

Dacă pentru primăriile din aria „Eco Sepsi”, cifrele vor însemna cel mai probabil scăderi ale  dărilor către stat prin taxele pentru deșeul depozitat, pentru cetățeni acestea înseamnă că prețurile la salubritate nu vor mai crește începând de anul viitor.

„Dacă nu făceam această mișcare, atunci ar fi trebuit să mărim prețul cu 4 sau 5 lei. Așadar, acum nu mai trebuie”, a dat asigurări directorul Tega.

Sistemul e în continuă schimbare

După prima lună de implementare, reprezentanții Tega spun că au decis ca de anul viitor să facă noi schimbări în vederea îmbunătățirii sistemului, inspirate de sugestiile venite de la cetățeni.

„După sesizările pe care le-am primit, noi am decis că să creștem capacitatea sacilor transparenți pe care îi distribuim de la 60 de litri, cât sunt acum, la 120 de litri. Aceștia vor putea fi puși astfel chiar în pubelă, ca să nu poată avea acces animalele ”, a mai spus Máthé László, care a ținut să le mulțumească cetățenilor pentru dovada de responsabilitate de care au dat dovadă.

„Vreau să spun că nu noi am înființat acest sistem. L-am văzut în Ungaria și în Franța. Când se lucrează cu saci vezi ce este în interior. Județul Covasna are oameni conștienți. M-am mirat și eu de aceste rezultate. Ideea este că începând din noiembrie nu am mai luat deșeurile menajere dacă nu erau separate, așa că omul a fost nevoit să facă mișcarea asta. Înseamnă că nu cu banul s-a reușit, ci oarecum cu forța. Dar chiar vreau să le mulțumesc cetățenilor  din aria „Eco-Sepsi”, care au contribuit și au înțeles necesitatea acestei schimbări. Rezultatul vorbește de la sine”, a încheiat directorul Tega.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.