STIREA ZILEI 13 septembrie 2021

Protest cu flori la Întorsura Buzăului, pentru promovarea curățeniei și a spiritului civic

de David Leonard Bularca | 1883 vizualizări

Cum se va desfășura acțiunea

O femeie din Întorsura Buzăului a pus la cale o acțiune de protest față de persoanele care aruncă gunoaie pe jos, în loc să le arunce în spațiile special amenajate pentru asta. În acest sens, Ligia Boricean are în plan să pună lângă toate coșurile de gunoi din oraș aranjamente florale, pentru a trage un semnal de alarmă privind curățenia și spiritul civic al cetățenilor din orașul covăsnean. Autoritățile locale susțin demersul acesteia, iar Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret (CCPT) din Întorsura Buzăului este pregătit să sprijine acțiunea cu voluntari care să ajute la implementarea proiectului. 

Ligia Boricean spune că ideea nu îi aparține, ci că s-a inspirat de la un florist de renume din țară. 

„Ideea a fost preluată de la un florist de renume din România, pe nume Nicu Bocancea. Pe el îl urmăresc și de acolo mi-a venit ideea. Când am văzut că la noi în oraș toate gunoaiele stau pe lângă coșul de gunoi, nu în coș, pe jos adică. În general coșurile de gunoi între blocuri, unde cetățenii își aruncă gunoiul menajer la coș, nu la tomberonul mare. De asta am vrut să arăt oamenilor, prin această acțiune aș vrea să promovez spiritul civic și să susțin și Primăria în același timp”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Ligia Boricean. 

Un astfel de aranjament a fost deja realizat, iar după cum a spus inițiatoarea acțiunii de protest,  „oamenii au fost foarte încântați, dar nu toți”

În perioada următoare, toate coșurile de gunoi din Întorsura Buzăului vor căpăta o înfățișare nouă.

„Avem câteva coșuri de gunoi printre blocuri pe care de mult le vizez. Aș dori să pun și pe acolo. Mă gândeam să implic și elevii de la liceu care au fost voluntari la cele două festivaluri vara aceasta, de la Întorsura Buzăului, să organizăm o campanie”, a mai spus Ligia Boricean. 

„Resuscitarea” spiritului civic adormit 

Edilul de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă, spune că protestul cu flori oferă un exemplu comunității. 

„Ideea este clară și mă bucură că am trezit între cetățeni spiritul civic și dorința de a avea grijă de bunul nostru comun. Asta e ideea generală care trebuie să reiasă din acest protest al dânsei și în ideea asta dăm un exemplu comunității și pentru a sprijini ideea de a trezi în noi spiritul civic care a adormit în ultimii ani. Am încurajat ideea protestului. A fost ideea dânsei și noi suntem bucuroși că vine din partea unor cetățeni un astfel de protest despre normalitate, despre bine”, a spus Raul Urdă. 

„Aș fi mai mult decât fericită să pot da o mână de ajutor”

Reacțiile oamenilor par în general a fi unele de apreciere față de demers. O membră a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT) de la Întorsura Buzăului și coordonator al voluntarilor în cadrul evenimentelor ÎntorsuraFest și Ciobănașul, Cristina Sima, crede că voluntari care să sprijine demersul s-ar găsi ușor. 

„Am auzit de această idee de pe Facebook și sincer am rămas foarte plăcut surprinsă, deoarece este o inițiativă foarte frumoasă care poate aduce atât niște ordine, cât și ceva maturizare din partea întorsurenilor. Mă bucur foarte tare să văd că oamenii vor schimbare și evoluție. Până la urmă cred că asta ne dorim cei mai mulți sau asta ar trebui să ne dorim. În opinia mea, avem nevoie de astfel de inițiative, din partea cât mai multor oameni. În calitate de persoană dornică de implicare, aș fi mai mult decât fericită să pot da o mână de ajutor. Am coordonat voluntarii întorsureni la două evenimente și sunt sigură că vor dori să ajute”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Cristina Sima.

Problema gunoaielor aruncate pe jos a născut de multe ori discuții între întorsureni, în mediul online. Poate, odată cu instalarea camerelor de supraveghere pe care autoritățile au anunțat că doresc să le monteze până la finalul acestui an, cei care aruncă gunoaie pe jos se vor gândi de două ori înainte să o facă. Dacă nu din bun simț, măcar de frica unei amenzi. 

Sursa foto: Ligia Boricean/Facebook

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.