STIREA ZILEI 28 august 2013

Pregătiri pentru prima zi de școală

de Monica Vrânceanu | 704 vizualizări

În acest an, școala începe pe 15 septembrie, însă forfota căutărilor prin magazine a început deja de acum o săptămână: părinți și copii deopotrivă aglomerează standurile cu rechizite și altele trebuincioase pentru noul an școlar. De cealaltă parte, comercianții abia așteptau zilele acestea, știind că întotdeauna un nou an școlar nu începe doar cu rechizite ci inclusiv cu o garderobă nouă, pentru majoritatea copiilor.

Din spusele părinților și ale vânzătorilor din magazine, primele achiziții sunt caietele, creioanele, stilourile, cariocile, penarele și ghiozdanele. Iar prețurile acestora variază de la un magazin la altul, nu întotdeauna factorul calitativ fiind decisiv.

Ghiozdane de povești pentru cei mici

Prețul unui ghiozdan începe de la 19 lei cel mai ieftin și mai simplu, realizat din material textil, și poate urca până la 69 de lei, dacă vorbim despre ghiozdane cu fițe, în culori vii și reprezentând diverse personaje populare în rândul tinerilor. Pentru cei care acum încep clasa I, un supermarket central a adus ghiozdane simpatice, reprezentând diverse personaje din povești, printre care Mica Sirenă sau Micul Prinț; prețurile acestor ghiozdane sunt de 30 de lei, ele găsindu-se în diverse culori.

Caietele vin și ele pe alese, găsindu-se caiete simple cu 1 leu bucata, sau caiete cu coperți la modă, reprezentând personaje, figurine și staruri, ale căror prețuri pot ajunge chiar la 9 lei bucata. Un bloc de desen costă 7 lei, plastelina 21 de lei, trusa de geometrie 6 lei, pensulele pentru desen 4 lei, iar un blister cu două creioane, ascuțitoare și radieră poate ajunge și la 8 lei. Mai există și varianta penarelor gata echipate, care costă între 7 și 10 lei, însă mulți părinți și copii preferă penarele neechipate la 7-8 lei bucata, dorind să le echipeze ei apoi, după bunul plac. Sigur, acestea sunt prețurile minime, căci cine are pretenții mai ridicate poate găsi și caiete de la 4 lei un dictando până la 15 lei bucata pentru cele speciale din clasele primare; în plus, penarele mai dotate se vând și la 30 de lei bucata.

Stilourile, din nou la modă

În această perioadă, fiecare magazin și supermarket are un colț special destinat obiectelor necesare pentru școală și ceea ce se observă nou în acest an este apetitul mai mare pentru stilouri. Sigur, vorbim despre stilouri moderne, cu rezerve și nu cu pompițe pentru cerneală – măcar că nici călimare cu cerneală nu se mai găsesc, dar stilourile par să fi revenit în trend. Astfel, găsim stilouri ale căror penițe le imită pe cele de pe vremuri, dar ale căror exterioare sunt stilate sau în culori vii, accesorizate pentru a fi cât mai atractive. Dacă vremea stilourilor cu peniță de aur a apus, au apărut cele cu penițe aurite, deci pe undeva tot se păstrează tradiția.

Încă de anul trecut s-a observat o tendință de cumpărare mai mare pentru stilouri, se cer mai ales pentru cei din clasele mai mici, care au scrisul în formare. Sigur, nu mai vorbim despre stilourile clasice, cu pompiță, dar și actualele stilouri sunt mai bune decât pixurile”, ne-a declarat vânzătoarea unui magazin central de papetărie din Sfântu Gheorghe.

Potrivit acesteia, cumpărăturile pentru noul an școlar au început încă de acum o săptămână, iar oamenii caută ce e mai ieftin în materie de caiete, fiind dispuși să plătească mai mult pentru ghiozdane, penare, stilouri. Mai există o diferențiere: cele mai multe ghiozdane se cumpără pentru copiii care încep clasa I, gimnaziul sau liceul, în vreme ce ceilalți merg mai departe cu același ghiozdan din anii trecuți.

Sute de lei pe rechizite și uniforme

În ceea ce-i privește pe părinți, cei mai mulți spun că fiecare an școlar prilejuiește noi cheltuieli, însă recunosc că cele mai mari cheltuieli sunt cele pentru copiii care intră în clasa I: în acest caz, totul trebuie luat de la început, de la cel mai mărunt lucru. Așa se face că, în acest an, „dotarea” unui copil pentru clasa I poate ajunge să coste undeva la 500 de lei – mai ales că tot mai multe școli impun uniforme pe un anumit stil și cu o anume coloristică.

Petru intră acum în clasa I, după ce anul trecut l-a petrecut la Pregătitoare, iar părinții săi au decis să-l înnoiască din cap până-n picioare, cum s-ar zice. Asta i-a costat nici mai mult, nici mai puțin de 700 de lei, dar aici intră inclusiv cheltuielile pe o nouă garderobă, care include pantaloni de stofă, cămașă, jachetă, ghete de toamnă.

Rechizitele nu par foarte scumpe la prima vedere, dar se adună… 5 lei aici, încă 5 dincolo și nici nu-ți dai seama cum ajungi la câteva sute de lei. Nu am cumpărat cele mai ieftine produse, dar nici pe cele mai scumpe, am mers pe varianta de mijloc. Plus că nu am terminat, vor mai fi și alte cheltuieli: fondul clasei, cărți și caiete speciale…”, ne-a spus Elena, mama lui Petru.

Liceenii nu se înghesuie la rechizite

La cealaltă extremă, liceenii nu prea simt nevoia unor rechizite de fițe și preferă să ia banii de la părinți pentru a-i folosi la altceva: unii cumpără cărți, alții gadgeturi sau haine. Și tot la cealaltă extremă se situează părinții care nu-și prea permit mari cheltuilei acum și care spun că vor cumpăra cele necesare pe parcurs, în funcție de cum vor avea bani.

Și pentru că Sfântu Gheorghe este cam sărac la capitolul papetăriilor, unii localnici preferă să facă un drum la Brașov, pentru a achiziționa de acolo ce e nevoie pentru anul școlar. Oamenii spun că prețurile nu sunt neapărat cu mult mai mici, însă contează oferta, care e incontestabil mai bogată și au de unde alege. Dincolo de toate acestea însă, Sfântu Gheorghe și întregul județ Covasna rămân locuri modeste în ceea ce privește cheltuielile cu noul an școlar. Și asta pentru că în orașele mari, școala vine cu cheltuieli mult mai ridicate, nu doar din cauza pretențiilor și presiunii în acest sens, ci și ca urmare a impunerilor pe care le fac instituțiile școlare: fonduri peste fonduri și diverse taxe, cum ar fi cele pentru paza elevilor și care pot depăși 100 de lei lunar.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.