STIREA ZILEI 24 octombrie 2018

Pădurea din dealul Pacé, motiv de „război” din cauza exploatărilor forestiere

de Iulia Drăghici - Taraș | 1505 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe a cedat la solicitarea mai multor locuitori ai cartierului Simeria și a stopat, momentan, lucrările

Primăria Sfântu Gheorghe anunță că exploatările forestiere care se desfășoară în jurul dealului „Pacé”, de la ieșirea din municipiul reședință de județ spre Vâlcele, se opresc, dar încă nu se știe dacă doar momentan sau definitiv. Decizia a fost luată de autoritățile locale ca urmare a solicitării mai multor cetățeni din cartierul Simeria, care au și depus în acest sens, în primăvară, o petiție, cu peste 200 de semnături.

Atașamentul sentimental al locuitorilor cartierului Simeria este motivul principal pe care Primăria din Sfântu Gheorghe, proprietarul pădurii din dealul „Pacé”, l-a invocat în luarea deciziei de a stopa exploatările forestiere desfășurate acolo. Asta cu toate că lucrările sunt derulate după prevederile Amenajamentului Silvic, act adoptat în 2014, cu o valabilitate de 10 ani, spun atât reprezentanții Primăriei, cât și cei ai Ocolului Silvic ce desfășoară activitatea din zonă.

„S-au făcut niște lucrări de rărire, dar la cererea mai multor persoane care au depus semnături și această somație sau nu știu cum să o numesc, reclamație, am oprit exploatarea acestui deal. (...) Am înțeles și considerăm că nu este vital acest profit realizat din pădure, nu numai venitul acesta este important, ci celelalte foloase, pe care nu trebuie să le explicăm nimănui, pe care poate să le aducă pădurea: aerul, aspectul, biosfera, animalele, plantele din jur și alte asemenea elemente. Chiar și această legătură sufletească cu vechiul deal pe care de 50 de ani îl tot vedem cu copaci. Aici asta a fost problema, că acum se va goli și va primi un alt aspect și vai de voi!, ce se va întâmpla cu acest deal iubit în primul rând de cei din Simeria. (...) Ceea ce se întâmplă cu pădurile orașului se face conform legii și conform acelui plan de amenajament Silvic din oraș, făcut pe 10 ani, dar în acest caz, în plus, avându-se în vedere această observație făcută de mulți locatari am redus și mai mult și am oprit tăierile pe acest versant. Mă tem nu cumva acesta să fie un precedent”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în apropiere de pădurea în discuție, administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Kozma Csaba.

„Am avut aici un fel de opoziție din partea locuitorilor, mai ales din cartierul Simeria, care s-au speriat că o să exploatăm toți arborii de aici și o să facă praf vântul și ploaia, mă rog, cartierul. Am încercat să explicăm că orice suprafață de fond forestier se administrează și se gospodărește conform Amenajamentului Silvic, care este o lege în România, aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor și se elaborează pe timp de 10 ani”, a explicat în același context și șeful Ocolului Silvic Privat Hatod, Székely László.

Indeciși dacă și când mai continuă exploatarea

Administratorul public al municipiului a mai punctat că aproximativ 20% din suprafața forestieră din dealul amintit este deja marcată și drept urmare va fi exploatată, însă că ulterior se va sista de tot activitatea.

„O să mai continue prin tăierea a 20% din ceea ce se vede aici (n.red. dealul Pacé), dar în rest nu ne vom mai atinge”, a declarat Czimbalmos Kozma Csaba.

În același timp, șeful Ocolului Silvic Privat Hatod a explicat că momentan lucrările se opresc de tot, însă că s-ar putea relua dacă cei de la București consideră că e ilegal să se stopeze astfel exploatările forestiere deja anunțate și înregistrate.  

„Nu o să mai lucrăm deloc. Din cauza asta, emoțională, ne-a oprit proprietarul, municipiul Sfântu Gheorghe și acum trebuie să găsim o cale legală. Nu prea poți să te oprești când ai început o lucrare. E ca și cum dacă ai începe o casă, ai totul în regulă, ai autorizație de construcție și de mediu și vine vecinul și te reclamă și trebuie să te oprești. Nu te oprești. (...) Eu zic că nu se mai taie, ca să fie pace. Legal și silvicultural ar trebui tăiat”, a spus și Székely László.

Actul de punere în valoare a materialului lemnos din dealul Pacé a vizat o cantitate de peste 700 de metri cubi. Până acum s-au exploatat aproape 400 de metri cubi din pădurea de la marginea Simeriei, însă exploatarea s-a oprit în primăvară, așa cum prevăd reglementările pădurarilor. Ulterior, acestea trebuiau reluate în toamnă, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Deocamdată.

Autoritățile au subliniat totuși că lucrările aprobate de specialiști nu au avut ca scop nici îmbogățirea cuiva și nici distrugerea climatului natural, ci mai degrabă asigurarea posibilității arboretului tânăr să preia funcția celui bătrân și să revigoreze astfel pădurea.

„Din păcate, în acest fel, acești copaci, în 20, 30 de ani se vor distruge dacă nu îi vom tăia. Vor putrezi. Dar municipalitatea trebuie să fie interesată în a avea nu numai venituri din pădure, adică exploatarea exprimată în bani, ci trebuie să țină cont și de aceste lucruri (n.red. voința populației)”, a explicat Czimbalmos Kozma Csaba.

„Pădurea, când ajunge la vârsta exploatabilității deja e în declin fiziologic. Cum e și omul bătrân. Începe și putregaiul să se instaleze în exemplarele de fag de exemplu, iar calitatea lemnului de lucru se diminuează. (...) În general, proprietarii cer să exploatezi cât mai mult și apără pădurile altora”, a mai spus șeful Ocolului Silvic Privat Hatod.

Exploatări de peste 5.000 de metri cubi în 2018 și împăduriri de peste 3 hectare

Fondul forestier al municipiului Sfântu Gheorghe depășește 1.774 de hectare, iar 1.244 de hectare din acesta se află în proprietatea Primăriei.

Din exploatările forestiere derulate în 2017, potrivit unui document pus la dispoziție de autoritățile locale, Primăria a avut un venit de peste 337.000 de lei. În 2018, până la 17 octombrie a.c., venitul din fondul forestier s-a ridicat 550.400 de lei.

Același document arată și că în ultimii doi ani cantitatea de material lemnos aprobată spre exploatare a variat, de la 4.200 de metri cubi în 2016, la 5.573 în 2017 și, până la 15 octombrie a.c. la 5058 de metri cubi.

Din această cantitate, în 2018 au fost valorificate 3061 de metri cubi, dintre care 200 au ajuns la cetățenii din Örkő.

În ultimii trei ani s-au realizat tot mai multe lucrări de împădurire, de la 0,8 hectare în 2016, la 1 hectar în 2017 și la 3,1 în 2018.  

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.