„Muzica va continua să-mi fie escapada, relaxarea și plăcerea imensă pentru trup și suflet”
Interviu cu solista de muzică populară din Întorsura Buzăului, Ana-Maria Popica
Scenele din zona Buzaielor, dar și multe altele din județ și din țară, sunt de mult familiarizate cu tânăra solistă cârlionțată, cu ochi albaștri și voce de aur, din Întorsura Buzăului. Ana-Maria Popica, pentru că despre ea vorbim astăzi, are doar 18 ani, dar cântă în aproape toate ansamblurile și grupurile de muzică populară sau corală din zona Buzaielor și este prezentă la majoritatea, dacă nu chiar la toate evenimentele culturale de aici.
Deși am văzut-o și ascultat-o vrăjiți de multe ori, abia acum am aflat secretul succesului ei de pe scenă. Pentru Ana-Maria, fiecare ieșire în fața publicului este bucurie în formă pură, învelită într-o dragoste nemărginită pentru muzica populară românească. Nu pune preț pe câștigul material, cum o fac de altfel mulți soliști care își câștigă pâinea din această meserie, ci iese la rampă doar ca să transmită fericire, și atât. Cu toate că are mari șanse să devină o interpretă de succes, tânăra artistă ne-a dezvăluit că a ales să păstreze darul muzicii doar ca pe o pasiune, nu ca o meserie de bază.
Despre acest lucru și despre cum a început cariera muzicală, care îi sunt mentorii, ultimele sale succese, muzica populară și scenele din zona Buzaielor și multe altele, citiți în rândurile următoare.
Deși te știu de foarte mult timp, prima dată te-am văzut pe scenă în urmă cu puțini ani și am rămas foarte plăcut impresionată, atât de atitudine, de port, dar mai ales de vocea ta. La ce vârstă ai început să cânți? Cum ai descoperit că ai talent pentru muzică?
Așa este, draga mea, ne știm de ceva vreme și îți mulțumesc pentru toate cuvintele frumoase! Totul a început de la grădiniță. Încă de micuță îi rugam pe părinții mei să mă învețe să dansez, ascultam mereu muzică, ba chiar, uneori, când mă puneau la treabă, începeam și le cântam împreună cu sora mea. Doamna educatoare Claudia Luca a pus temelia a tot ceea ce înseamnă pe plan muzical Ana-Maria Popica. La serbările școlare, ea era cea care ne făcea să cântăm și așa mi-a crescut apetitul pentru muzică.
Ce pregătire muzicală ai? Cine sunt mentorii tăi?
La îndrumările doamnei educatoare Claudia Luca, m-am hotărât să duc la un alt nivel această pasiune și să îmi fac curaj pentru a putea începe cursurile de muzică populară de la Clubul Elevilor din Întorsura Buzăului, avându-l ca profesor pe domnul Dan Tohănean, omul care, într-adevăr, m-a inițiat și m-a adus în această nouă lume cu multă încredere și răbdare.
Ulterior, am absolvit Școala de Arte „Tiberiu Brediceanu” din Brașov, îndrumată fiind de extraordinara Gabriela Seicanu Iuga, o doamnă căreia țin să îi mulțumesc pentru toată munca și efortul depuse în dezvoltarea mea și pe care mereu am să o stimez foarte mult. Este omul care totdeauna a știut să mă învețe ceea ce e mai bun și pe care știu că mă pot baza mereu, atunci când am nevoie de un sfat în acest domeniu. De asemenea, multe mulțumiri am și pentru doamna coregraf Rodica Boieru. Este o doamnă prezentă în viața mea de foarte mult timp, care m-a învățat tot ceea ce ține de scenă și de oameni; dânsa mi-a sporit curajul, puterea de a simți intens tot ceea ce fac, de a transmite publicului emoția din sufletul meu și de a bine-dispune spectatorii. Și domnul Daniel Neagoe este o persoană dragă mie, pentru că totdeauna a dat dovadă de profesionalism. La fiecare ocazie, mă învață cum să devin om în adevăratul sens al cuvântului, prin credință, corectitudine, multă muncă și devotament într-o doză infinită. Dânsul și doamna Boieru sunt exemple pentru mine în tot ceea ce ține valorificarea și munca pentru păstrarea tradiției.
De ce ai ales muzica populară și nu alt gen de muzică?
O întrebare foarte bună. Muzica populară este acel ceva pentru mine. Mă face să mă simt român în fiecare părticică din mine. Îmi oferă senzații speciale. (...) Este ceva unic să știi că poți doinii sau că poți stârni voia bună a unui om în cele mai frumoase momente din viața sa. Muzica populară te înalță, îți dă energie și totodată te pătrunde suficient de mult încât să te poată înveseli în orice situație.
Care este cel mai important eveniment la care ai luat parte?
Nu pot să mă gândesc acum la un eveniment foarte important. Absolut toate reprezentațiile sunt importante pentru mine și dragi sufletului meu. Mă simt extraordinar mereu, chiar dacă am o problemă sau sunt copleșită de rutina de zi cu zi – atunci când sunt pe scenă, uit de absolut toate și sunt conectată cu publicul. Atât timp cât Dumnezeu îmi va îngădui și îmi va da putere să fac asta în continuare, fiecare apariție pe scenă va fi specială în inima mea.
Care crezi că e cel mai mare atu al tău, ca artist?
Nu consider că am unul anume, încerc să mă apropii cât de mult pot de această titulatură de „artist”. Mă străduiesc să trăiesc clipa pe scenă și să fiu acolo, prezentă, cu mintea și sufletul. Acesta e cel mai important lucru pentru mine. Îmi place să știu că oamenii sunt încântați de ceea ce văd și ascultă, și acesta este scopul meu la fiecare apariție. Las totul să vină de la sine, muzica să vorbească și voia bună să fie prezentă.
Ce sentimente te încearcă atunci când ești pe o scenă?
Emoție, extaz, fericire și iubire imensă față de oameni și față de ceea ce fac. Este un sentiment diferit pentru fiecare situație în parte. Cu alte cuvinte, este minunat! Am să-i fiu recunoscătoare toata viața lui Dumnezeu și tuturor oamenilor din viața mea care m-au încurajat pe acest drum, pentru că am avut ocazia să văd locuri extraordinare, oameni pe măsură și să trăiesc sentimente cu totul speciale.
Cum arată scena ideală pentru tine? Descrie-ne puțin o scenă pe care ți-ai dori foarte mult să cânți.
Scena ideală pentru mine reprezintă locul unde pot fi în fața oamenilor și unde pot să îmi investesc toată energia, dăruirea și respectul pentru ei! Atâta timp cât publicul cooperează cu mine și este prezent cu sufletul, numărul celor prezenți și decorul scenei chiar nu mai contează. Vorba aceea: omul sfințește locul! Sentimentele sunt aceleași, atât timp cât căldura cu care mă primește publicul este una la cote înalte.
Cum e publicul din zona Buzaielor, comparativ cu cel din alte zone ale țării în care ai cântat?
Să cânți în fața oamenilor din zonele noastre este, de cele mai multe ori, o plăcere! Voia bună, bucuria, energia, pozitivitatea și mândria sunt sentimentele cel mai puternic evidențiate la aceștia. Orice artist care cântă în zona Buzaielor se simte împăcat sufletește. Oamenii știu să se simtă bine și să te convingă mereu că ești pe placul inimii lor, că le faci serile frumoase și că îi determini să nu stea la mese o clipă.
Ce modele personale ai în viață?
Părinții mei sunt, în primul rând, modelele mele! Ei m-au învățat, așa cum au știut ei mai bine, să fiu om și tot datorită lor sunt astăzi unde sunt. Fără ei, nimic nu ar fi fost posibil și sper ca bunul Dumnezeu să le dea sănătate să putem ajunge, și eu și sora mea, să le mulțumim îndeajuns pentru toate. Pe de altă parte, încerc să preiau tot ceea ce este mai bun de la fiecare om din viața mea.
Dar în ceea ce privește muzica?
Am o grămadă de modele. Andra este cea care mă fascinează prin ușurința cu care abordează toate stilurile muzicale. Oana Carmen, Bogza Pintea, Paul Ananie, Bogdan Cioranu, Stana Stepănescu, Ovidiu Homorodean și mulți alții sunt pe lista mea de modele adevărate.
Desigur, nu putem să trecem peste cea mai recentă realizare a ta, împreună cu ansamblul „Mlădițe Românești”. Cum a fost la Tulcea?
Acest festival este unul cu totul special. Este a treia oară când participăm și, de fiecare dată, munca noastră a fost răsplătită așa cum se cuvine. Este o adevărată plăcere și relaxare să pot merge și vizita locuri alături de niște omuleți excepționali și talentați.
Te-ai așteptat să luați locul întâi? Cum a fost pentru tine momentul?
Am dat tot ceea ce am avut noi mai bun pe scenă și am trăit momentul cu maximă intensitate. Cu toții am aspirat la un premiu bun și ne-am pus toată încrederea în ceea ce putem face noi pentru a aduce în orașul nostru un alt peștișor la colecție.
Recent, ai absolvit liceul, ai promovat examenul de bacalaureat și te pregătești să pornești într-o nouă etapă a vieții tale. Ce urmează pentru tine, din punct de vedere muzical?
Așa este! Am ajuns, cu ajutorul lui Dumnezeu, acolo unde mi-am propus. Pe plan muzical, voi continua să activez în locurile în care sunt și în prezent, alături de echipele cele mai bune. Sper ca, în curând, să pot avea propriile melodii. Deja am început demersurile pentru acest lucru, dar toate acestea vor fi numai și numai din pasiune. Nu îmi doresc să-mi fac o cariera bazată pe muzică. De fapt, pentru mine, esențial este să am o meserie de bază, în timp ce muzica va continua să-mi fie escapada, relaxarea și plăcerea imensă pentru trup și suflet.