Microbuz reciclat în bibliotecă românească, la Sfântu Gheorghe
Acțiunea inedită a Teatrului „Andrei Mureșanu” este dedicată Zilei Culturii Naționale
Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a lansat, de Ziua Culturii Naționale, un nou proiect inedit – „Biblioteca TAM”. Amenajat într-un microbuz scos din uz, noul spațiu dedicat culturii va avea doar cărți în limba română, provenite din donații.
Nimic nu se aruncă, totul se transformă în Cultură! Acesta ar putea să fie un nou slogan al Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, conform ideii de a înființa biblioteca mobilă gratuită. Vestea inedită a punerii bazei noului spațiu de cultură, într-un microbuz casat, vine și cu un apel de donații de cărți în stare bună, preferabil publicate recent, în limba română. În schimb, donatorii de cărți vor primi bilete și abonamente la teatru.
Anunțul noului proiect al Teatrului „Andrei Mureșanu” a fost făcut chiar de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, și nu întâmplător. Cultura este de fapt despre a împărtăși idei și informații, așa că pe lângă spectacolele găzduite, teatrul românesc din Sfântu Gheorghe s-a folosit de această zi specială pentru a pune bazele unei biblioteci unice în județ.
Ideea înființării bibliotecii TAM, lansată în online de managerul TAM, Anna – Maria Popa, vine ca răspuns la nevoia comunității românești din Sfântu Gheorghe de a avea acces mai simplu și direct la cele mai noi volume.
„În Sfântu Gheorghe este destul de dificil să ne procurăm cărți în limba română. Suntem nevoiți să cumpărăm online sau din librării din Brașov.
Pentru că cititul este esențial în dezvoltarea unei comunități, pentru că accesul la carte poate modela o generație, am hotărât transformarea microbuzului de lângă teatru într-o bibliotecă mobilă gratuită unde oricine poate dona și împrumuta cărți. În cel mai scurt timp mica noastră bibliotecă va fi gata și noi vom începe să o animăm cu cărți”, arată mesajul transmis marți dimineața pe Facebook de managerul TAM, Anna – Maria Popa.
Microbuzul de casat, reciclat într-un locaș de cultură
Microbuzul a fost în proprietatea Teatrului, însă pentru că era vechi, stricat și nu mai putea fi folosit, a fost propus spre casare. Însă „bătrâna” mașină nu își va găsi sfârșitul într-o grămadă de fiare, ci va deveni astfel casă pentru însetații de lectură, care se vor putea relaxa, îndeosebi când vremea o va permite, înăuntru sau în afara lui, în apropierea Teatrului și Cinematografului din Sfântu Gheorghe. Organizatorii își propun ca înăuntrul microbuzului să amenajeze rafturi, unde vor fi așezate cărțile colectate, iar pe jos să pună covorașe, pentru cei care vor să se relaxeze lecturând la fața locului.
„Microbuzul a fost propus spre casare și în loc să îl ducem la fiare vechi, prefer să facem ceva constructiv cu el și să bucurăm puțin comunitatea. La cum s-au anunțat acum destul de multe volume care urmează să sosească la noi, este foarte posibil ca și această ieșire (n.red. din spatele Teatrului) să o tapetăm cu rafturi și să avem un spațiu suplimentar pentru cărțile care urmează să sosească. Atât timp cât deja și Editura Litera și-a anunțat contribuția, ne așteptăm la un număr mai mare de volume decât estimasem inițial, și atunci mai mult ca sigur că în interiorul Teatrului se va găsi încă un spațiu suplimentar de rafturi unde vom pune toate cărțile primite”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Anna – Maria Popa.
Biblioteca tuturor simțurilor
Ideea realizării acestui proiect s-a născut și din dorința de a oferi șansa tuturor cetățenilor din Sfântu Gheorghe de a se bucura, fără rezerve, cu toate simțurile, de magia lecturii.
„Eu sper să funcționeze și recunosc că ideea a venit dintr-o nevoie personală. Eu nu suport să citesc online. Mă dor foarte tare ochii de la presiunea ecranului, plus că îmi doresc să îmi mulțumesc toate simțurile, simțul olfactiv fiind unul extraordinar de important pentru mine. Eu dacă nu simt mirosul de hârtie, parcă jumătate din plăcere nu îmi este satisfăcută. Și atunci vreau să împărtășesc bucuria tuturor simțurilor când ai o carte în mână cu toți cei interesați”, ne-a mai spus managerul TAM.
Inițiativa a adunat de îndată parteneri, printre care și Editura Litera
Inițiativa a fost foarte bine primită. La câteva ore de la publicarea mesajului online, acesta a adunat zeci de distribuiri și comentarii de încurajare și chiar de aderare la idee, de la persoane și organizații din toată țara.
„În două ore de la postare deja avem un parteneriat cu Muzeul pedagogilor din Brașov unde se organizează pentru noi un punct de colectare și tocmai am primit vestea ca Editura LITERA ne susține inițiativa. Vă jur că mi-au dat lacrimile de fericire! VĂ MULȚUMESC!!!”, a mai scris Anna-Maria Popa pe Facebook.
„Bravo, Anna Maria Popa! Puțin nefiresc mi se pare să nu găsești cărți în limba română la Sfântu Gheorghe! O sa trimit și eu un colet”, a scris cineva, în vreme ce alții au transmis: „Prima chestie foooarte mișto despre ziua de azi. Singura!” sau „O veste bună, în sfârșit.”
Laudele la adresa proiectului și implicarea oamenilor de bine nu s-au oprit aici.
„Acum văd o altă inițiativă care îmi dă speranță. Mulțumesc frumos! Pentru că acțiunea asta nu mă implică în mod direct îmi permit să zic, prieteni, care aveți o carte de donat în stare bună și vreți să luați parte la o inițiativă nobilă, mă ofer să le colectez și să le duc la Sfântu. În era Dăncilă, o inițiativă de genul pe cuvânt dacă nu chiar merită!”, a scris un alt utilizator de Facebook.
Programul și sistemul de donat cărți
În ceea ce privește sistemul de donat cărți, acesta este foarte simplu: „Toate persoanele care au cărți în stare bună de donat, preferabil cărți publicate recent care să nu fie de găsit nici la Biblioteca Județeană, sunt rugate să le trimită pe adresa TAM (str. Korosi Csoma Sandor Nr. 10) iar noi vă vom recompensa cu bilete și abonamente la teatru. Vă rugăm să ne trimiți DOAR cărți în limba română în stare foarte bună! Mulțumim!”, se arată în apelul făcut marți dimineața pe Facebook de managerul TAM, Anna – Maria Popa.
De asemenea, și programul teatrului este unul foarte flexibil, astfel că persoanele care vor să ia parte la acțiune personal și să doneze o pot face cu ușurință. „La noi la birouri, începând de la 9 dimineața și până după amiaza la 17:00, 18:00, este în permanență cineva. Pot fi lăsate și la colegii de la Cinema, pentru că ei ne ajută cu preluarea anumitor lucruri, suntem aici la fiecare spectacol, deci accesul la personalul teatrului este unul extrem de facil, deci sigur o să ne găsească lumea”, ne-a mai spus Anna-Maria Popa.
Cum va funcționa sistemul
De citit și răsfoit cărțile va putea oricine, mai spune managerul TAM.
„Biletele și abonamentele la Teatru sunt pentru cei care donează cărți, ca să încurajăm practic procesul de donație. Cei care vor pur și simplu să se bucure de citit, nu au niciun fel de responsabilitate. Pur și simplu vin și se servesc. Nu avem niciun fel de dubiu că o să funcționeze extrem de corect toată procedura. Poziția microbuzului este sub două camere de supraveghere, deci oricum suntem informați cu tot ce se întâmplă în jurul bibliotecii mobile. Considerăm că este un proiect drăguț pentru comunitate, pe care toată lumea îl va îmbrățișa așa cum merită. Nu ne concentrăm pe aspectele posibil negative, ci îl facem ca să ne bucurăm cu toții împreună de plăcerea cititului”, a explicat Anna – Maria Popa.
Planul este ca săptămâna viitoare să fie deschisă oficial cea mai nouă bibliotecă, singura 100% românească și mobilă din Sfântu Gheorghe. Până atunci, donațiile în cărți sunt așteptate.
Oferta de carte în limba română, redusă drastic în ultimii ani la Sfântu Gheorghe
Librăriile au dispărut în ultimii ani din oferta reședinței de județ, astfel că există foarte puține locuri, spre deloc, de unde pot fi achiziționate cărți de limba română.
„În ultimii 20 de ani, dar mai cu seamă după ce criza economică şi-a făcut simţită prezenţa, librăriile din Sfântu Gheorghe au început să aibă tot mai puţini clienţi, iar multe dintre ele au pus lacătul pe uşă, printre acestea numărându-se Corvina, Humanitas şi Librăria Pentru Comunitate.
Spre deosebire de celelalte librării din oraş, specializate preponderent pe carte în limba maghiară, Librăria pentru Comunitate era axată pe carte în limba română, pe care o vindea chiar şi pe credit, însă aceasta a fost închisă în anul 2009, din lipsă de rentabilitate.
Momentul a fost marcat printr-o expoziţie de cărţi în gangul librăriei, care au fost ulterior dăruite celor prezenţi, precum şi printr-o retrospectivă a ceea ce a însemnat librăria în viaţa micii comunităţi româneşti din zonă.
Punctul culminant a fost atins în primăvara anului 2011, când a fost închisă şi cea mai mare şi veche librărie din Sfântu Gheorghe, „Corvina”. La vremea respectivă vânzătoarele spuneau că mulţi dintre clienţi treceau doar pentru a răsfoi ultimele apariţii editoriale, fără a cumpăra.
La ora actuală, în municipiul Sfântu Gheorghe există doar câteva mici librării, unde se mai vând şi diverse alte lucruri, cu o ofertă foarte redusă de carte în limba română”, informează Agerpres.
Acum că s-a găsit o soluție și cine să o implementeze, nu mai rămâne decât ca locuitorii reședinței de județ să se bucure de minunea cititului, fără rezerve și fără scuze.