STIREA ZILEI 23 martie 2020

(Update) Medic infectat cu COVID-19; trei secții ale Spitalului Județean în carantină

de Iulia Drăghici - Taraș | 2828 vizualizări

UPDATE: https://covasnamedia.ro/actualitate/dosar-penal-pe-numele-medicului-de-la-spitalul-judetean-infectat-cu-covid-19

Ancheta epidemiologică, care ar putea viza sute de persoane, durează cel puțin două zile. Primele rezultate ale testelor personalului medical sunt negative 

Secțiile de Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie și sala de nașteri de la Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf Sfântu Gheorghe au fost puse începând de duminică sub carantină, după ce un angajat a fost diagnosticat pozitiv cu virusul COVID-19. 

Anunțul a fost făcut de autorități duminică după-amiază, după ce în spațiul public și pe internet au apărut informații referitoare la această situație. 

În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, Direcția de Sănătate Publică Covasna a dispus astăzi, la Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf Sfântu Gheorghe, plasarea sub carantină a secțiilor obstetrică-ginecologie, neonatologie, respectiv sala de nașteri.

Pacienții internați rămân pe perioada carantinei pe secțiile amintite sub supraveghere medicală permanentă. Momentan nici aceștia și nici personalul medical de pe secții nu prezintă simptome care ar da bănuieli de infectare cu COVID19-coronavirus. DSP Covasna a prelevat și va preleva probe de la persoanele implicate potrivit metodologiei valabile astăzi de testare a persoanelor”, a transmis Prefectura Covasna printr-un comunicat de presă. 

La scurt timp, un nou comunicat de presă, al Spitalului, a confirmat ceea ce se zvonea în spațiul public, și anume că a fost depistat pozitiv un angajat al unității spitalicești. 

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf Sfântu Gheorghe a dispus duminică 22 martie 2020 plasarea sub carantină a secțiilor obstetrică-ginecologie, neonatologie, respectiv sala de nașteri ca urmare a confirmării infecției cu COVID19- coronavirus, la unul din angajații încadrați la aceste secții”, a arătat sursa indicată. 

Ambele surse oficiale au transmis că „toți pacienții cu patologie obstetrică-ginecologie urmează să fie redirecționați, redirecționate către Spitalul Municipal Târgu Secuiesc” și totodată, că imediat a început și decontaminarea întregului spital.

Vestea că unul dintre angajații care în jurul datei de 8 martie a revenit în țară dintr-o excursie în străinătate a fost diagnosticat cu noul coronavirus a venit sâmbătă seara, după ora 21:00 și de atunci s-a luat măsura ca toți cei implicați să rămână în spital, dar și să nu se mai facă internări pe secțiile amintite. 

Managerul spitalului a spus duminică seara, într-o conferință de presă, că măsura autoizolării nu se impunea, în mod normal, la vremea respectivă pentru angajatul depistat acum pozitiv, având în vedere că la momentul la care a revenit în România, țara nu figura ca zonă de risc. „În mod normal nu (n.red. nu se impunea autoizolarea). Era țară „verde” la momentul respectiv”, a spus managerul. 

Teste negative 

Între timp, duminică seara, au fost făcute publice și primele rezultate la testele pentru depistarea coronavirusului, care au arătat, din fericire, rezultate negative. 

Prin prezenta vă informăm asupra faptului că testele COVID19 ale personalului aflat în carantină la secțiile obstetrică-ginecologie, neonatologie, bloc nașteri SUNT NEGATIVE!”, arată un comunicat de presă transmis de spitalul Județean Dr. Fogolyán Kristóf. 

Prefectul Iulian Todor a precizat de asemenea că „toate testele trimise până acum, recoltate de la personalul medical, cu o singură excepție neconcludentă, care se va repeta, sunt negative. Și cele de la familia persoanei pozitive sunt de asemenea negative”. 

Ancheta epidemiologică ar putea viza sute de contacți 

O anchetă epidemiologică a fost demarată duminică dimineața și potrivit conducerii spitalului. Printre contacți se numără și pacienții pe care i-a consultat angajatul spitalului, în calitate de medic, în perioada 8 – 18 martie.

E vorba de sute de contacți, dar e greu de zis exact. Norocul este că în toată această perioadă de când s-a reîntors angajatul din străinătate a purtat mască și mănuși tot timpul. Din acest punct de vedere, cred că nu va avea o amploare atât de mare pe cât ar fi putut avea dacă nu erau măsurile acestea de protecție la momentul respectiv”, a mai spus managerul, care a precizat și că „se merge pe linia de contacți direcți. Iar contacți direcți se consideră toată secția de Obstetrică Ginecologie, Neonatologie și tot personalul din blocul de nașteri”. 

60 de persoane în carantina de la spital 

Managerul spitalului județean, András Nagy-Róbert, a precizat și că pe cele trei secții aflate sub carantină, se află în prezent 60 de persoane. 

E vorba despre o doamnă care urmează să nască, opt paciente la secția de Ginecologie, 13 mămici și 17 copii la neonatologie. Plus 21 de asistente și medici, care în momentul de față sunt izolați în secția respectivă și sunt sub supraveghere medicală. (...) O să aflăm rezultatele și în funcție de rezultat, rămân în spital, rămân acasă în izolare sau vor fi tratați tot în cadrul spitalului”, a declarat duminică, într-o conferință de presă, managerul spitalului județean, András Nagy-Róbert. 

Apel la calm și la autoizolare 

În același timp, managerul spitalului a făcut un apel la calm și a subliniat că este important ca toți cetățenii județului să stea, pe cât posibil, în case. 

 „Recomandarea mea este să nu se panicheze. Trebuie calm, trebuie liniște, trebuie să stea în casă, să limiteze cât mai mult și pe perioada ce urmează contactul cu alte persoane. Este o schimbare de viață. Și asta nu înseamnă că trebuie să dea năvală la cel mai mare mall și să cumpere baxuri de ulei, zahăr și făină. Trebuie să trecem prin această situație și prin aceste momente și izolarea cât mai mult timp cred că va aduce avantajele scontate de autorități prin măsurile acestea. La prima audiție, par restrictive. (...) Toată lumea trebuie să stea numai în familie. Va fi un Paște care va trebui să rămână doar în familie. Ar trebui ca în perioada următoare să avem grijă de cei vârstnici, de părinți, bunici, pentru că ei sunt categoria cea mai expusă în acest moment la această pandemie”, a explicat András Nagy-Róbert. 

Tot conducerea spitalului a precizat că în ultimul timp, tocmai pentru a preîntâmpina supraaglomerarea, unitatea și-a redus, pe cât a fost posibil, activitatea. 

Ne-am redus activitatea din toate punctele de vedere. Nu doar pe Infecțioase. Ne-am reorganizat  și am redus activitatea la urgențe în ultima perioadă. Cât de cât, internările cronice s-au redus aproape la zero. Au rămas doar câteva secții la care se internează cronici. Oncologie, Reumatologie și Hematologie, tocmai în ideea de a nu expune mai multe persoane și acest lucru se observă și la urgență. (...) Trebuie să ne reorganizăm și noi să vedem cum facem și ce facem în perioada următoare, pentru a evita astfel de situații. Adevărul este că nu prea ai posibilități de a te ocroti, în sensul că oricine cu care intri în contact este un posibil purtător de virus. De aceea sunt și aceste recomandări ale autorităților, de a sta acasă și de a se izola. Nu se exclude nici varianta că nu e adus din străinătate, ci e de aici contactat”, a mai punctat managerul spitalului. 

Autoritățile transmit că cei care în ultima perioadă au intrat în contact cu angajații secțiilor amintite să se autoizoleze, împreună cu familia, la domiciliu 14 zile și să apeleze următoarele numerele de telefon puse la dispoziție de autorități: DSP Covasna: 0757-354 074, 0749-038 675, 0751-297 992, 0751-041 426, ISU Covasna: 0755-740 427.

Vă rugăm în continuare să vă păstrați calmul. Este și mai important să respectăm cu toții măsurile impuse de autorități, să limităm cât se poate contactul între oameni! #StațiAcasă”, a transmis duminică și președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, prin intermediul Facebook. 

„În aceste momente dificile, trebuie să găsim soluții, nu vinovați! Când medicii au venit acasă, Austria nu era încă o țară galbenă, așa că au făcut ceea ce au făcut toți ceilalți: au început să lucreze. Pentru că fuseseră asimptomatici multă vreme, nu au ştiut că îi pot infecta şi pe alții. Dacă și ce ar fi trebuit făcut mai bine, se poate discuta la nesfârşit, dar nu ajută la nimic. Acum ajută dacă ne gândim la ei, să le dorim bine, pentru că vor salva vieți atunci când vor fi vindecați!”, a spus și edilul Antal Árpád pe pagina sa de Facebook.

Informațiile sunt în continuă dinamică. Pentru a fi la curent cu toate informațiile în timp real, urmăriți site-ul nostru, cât și pagina de Facebook, Observatorul de Covasna – CovasnaMedia. 

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.