STIREA ZILEI 9 mai 2018

Lecția despre istoria zilei de 9 Mai începe în curtea școlii

de Iulia Drăghici - Taraș | 4434 vizualizări

Colegiul Național „Mihai Viteazul” sărbătorește Ziua Independenței printr-un eveniment inedit

Încărcătura și însemnătatea zilei de 9 Mai va rămâne, cu siguranță, întipărită în gândurile celor peste 800 de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. În Anul Centenarului, colectivul unității de învățământ va marca această zi printr-un program special care are la bază o lecție vie de istorie, predată într-un mod inedit cu ajutorului unui flashmob și al unei hărți a României, desenată pe terenul de sport.

Flashmob cu procesul de unificare al provinciilor istorice

Ultimele repetiții au început încă de luni. Cei mai mici, dar și cei mai măricei, adică aproximativ 400 de elevi din clasele I – VIII de la Colegiul din Sfântu Gheorghe ascultă cuminți indicațiile profesorilor și învățătorilor care au decis ca de 9 mai să mute lecția de istorie din manual direct pe terenul de sport. Astfel, pe rând, prin mișcările elevilor care se țin de mână, harta României prinde viață și se leagănă într-un ritm liniștitor.

Pentru ziua de 9 mai, în prima parte a zilei ne vom desfăşura activităţile în curtea şcolii. Aici vom organiza un flashmob prin care reconstituim procesul de unificare al provinciilor istorice şi de constituire a României Mari şi un program artistic care să marcheze importanţa independenţei în istoria noastră. La prânz, toţii elevii şcolii, însoţiţi de cadrele didactice din şcoală, vor pleca spre Grupul Statuar Mihai Viteazul, unde vor depune o coroană de flori, vor participa la evenimentele organizate de prefectură şi vor contribui la spectacolul organizat în centrul oraşului. În acelaşi timp, în şcoală, în aceeaşi zi va fi deschisă o expoziţie cu obiecte vechi, tradiţionale, dar şi cu desene în care sunt reprezentate elemente folclorice şi tradiţionale din diferite regiuni ale ţării”, ne-a declarat marți directorul adjunct al Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Maria Băilă.

„Mi-a plăcut ideea (n.red. evenimentului) deoarece astfel ne putem promova naționalitatea, dar mai ales importanța zilei de 9 mai 1877, care a însemnat împlinirea unui ideal național și anume obținerea independenței pe câmpurile de luptă. Da, chiar mi se pare  o idee bună, mai ales că suntem implicați toți cei din școală, atât colegii noștri mai mici, cât și cei de la liceu”, ne-a spus, după repetiția finală de marți, eleva Colegiului Național „Mihai Viteazul”, din clasa a VIII-a A, Andra Tăbăraș.

Potrivit organizatorilor, toți cei din școală care nu sunt implicați direct în acțiune vor lua parte la eveniment ca membri ai audienței, astfel că jumătate din colectivul școlii va prezenta celeilalte jumătăți ce înseamnă de fapt ziua de 9 Mai.

Participare masivă, decentă și de înaltă ținută

Acțiunile dedicate acestei sărbători nu se opresc aici pentru CNMV, potrivit directoarei adjuncte.

„Ziua de 9 mai reprezintă o zi cu o mare încărcătură istorică pentru noi, în primul rând ca cetăţeni ai României, dar şi ca cetăţeni ai Europei – sărbătorim astfel Ziua Independenţei şi Ziua Europei şi în acelaşi timp şi Ziua Regalităţii, sărbătorită în România la data de 10 mai între anii 1867 – 1947.

Anul acesta, fiind Anul Centenarului, ca urmare şi a propunerilor venite din partea colegilor, am decis ca la nivelul colegiului, să acordăm o atenţie aparte şi să celebrăm marile acte istorice printr-o serie de evenimente. Participarea la aceste activităţi se doreşte a fi una masivă, decentă şi de înaltă ţinută.

Astfel, în ziua de 10 mai, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, începând cu ora 10,00, va avea loc un simpozion cu titlul – „Însemnătatea zilei de 9 mai în Istoria României şi a Europei”. Acest simpozion se va desfăşura în colaborare cu Prefectura Judeţului Covasna. Pe lângă invitaţii care vor avea scurte comunicări, un aspect important al acestei întâlniri îl constituie faptul că elevii vor fi cei care vor prezenta lucrări ştiinţifice pe teme istorice. Ne dorim ca pe viitor acest simpozion să devină o Sesiune de comunicări ştiinţifice cu secţiuni separate pentru elevi, profesori sau cercetători în domeniul istoriei”, a explicat Maria Băilă.

La evenimentul de miercuri dimineață, care va debuta de la ora 11:00 în curtea școlii la terenul de sport, sunt așteptați toți cei interesați să vadă de la fața locului desfășurarea ineditei acțiuni.

După activitate, alaiul de elevi îmbrăcați în costume tradiționale va porni spre Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, într-un marș care va implica și intonarea de cântece. Ajunși în centrul municipiului, aceștia vor participa la activitățile pregătite aici de prefectură.

Defilare și depuneri de coroane

„Ziua Independenței de Stat a României”, „Ziua Victoriei împotriva fascismului” și „Ziua Europei” vor fi marcate astfel de Prefectură, în 9 și 10 mai printr-o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane, respectiv cu Simpozionul organizat la CNMV.

Activitatea din 9 mai începe la ora 13:00, cu întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul judeţului însoţit de comandantul garnizoanei). Evenimentul continuă cu prezentarea onorului militar de către garda de onoare, salutul drapelelor de luptă, intonarea instrumental și vocal a Imnului Naţional, oficierea serviciului religios, alocuţiuni cu privire la însemnătatea evenimentelor, depunerea coroanelor şi jerbelor de flori. Urmează apoi poate cel mai așteptat moment al zilei: defilarea gărzii de onoare.

„Personalităţile civile şi militare ale judeţului Covasna, reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidele politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrele militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, elevii instituţiilor de învăţământ din Sfântu Gheorghe, reprezentanţii mass-media, membrii societăţii civile din localitate sunt rugaţi, ca în măsura posibilităţilor, să participe alături de noi la aceste activităţi”, încheie comunicatul de presă transmis de Instituția Prefectului Județului Covasna.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.