Junii Covăsneni, prezenți la un festival internațional din Grecia
Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni” reprezintă județul Covasna, în perioada 21 – 26 iunie a.c., la festivalul internațional de muzică și dans „Summer in Paralia”, desfășurat în Paralia Katerini din Grecia. Delegația covăsneană este prezentă cu aproape 50 de participanți, atât dansatori, cât și familiile și susținătorii acestora.
Grecii, dar și alți turiști din alte colțuri ale lumii, vor putea astfel să îi vadă pe covăsneni dansând suite deja cunoscute publicului de la noi, dar și dansuri noi, ne-a spus coordonatoarea Junilor.
„Ne dăm tot interesul să nu-i dezamăgim pe cei ce ne susțin încontinuu și să reprezentăm orașul/județul nostru cu onoare. Programul festivalului este unul relativ încărcat, suntem pregătiți să punem în scenă atât suite pe care unii deja le cunosc, cât și suite noi, ce ne reprezintă identitatea, cultura și portul”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, reprezentantul ansamblului, Oana Maria Șulea.
Cei interesați să urmărească aventura grecească a covăsnenilor o vor putea face pe rețelele de socializare, unde vor fi publicate filmulețe de acolo, ne-a mai spus aceasta.
„Ne simțim onorați să participăm la acest festival și mulțumim pe această cale celor care ne-au susținut, prietenii noștri români sau maghiari. Vom împărtăși din experiența noastră și vom transmite filmulețe pe paginile de socializare, însă vă asigurăm că acum realizăm cu toții că facem parte din marea familie a Junilor Covăsneni, în care este loc pentru toți cei ce simt la fel ca noi”, a mai transmis coordonatoarea grupului.
Ansamblul folcloric din orașul Covasna nu este la prima participare la un festival internațional. În 2019, dansatorii covăsneni au fost în Muntenegru, la Festivalul Internațional de Folclor organizat de către organizația MIOFF.
„Junii Covăsneni” este un proiect care a luat ființă în anul 2013 la inițiativa Oanei Maria Șulea, coregraf-coordonator, cu sprijinul maestrului coregraf Gică Popa.
În prezent, ansamblul numără 60 de membri de toate vârstele, din orașul Covasna și din alte localități din județ, chiar și Sfântu Gheorghe, dar și din Brașov.
Proiectul „Junii Covăsneni” își propune, potrivit paginii de Facebook, să îi îndemne pe participanți și pe cei care îi urmăresc să recunoască importanța propriilor origini și să dezvolte dragostea pentru arta poporului român, iar pe dansatori să își dezvolte personalitatea, să învețe ce înseamnă valorile sau cum să se exprime prin dans.
Sursa foto: Facebook/ Oana Maria Șulea