STIREA ZILEI 10 mai 2019

Județul Covasna a dat-o la pace cu inundațiile... deocamdată

de Covasna Media | 979 vizualizări

SGA ar vrea să îi cheme pe primari la „Săptămâna Curățeniei pe cursurile de apă”

Chiar dacă nu se poate spune la fel de vecinii din județele alăturate, Covasna reușește să rămână ferit, cu excepția câtorva hectare de teren agricol, de inundațiile provocate de ploile abundente din ultima săptămână și de topirea zăpezilor din munți. Apele sunt în retragere chiar și acolo unde s-au atins cotele de atenție, în zona Reci sau Târgu Secuiesc, de exemplu, însă nu există garanții că nu vor fi deloc probleme pentru că ploile ar putea oricând să revină.  

Codul portocaliu de inundații de zilele trecute a pus pe jar zilele trecute autoritățile și cetățenii, mai ales în zona Târgu Secuiesc, unde apele au atins cotele de atenție și chiar au năvălit peste câteva hectare de teren agricol. Ca la un semn însă, ploile s-au oprit, deocamdată, așa că nu a fost cazul unor situații de criză.

Toate cotele sunt sub cota de atenție, nu există niciun pericol, iar dacă timpul va fi la fel de frumos cum a fost astăzi sigur apele se vor retrage acolo unde au fost probleme. Acum, natura și Dumnezeu au vrut să ne amintească faptul că în anii trecuți am avut pericole și că ar trebui să fim permanent pregătiți. Cetățenii să fie liniștiți că noi o să fim alături de ei în orice situație, dar deocamdată să fie liniștiți că nu sunt probleme la nivelul județului Covasna”, ne-a declarat joi subprefectul județului Covasna, Necolae-Viorel Radocea.

Totuși, anumite zone sunt ținute sub supraveghere, ne-a spus și directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaș, punctând că echipe ale instituției sunt mai mereu pe teren, la monitorizări.

„Nu am avut nimic deosebit, cu excepția câtorva hectare de teren agricol inundate prin zona Târgu Secuiesc,  dar astea au fost în special din cauza barajelor de castori. Apa a ieșit pe câmp, nu a afectat populația sau căile de comunicații. (...) La ora actuală totul este în scădere. În singurul loc unde am avut unda de viitură e pe Râul Negru, ajuns la confluența cu Râul Olt. Dar la Reci și azi dimineață a fost maximul, dar prin asta se înțelege că nu au fost probleme. S-a atins cota de atenție. Unda pleacă acum și peste tot avem scăderi de nivel pe toate cursurile de apă, inclusiv pe Pârâul Tărlung. (...)  Spre sfârșitul săptămânii se anunță ploi, dar încă n-am primit nicio avertizare în mod oficial. Asta știm și noi din ce ne-am uitat pe site-urile de specialitate. Se anunță ceva, însă nu știm cantitatea de precipitații care va veni. Din câte bănuim noi, nu se anunță ceva abundent”, a spus joi, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA,  directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA).

Ioan Ilaș a precizat și că după inundațiile din martie și iunie-iulie anul trecut, la nivelul județului Covasna s-au făcut lucrări acolo unde a fost nevoie, astfel că anul acesta doar cantități foarte mari de apă căzute într-un timp scurt ar putea să facă din nou probleme.

„S-au investit destui bani la noi după problemele mari care au fost. Noi am reușit să realizăm lucrările necesare și acestea s-au comportat bine până la ora actuală. Sperăm că nu o să fie ploi mai mari, că atunci nu va mai conta dacă ne-am făcut sau nu bine treaba pentru că oricum o să apară probleme”, a explicat Ilaș.

Săptămâna Curățeniei pe cursurile de apă

Totodată, directorul SGA punctează și că deșeurile găsite în apă pot face mari probleme și chiar se ia în considerare organizarea unei ample campanii de curățire a albiilor râurilor din județ.

Rugămintea noastră este ca populația să nu arunce mizeriile în cursurile de apă. Din păcate, asta este o problemă. Ne-am hotărât, dar urmează să vorbim cu Prefectura și Consiliul Județean, să stabilim o Săptămână a Curățeniei pe cursurile de apă și să antrenăm primarii și localitățile să ne ajute să facem această chestiune pentru că dacă nu adunăm PET-urile și materialele nedegradabile se adună ele și fac blocaje”, ne-a spus acesta.

Ilaș a punctat că cele mai grave probleme din acest punct de vedere ar fi pe Râul Tărlung, pentru că pe cursul apei vin o mulțime de gunoaie din județul vecin, Brașov.  

„Izvoarele nu produc nici PET-uri, nici alte materiale textile. Ele produc numai apă și ar trebui să fie curate, pur și simplu. Dacă o să stăm să adunăm numai gunoaiele de pe cursurile de apă și nu ne facem lucrările, o să apară alte probleme”, a subliniat Ioan Ilaș.

De reținut este faptul că orice problemă observată și identificată de cetățeni pe cursurile de apă trebuie anunțată către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) pentru a se interveni în timp util, informează liderii instituției. Informațiile de contact sunt disponibile pe site-ul instituției, http://www.rowater.ro.

(Foto arhivă)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.