STIREA ZILEI 18 februarie 2014

Încep înscrierile în învățământul primar

de Monica Vrânceanu | 856 vizualizări

A scăzut numărul copiilor din judeţ, iar școlile de cartier revin în prim-plan

Ministerul Educației a finalizat planul pentru înscrierea în învățământul primar pentru anul școlar 2014/2015, cadrul legal fiind Legea Educației Naționale și publicând deja inclusiv metodologia. Inspectorul școlar general al județului Covasna, Keresztély Irma, a declarat că pe baza materialului editat în acest sens de către Minister se instruiesc directorii de școli și că, chiar dacă în acest an apar mici modificări, în vreme ce ecourile legate de efectivele claselor abia s-au stins, speră că în cele din urmă totul se va încheia cu bine.

Keresztély a arătat că una dintre modificări arată că pentru a intra în clasa pregătitoare, copiii trebuie să aibă șase ani împliniți până pe 31 august 2014, însă pot ajunge aici și cei care împlinesc șase ani între 1 septembrie și 31 decembrie, pentru asta fiind însă necesar acordul scris al părinților și o evaluare pozitivă psihomotorie din partea specialiștilor. În clasa pregătitoare se pot înscrie însă și cei care au șapte ani împliniți până la 31 august, indiferent dacă au fost sau nu la grădiniță; aceștia pot ajunge însă și direct în clasa I, cu acordul tutorelui legal. Tot în clasa pregătitoare pot fi înscriși și acei copii care în primele luni ale anului 2015 vor împlini șase ani – dar înscrierea se poate face doar dacă evaluarea psihosomatică atestă dezvoltarea copilului pentru clasa pregătitoare.

Arondarea pe circumscripții primează, dar părinții au libertatea de a alege

Pornind de aici, Keresztély Irma a vorbit despre alegerea unității de învățământ și a arătat că au fost revăzute circumscripțiile școlare. Pe baza acestei analize, precum și a planului Ministerului, s-a decis ferm că toți acei copii ai căror părinți vor solicita înscrierea la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la școala solicitată. Planul de școlarizare aprobat este oricum mai mare decât numărul copiilor recenzați în circumscripții, iar pe locurile libere vor veni cei din afara circumscripției.

„Dacă numărul cererilor de înscriere primite de la părinții ai căror domiciliu se află în afara circumscripțiilor școlare este mai mare decât numărul locurilor libere – și aici începe distracția, vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice (…). Urmează ca fiecare școală să-și stabilească criteriile respective, pentru a se reuși departajarea. Sigur, în primul rând școlile din centrul municipiului – liceele Mikes Kelemen, Székely Mikó și Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) ar trebui să elaboreze cât mai multe criterii”, a explicat Keresztély, menționând că dacă nu se va reuși astfel departajarea vor fi mari probleme.

Se dorește revigorarea școlilor de cartier

Șefa IȘJ a arătat că în trecut directorii au forțat Inspectoratul să suplimenteze planul de școlarizare, însă a amintit că în acest an nu mai există o asemenea posibilitate. Keresztély e de părere că fiecare școală trebuie să-și acopere cifrele de școlarizare și tocmai de asta nu se vor mai face concesii.

„Ne dorim revigorarea școlilor de cartier, prin urmare începem reducerea numărului de clase aprobate la școlile din centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Criteriile de departajare trebuie să aibă avizul IȘJ, nu sunt ușor de identificat pentru că nu pot fi discriminatorii, dar trebuie găsite și aplicate pentru a evita situațiile din trecut, când școlile din centru au atras foarte mulți elevi iar cele de cartier au rămas în impas”, a explicat Keresztély.

Aceasta a arătat că soluții pentru criterii se găsesc, și a apreciat că unele dintre metodele pe care le aplică părinţii – viza de flotant, ar trebui mai atent supravegheate, pentru că pot ajunge să devină și afacere pentru proprietarii de locuințe din centrul orașului.

„Putem ajunge într-o situație anacronică – să avem la o școală de centru 600 de candidați pe 100 de locuri – și atunci ce facem…?” , a întrebat Keresztély Irma, retoric.

Inspectorul şcolar general Keresztély Irma

Școlile din centru, o modă nejustificată

Pornind de aici, Keresztély a spus că în niciun caz nivelul școlilor de cartier nu e mai prejos decât al celor din centru.

Există o tendință de a frecventa o școală de elită cu renume, dar și snobism. Și poate că se gândesc că dacă intră copilul din clasa I acolo, va și termina liceul acolo – dar nu există nicio garanție, căci se poate pierde pe drum (…). Avem cadre didactice calificate în tot municipiul Sfântu Gheorghe, iar rezultatele se știu. La nivel primar însă, nu ai cum să scoți în evidență cum că un copil ar fi un talent sau vreo excepție. Prin urmare, nici măcar învățătoarea nu e căutată ci sigla școlii”, a explicat șefa IȘJ.

Învățământul în limba română va fi concentrat în cinci şcoli

Keresztély Irma a subliniat că în contextul în care în prezent și în următorii patru ani avem o tendință vizibilă de scădere a populației școlare, strategia adoptată la nivel local trebuie să fie aceea de a face astfel încât școlile să își poată menține funcționalitatea, adică să aibă elevi. Astfel, se urmărește ca scăderea numărului de copii să genereze o scădere identică și la nivelul acelor școli care în trecut nu au avut nicio problemă, fiind foarte atractive. Pe acest principiu, s-a umblat la cifra de școlarizare în Sfântu Gheorghe la toate școlile, discutându-se totodată cu comunitatea românească în vederea concentrării învățământului în limba română. Astfel, împreună cu reprezentanții comunității românești, s-a luat decizia concentrării învățământului pe linia română în cinci unități școlare: CNMV și Liceul de Artă Plugor Sándor și la școlile gimnaziale Váradi József, Nicolae Colan și Ady Endre.

„Consiliile locale au în atribuție configurarea rețelei școlare (…). Regândirea nu s-a finalizat până la urmă la Sfântu Gheorghe – nu s-a dorit, nu s-a realizat, nu mai contează, cert e că mergem înainte, vom vedea când și cum se vor face schimbările. Cert e că măsura nu va fi aplicată brusc, ci pas cu pas, iar la intrarea în clasele pregătitoare şi în clasa a cincea nu mai dăm cifre de şcolarizare pentru secţia română, în vreme ce elevii care sunt înscrişi acum îşi vor putea finaliza studiile”, a explicat Keresztély.

Aceasta a exemplificat cu cazul Școlii gimnaziale Gödri Ferenc din Cartierul Ciucului, unde elevii de la secția română care studiază acum acolo vor putea finaliza studiile, dar unde nu se vor înființa noi clase începând cu anul școlar următor. Astfel, copiii arondați aici vor merge la Liceul de Artă, care și-a exprimat deschiderea în acest sens și care se află în apropiere de cartier.

Situații și mai speciale sunt la Târgu Secuiesc, unde linia de predare în limba română adună câțiva copii la Şcoala Turóczi Mózes, dar și la Baraolt, unde există doar trei copii care învață în limba română: doi vor intra în clasa pregătitoare, în vreme ce unul intră în clasa a cincea – cei trei vor învăța în clase simultane.

Înscrierea în clasele pregătitoare se va desfăşura între 24 februarie și 18 aprilie, în două etape, iar la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe vor fi formate şase clase cu un efectiv total de 141 de elevi la secția română, în vreme ce la secția maghiară vor fi 17 clase cu un total de 403 elevi. Programul înscrierilor are mai multe etape, căci trebuie completate inclusiv formulare tip care apoi trebuie validate, dar pe siteul IȘJ Covasna www.isj.educv.ro, precum și pe paginile de internet ale școlilor vor apărea, în timp util, toate informațiile.

Între 19-28 februarie, toate școlile care au clase pregătitoare vor organiza Ziua porţilor deschise, pentru a-şi prezenta ofertele, cadrele didactice şi infrastructura, astfel încât oricine să poată afla la fața locului ce oferă aceste unități de învățământ. Pentru detalii suplimentare legate de înscrierea în clasele pregătitoare, IŞJ Covasna va pune la dispoziţie linia telefonică 0800816276.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.