STIREA ZILEI 6 martie 2012

În judeţul Covasna, clasele pregătitoare îşi aşteaptă elevii

de Covasna Media | 655 vizualizări
Isteria provocată ieri de căderea serverului pentru înscrierile în clasele pregătitoare şi I nu a atins şi judeţul nostru, aici lucrurile decurgând normal. Isteria generală de ieri, ivită după ce serverul central necesar pentru înscrierea copiilor în clasele pregătitoare și I a picat pentru câteva ore, nu a fost valabilă pentru județul Covasna.

Isteria provocată ieri de căderea serverului pentru înscrierile în clasele pregătitoare şi I nu a atins şi judeţul nostru, aici lucrurile decurgând normal.

Isteria generală de ieri, ivită după ce serverul central necesar pentru înscrierea copiilor în clasele pregătitoare și I a picat pentru câteva ore, nu a fost valabilă pentru județul Covasna. Deși serverul în cauză nu a funcționat nici la noi în județ, părinții se pare că au fost mai înțelegători, au înțeles situația și au revenit pentru a-și înscrie copiii în clasa pregătitoare și clasa I.

Înscrierea copiilor a fost pregătită

Imediat după apariţia metodologiei şi a calendarului înscrierii în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012 – 2013, au fost demarate acţiunile de recenzare a copiilor care au debutul şcolar în 2012 – 2013. Astfel, între 25 ianuarie – 18 februarie, o echipă de inspectori ai IŞJ Covasna a lucrat la stabilirea numărului de copii ce urmează a fi înscrişi în învăţământul primar. Aceste date au fost obţinute prin centralizarea tuturor datelor provenite din grădiniţe, prin completarea fişelor de recensământ de către părinţii copiilor care frecventează deja învăţământul preşcolar, a datelor obţinute de la Evidenţa populaţiei şi Centrul judeţean de statistică. În funcţie de numărul acestora, au fost defalcate cifrele de şcolarizare pe circumscripţii şcolare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Concurență între școli

IȘJ Covasna este conștient de faptul că în procesul de înscriere a copiilor vor apărea şi mici probleme, având în vedere experiența anilor trecuți, când s-a dus o adevărată luptă pentru locurile din școlile de prestigiu din oraș. „Cele mai mari probleme pot să apară în mediul urban unde există o concurenţă între şcolile existente. În stabilirea cifrelor de şcolarizare, în primul rând s-a ţinut cont de numărul copiilor existenţi în circumscripţia şcolii respective, dar şi de specificul şcolii şi tipul claselor existente în şcoală” – ne-a declarat inspectorul șef adjunct din cadrul IȘJ Covasna, Maria Băilă. Pe de altă parte, șeful IȘJ Covasna, Keresztely Irma, a afirmat că nicăieri în occident nu există această isterie pentru a intra la o școală sau alta, așa cum nu se alege nici învățătoarea care îi va învăța pe copii.

Câte clase vor fi înființate?

Numărul claselor pregătitoare și a celor de clasa I depinde de numărul elevilor care vor fi înscriși. Maria Băilă spune că după primele estimări, în oraşul Sfântu Gheorghe este necesară formarea a 21 de clase pregătitoare la secţia maghiară şi 6 clase pregătitoare la secţia română, iar la clasa I, 19 clase la secţia maghiară şi 8 la secţia română. Inspectoratul îşi rezervă dreptul de a modifica cifrele de şcolarizare după parcurgerea celor trei etape de înscriere, în funcţie de numărul copiilor înregistraţi la cele două tipuri de clase.

Evaluarea psiho-somatică – opțiune pentru părinți

Înaintea înscrierii în una dintre clase (pregătitoare sau I), părinții au avut ocazia să își supună copiii unei evaluări psiho-somatice pentru a vedea dezvoltarea copilului și recomandarea specialiștilor cu privire la clasa unde ar trebui înscris cel mic.

„La nivelul judeţului s-au făcut toate demersurile procedurale astfel încât părinţii să fie informaţi despre ceea ce înseamnă această evaluare şi în ce condiţii se poate face. Au fost evaluaţi 249 de copii, dar trebuie reţinut faptul că nu a fost un examen, ci doar o modalitate de evaluare prin care s-a recomandat nivelul de clasă la care poate să fie înscris copilul” – spune Maria Băilă.

Clasa pregătitoare – primită cu entuziasm de cadrele didactice

Am întrebat câteva cadre didactice despre părerea pe care și-au format-o despre noutatea ce o constituie clasa pregătitoare. „Ca orice noutate, ideea înfiinţării clasei pregătitoare am privit-o la început cu reticenţă. Studiind însă metodologia de predare prevăzută pentru această clasă am descoperit că este prevăzută ca o treaptă de trecere de la grădiniţă la şcoală, treaptă care îi va ajuta pe copii să se adapteze mai uşor cerinţelor prevăzute de programa clasei I. În pragul intrării în clasa I, părintele va avea date privind nivelul capacităţilor de învăţare. Toate acestea sunt în beneficiul copiilor, dar şi al părinţilor care vor avea date mai concrete privind potențialul propriului copil” – ne-a declarat Doina Gheorghincă, profesor la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Loredana Florea va fi din septembrie învățătoare la o clasă pregătitoare. Ne-a împărtășit gândurile ei despre noua clasă spunând următoarele: „Fiind o fire deschisă, îmi place ceea ce este nou. Îmi place ceea ce înseamnă această clasă pregătitoare. Acest sistem îi va ajuta mult pe copii. Trecerea de la grădiniţă la şcoală nu va mai fi atât de grea mai ales că programa este 70% de grădiniţă şi 30% de şcoală, iar predarea se va face prin joc. Astfel copiii se vor adapta mult mai uşor în clasa I.”

CNMV se pregătește pentru primirea bobocilor

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” va începe anul şcolar 2012-2013 cu 2 clase pregătitoare şi trei clase I. „Am rezolvat problema spaţiului şi a cadrelor didactice, mai puţin mobilierul pentru clasele pregătitoare. Pentru asta aşteptăm puţin ajutor din partea Primăriei deoarece şcoala nu dispune de astfel de mobilier. Vrem să îi întâmpinăm cum trebuie pe cei mici, aşa că am făcut şi o baie specială adaptată pentru vârsta lor. În prima zi de înscrieri lucrurile au decurs normal, conform metodologiei. Au fost câteva probleme de dimineaţă până a pornit site-ul, dar apoi au decurs fără probleme” – ne-a declarat directoarea CNMV, Luminița Curceanu.

Părinții mai au timp

Ieri a fost prima zi de înscriere a copiilor în clasele pregătitoare și I, dar părinții mai au la dispoziție săptămâni bune pentru a face acest pas. Inspectorul șef adjunct din cadrul IȘJ Covasna, Maria Băilă, spune că perioada destul de lungă de înscrieri permite intervenția și remedierea aspectelor mai puțin funcționale astfel încât toţi copiii să fie cuprinşi în clasa pregătitoare sau clasa I pentru anul şcolar 2012 – 2013.

Szekely Emoke, Simona Negrilă

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.