Groapă de gunoi, nu firmă de colectare, la Araci
Autoritățile au demarat anchete în urma unor imagini revoltătoare apărute pe internet
Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) din Brașov a publicat duminică, 19 ianuarie, pe YouTube, un film de două minute și jumătate, care arată scene ale unui dezastru ecologic din comuna Vâlcele, în curtea unei firme din satul Araci. Imaginile, care dezvăluie o groapă de gunoi în toată regula, nu au rămas neobservate. Autoritățile spun că s-au autosesizat și au început anchete.
Comuna Vâlcele și implicit județul Covasna au ajuns de râsul lumii din cauza unor imagini publicate în mediul online, care arată scene desprinse parcă dintr-un dezastru ecologic.
„Model de „bune” practici și în Comuna Vâlcele, județul Covasna, privind gestionarea deșeurilor menajere! Cantități impresionante sunt depozitate, ilegal, într-o locație la intrarea în satul Araci, pe malul Oltului! Locația se află la mai puțin de 300 de metri față de Primăria Comunei Vâlcele, dar și de locuința primarului. Să nu cunoască autoritățile de Mediu ce se întâmplă acolo? Cetățenii se plâng de mirosul degajat. Locuitorii susțin că în spatele afacerii s-ar afla un fost deputat PSD - Octavian Goga. Noi nu știm dacă este așa! Știm doar că acesta deține în localitate o suprafață însemnată de teren. Autoritățile, asta dacă mai avem autorități, ar trebui să intervină de urgență! Este inadmisibil așa ceva. Locația se află la limita teritorială cu Județul Brașov, în aceiași Țară! Solicităm public intervenția de urgență a Prefectului Todor Constantin, a Ministerului Mediului, dar și a Gărzii de Mediu Covasna!”, scriu autorii filmării în descrierea materialului publicat pe pagina de YouTube ASUM.
Octavian Goga neagă informațiile
Informația că amplasamentul ar fi o afacere a fostului deputat Octavian Goga, care și-a pierdut mandatul în Parlament din cauza unei condamnări penale, este negată de fostul PDS-ist.
Contactat telefonic luni de Observatorul de Covasna, acesta a dezmințit, fără a oferi însă și alte lămuriri.
Totuși, surse neoficiale susțin în continuare că într-adevăr activitatea ar fi condusă de o rudă apropiată a politicianului.
Firma a fost sancționată în trecut și chiar a avut activitatea suspendată
În același timp, Prefectura și Garda de Mediu Covasna s-au autosesizat și au demarat cercetări în acest caz. Din primele informații, se pare că firma, care ar fi de fapt un centru de colectare a deșeurilor, ar fi fost sancționată de mai multe ori în trecut, ba chiar a avut parte și de o de o suspendare a activității.
„Am vorbit la Prefectură, am văzut și noi filmările și, normal, am început o verificare. Acolo e o firmă care are autorizație de mediu pentru colectarea deșeurilor nepericuloase. Astăzi au fost colegii pe teren. Ancheta continuă și zilele următoare, după ce o să avem la dispoziție toate actele. Să vedem exact ce e, dacă se respectă autorizația de mediu și ce măsuri se impun mai departe”, ne-a declarat directorul Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.
Tot acesta ne-a spus că acolo au mai fost controale, că au mai fost date sancțiuni în anii trecuți și s-a emis inclusiv o notificare de suspendare a activității.
„Am mai avut vreo două sau trei controale acolo, în urma cărora au fost date sancțiuni și chiar în 2018 s-a înaintat o notificare de suspendare a activității, că nu au respectat condițiile din autorizația de mediu. Noi dăm, în 60 de zile Agenția este obligată să le transmită că au obligația să intre în legalitate cu măsurile pe care le-am lăsat noi. Am înțeles că le-au făcut, iar Agenția le-a revizuit autorizația”, ne-a mai spus directorul Gărzii de Mediu.
Autoritățile din Vâlcele au început propria anchetă
Edilii din Vâlcele spun că luni dimineața, la scurt timp după apariția în spațiul public a imaginilor, reprezentanții firmei au dus la Primărie o hârtie, prin care informează despre faptul că firma și-ar fi suspendat activitatea în luna noiembrie a anului trecut, pe motiv că au vândut-o.
„Cei de la Garda de Mediu au trecut deja pe la mine azi dimineață. Eu am trimis și către Garda de Mediu și către Agenția de Mediu o adresă ca să îmi comunice ce măsuri au fost luate de către dânșii împotriva acestei firme, dacă au fost sancționați sau nu. Eu știu că au fost, dar nu am baza legală. Am solicitat să îmi trimită dacă în afara administratorului mai este vreo persoană împuternicită să reprezinte firma. S-ar putea ca în decursul zilei de azi sau mâine să primesc hârtiile. În momentul când această firmă s-a înființat, de la noi de la Primărie nu trebuia să ia autorizație de înființare. Ca să îndeplinească condițiile de mediu, autorizația a fost dată de Agenția de Mediu, așa zice în legislație. După ce au avut toate documentele în ordine, au venit și pentru anul 2018 au avut viză legală de funcționare. În anul 2019 nu au venit să își reînnoiască avizul de funcționare, fapt pentru care noi am trimis firmei o somație în care am cerut să se pună în legalitate și să vină să obțină viză de funcționare. Bineînțeles că nu au venit și astăzi ne-au adus o hârtie, care pentru mine nu are o valoare, că din luna noiembrie 2019, firma nu mai funcționează și că a fost vândută. Au ei o înțelegere scrisă de mână”, ne-a spus viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu.
„E clar că sunt puși în pericol cetățenii”
Deșeurile adunate pe teritoriul care aparține întreprinderii pun în pericol sănătatea locuitorilor din zonă, mai susține edilul.
„Bineînțeles, din moment ce nu sunt respectate niște reguli impuse de Mediu, e clar că sunt puși în pericol cetățenii. Zice la Legea mediului, din câte știu eu, că nu trebuie să aducă riscuri pentru aer, apă, sol, faună sau floră, fără să aducă disconfort din cauza zgomotului sau a mirosului și fără să afecteze negativ peisajul înconjurător. Toate aceste aspecte firma le îndeplinește negativ cu brio. Totuși nu pot să dau vina pe x sau y că s-ar afla în spatele acestei firme până nu am bază legală”, a mai adăugat Nicolae Cucu.
APM Covasna așteaptă concluziile anchetei Gărzii de Mediu
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna spune că într-adevăr firma în cauză avea aviz de funcționare emis valabil, pentru că atunci când s-a solicitat, în 2018, îndeplinea toate criteriile cerute de legislație. Acum, APM, care nu este organ de control, ci autoritate de reglementare, așteaptă concluziile anchetei Gărzii de Mediu, care va indica măsurile ce urmează să fie luate - poate chiar anularea autorizației de mediu.
„Noi nu putem să luăm nicio măsură. Nu suntem organ de control, suntem autoritate de reglementare a activității. Garda ne poate spune dacă societatea respectă normele de mediu sau nu le respectă. Așteptăm Procesul Verbal al Gărzii de Mediu și sigur se va trece la suspendarea activității până la șase luni și dacă nu se implementează măsurile solicitate, anulăm autorizația de mediu”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.
În evidența APM Covasna apare un adevărat istoric de interacțiuni cu firma Deșeuri R SRL din Vâlcele. Totul a început în 19.01.2018 când s-a depus solicitare pentru emiterea autorizației de mediu, pentru firma care se ocupă de colectarea deșeurilor nepericuloase, eliminarea și tratarea deșeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor reciclabile sortate sau comerț cu ridicare a deșeurilor. În 26.01.2018 APM a verificat amplasamentul, pe care la vremea respectivă nu se afla nimic, iar în 8.03.2018 a emis autorizația de mediu pentru punctul de lucru din Vâlcele. După alte câteva solicitări și aprobări de autorizații, în 22.10.2018, APM Covasna a făcut sesizări către Garda de Mediu, Primăria Vâlcele și Prefectura Covasna în legătură cu o serie de incertitudini privind conformarea cu normele cuprinse în legislația de mediu. În 7.11.2018, Garda de Mediu trimite către APM Covasna o solicitare, prin care se emite o notificare prealabilă prin care se acordă termen de maximum 60 de zile pentru realizarea măsurilor dispuse de Gardă, în caz contrar ar fi urmat ca la 10.01.2019 să se suspende activitatea firmei. În 18.12.2018, firma a demonstrat că a realizat măsurile impuse, astfel că în 16.01.2019 APM a emis avizul care reglementează și astăzi activitatea societății.
Acesta nu este prima dată când aceeași firmă din Vâlcele intră în atenția mass-media. Anul trecut, în martie, au fost publicate alte imagini revoltătoare din satul Araci, după ce gunoaiele adunate de această firmă de colectare s-au împrăștiat pe câmpurile din zonă și în curțile și grădinile localnicilor. Și atunci, Octavian Goga a negat vehement vreun amestec cu administratorii firmei.
Pe https://www.listafirme.ro/, Deșeuri R SRL din Araci apare ca având în 2018 o cifră de afaceri de 382.283 de lei, profit net de 232.508 de lei, dar și datorii de 191.723 de lei.
Rămâne în continuare de văzut care va fi soarta firmei care a reușit, din nou, să pună o pată mare de rușine pe fața comunei Vâlcele, respectiv a județului Covasna.
Iulia Drăghici – Taraș
Daniela Luca