STIREA ZILEI 13 august 2018

Festival de dans unic în Europa Centrală, găzduit de Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1186 vizualizări

Ediția a II-a CAMP se derulează în perioada 20 – 26 august

Tabăra de vară de dans contemporan și festival cu profil internațional, CAMP, se întoarce în perioada 20 – 26 august a.c. la Sfântu Gheorghe, cu a doua ediție. Peste 60 de participanți din România, dar și din alte țări din Europa și-au confirmat deja participarea la evenimentul derulat în capitala județului Covasna, festival care se dovedește a fi unic nu doar în România, ci și în Europa Centrală. CAMP este coordonat de unul dintre cei mai apreciați coregrafi din țară, Bordás Attila, iar alături de acesta, la eveniment vor preda alți 9 coregrafi și artiști.

CAMP este despre dans, mișcare, intersecție culturală, gesturi, comunitate, artă sau evoluție. Așa este descris pe scurt evenimentul la care sunt așteptați, în perioada 20 – 26 august, la Sfântu Gheorghe, aproximativ 80 de participanți, de la începători, intermediari și avansați, toți interesați să deprindă secretele dansului contemporan de la coregrafi și alți artiști renumiți.

CAMP, acronimul de la Contemporary Artistic Movement Platform (Platforma Mișcării Artistice Contemporane) „este o comunitate progresivă de dans și arte vizuale, care se concentrează pe workshopuri de mișcare, întâlniri între artiști și networking. Evenimentul este deschis atât artiștilor, cât și iubitorilor de artă care pe durata unei săptămâni beneficiază de workshopuri intensive de dans și de alte tipuri de activități culturale și sociale”, arată descrierea evenimentului, într-o postare publicată pe Facebook.

Valentina De Piante, Simona Deaconescu, Dávid Dabóczi, Stella Stefou, Ana Popescu, Alexandra Bălăşoiu, Denis Bolborea, Teodora Velescu și Attila Bordás sunt coordonatorii atelierelor care vor avea loc în cadrul evenimentului.

Pe lângă componenta educativă, evenimentul își dorește să aducă arta mai aproape de comunitate, astfel că la Sfântu Gheorghe se vor derula mai multe activități culturale. Printre locații se numără și Muzeul Național Secuiesc sau Piața Centrală a reședinței de județ. Aici artiștii vor pune în practică noțiuni învățate în cadrul atelierelor.

„CAMP oferă colaborare cu diferiți artiști, traineri și coregrafi internaționali de dans contemporan, fotografi profesioniști, directori de film, operatori, artiști video, artiști vizuali, peste 30 de ore de workshopuri de dans, outdoor screening cu cele mai noi filme de dans contemporan, flashmob-uri, live act-uri, conferințe, performance-uri de dans și multimedia în aer liber, concerte alternative, posibilitatea de a participa la o audiție pentru film internațional de dans  și multe altele”, mai arată descrierea evenimentului.

Cum s-a născut ideea CAMP

CAMP a fost lansat în 2017, tot la Sfântu Gheorghe. În spatele conceptului s-a aflat renumitul coregraf, pedagog și regizor de teatru Bordás Attila, care și-a propus ca prin acest eveniment să creeze un spațiu cultural-profesional, sub forma unui festival ciclic, care să aibă loc în fiecare an în luna august.

„CAMP s-a născut dintr-o nevoie, dintr-o lipsă pe paleta profesională. Am simțit că vorbim despre un gol care trebuie umplut cu o platformă. Prin aceasta, noi încercăm să oferim oamenilor șansa să își completeze studiile de dans și de interpretare scenică cu ateliere pe care nu le găsesc în trei ani de muncă într-o facultate de profil”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Bordás Attila.

Cât despre ideea de a organiza la Sfântu Gheorghe acest eveniment inedit, artistul ne-a spus: „Eu, ca persoană sunt un fel de patriot local fiindcă îmi place foarte mult atmosfera orașului. (...) E minunat aici. Inclusiv oamenilor din București, de exemplu, le place foarte mult aici și se tot miră de cum facem noi de reușim să organizăm evenimente atât de calitative, dar în același timp atât de prietenoase, bazate pe relaționări umane. Am găsit o deschidere mai mare la Sfântu Gheorghe. Și pe plan profesional și pe plan social”, a subliniat artistul.

Festival unic în Europa Centrală pentru că îmbină calitatea, profilul și costurile scăzute

Festivalul de dans este unic în Europa pentru că, potrivit lui Bordás Attila, reușește să aducă la un loc cursurile de calitate cu profesori renumiți în domeniu, păstrând totodată un preț accesibil.

„Participarea la acest eveniment este bazată pe o selecție. E un fel de semi-bursă, inclusiv dacă ne uităm la suma de participare, care este de 350 de lei anul acesta, iar anul trecut a fost de 150 de lei, cu cazare și o masă pe zi inclusă, plus întâlniri cu coregrafi, artiști, traineri recunoscuți și internaționali. Evenimentul este special pentru că oferă acea calitate pe care foarte multe festivaluri din Europa au ocazia să o ofere, dar pentru mult mai mulți bani pe taxa de participare”, ne-a explicat coregraful originar din Sfântu Gheorghe, recunoscut pentru multiplele sale colaborări cu artiști și regizori ca Silviu Purcărete, Vlad Masacci, Carolyn Carlson, Adrien Hód, Valentina De Piante, Gigi Căciuleanu, Tony Gatlif, David Zinder, Răzvan Mazilu și mulți alții.

Printre cei care s-au înscris deja la eveniment se află atât artiști angajați ai teatrelor naționale, studenți la actorie, păpușari sau artiști freelancer, din țară, dar și din străinătate, ca de exemplu Grecia, Ungaria sau Bulgaria.

„În afară de workshop-uri, avem și alte tipuri de activități care ne pot aduce mai aproape pe plan profesional”, a spus coordonatorul și inițiatorul evenimentului, care a subliniat că după ediția de anul trecut, au rezultat deja noi proiecte ca urmare a conexiunilor formate la Sfântu Gheorghe.  

Înscrierile sunt deschise până în 14 august, prin e-mail la: camp.movement.platform@gmail.com. Doritorii trebuie să trimită o scurtă descriere biografică sub forma unei scrisori de motivație, numele și numărul de telefon.

„Locul este asigurat după e-mail-ul de confirmare CAMP și efectuarea plății prin transfer bancar. La selectarea participanților se ține cont de ordinea înscrierilor.

Taxa de participare este 350 Ron / 77 Euro. Prețul include peste 30 de ore de workshopuri cu coregrafi internaționali, cazare, accesul la toate evenimentele din programul CAMP, o masă pe zi, evenimente private și diferite discounturi oferite de partenerii noștri”, mai transmit organizatorii.

Campanie de susținere și donații

La scurt timp după lansarea înscrierilor, organizatorii au dat startul și unei campanii de donații, adresată celor care vor să sprijine evenimentul CAMP.

„Campania de donații este strict necesară anul acesta fiindcă pe ultima sută de metri am aflat că nu avem posibilitatea, cum a fost anul trecut, ca organele publice să ne finanțeze din punct de vedere al cazărilor, care, din păcate, înseamnă câte mii bune de euro. Din această cauză, noi acum suferim o lipsă financiară pe care vrem să o rezolvăm nu doar prin milogeală și oferind la schimb niște evenimente culturale către public”, ne-a spus Bordás Attila.

Cei care doresc să devină susținători ai evenimentului pot să doneze în contul asociației Fabatka, RO39BTRLRONCRT0278633201, cu mențiunea „DONATIE CAMP_2018”.

Mai multe detalii despre CAMP la www.facebook.com/contemporary.artistic.movement.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.