STIREA ZILEI 22 ianuarie 2019

Enigma celei mai noi parcări cu plată din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2140 vizualizări

Din 15 ianuarie, parcarea pe strada Fânului se face cu taxă, deși condițiile sunt de departe la fel cu cele din parcările din centrul orașului

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe cere șoferilor din reședința de județ bani de parcare pentru a lăsa mașina pe trotuar sau pe asfaltul cu zăpadă necurățată. Se întâmplă mai nou și pe strada Fânului, de când a fost montat automatul pentru plată și indicatorul aferent, fără însă a exista și marcajele rutiere pe asfalt care să delimiteze parcarea sau care să o facă mai vizibilă.

Măsura a venit după ce la sfârșitul anului trecut strada Fânului a devenit cu sens unic, iar decizia de plată a parcării a fost considerată necesară pentru a fluidiza și mai mult traficul în această zonă, aflată în apropiere de ANAF. Indicatorul care avertizează șoferii că urmează să intre pe o stradă unde se percepe taxă de parcare se află la intrarea dinspre strada Lázár Mihály, cocoțat pe un stâlp. Acesta, împreună cu automatul de parcare, abia vizibil după un stâlp de electricitate, au fost amplasate din 14 ianuarie. Sistemul de plată a intrat în funcțiune din 15 ianuarie.

Nu toți șoferii par să știe că parcarea nu mai este gratuită pe această stradă, sau poate că au făcut plata prin SMS, pentru că luni, 21 ianuarie, din 10 mașini, niciuna nu avea tichet de parcare în parbriz. Trei sau patru mașini aveau însă permis special de parcare, emis de Primăria Sfântu Gheorghe.

Oricum se parchează ca naiba. Întâi să facă trotuarele peste tot și apoi să amenajeze parcări cu plată. Sunt varză peste tot. Să pună și pe Lázár Mihály, și pe Bălan și pe toate străzile, că atâta știu”, ne-a spus, supărat, un șofer din Sfântu Gheorghe.

Amenajarea ține de Primărie

Parcarea cu plată este deschisă în condițiile legii, prin vot al Consiliului Local, astfel că indiferent de condițiile oferite pentru șoferi, taxa tot trebuie plătită.

„Din punctul nostru de vedere, Primăria a obținut avizele și tot ce era necesar pentru parcarea respectivă. Restul ține de ei să facă toate demersurile pentru amenajarea locului respectiv”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj – Marin.

Marcajele, din primăvară

Marcajele rutiere corespunzătoare pe asfalt, care ar putea face mai vizibilă parcarea, de care se face responsabilă Primăria, administratorul drumului, vor veni abia la primăvară.

În acest moment nu există marcaj, în sensul în care nu s-a marcat după ce a devenit stradă cu sens unic pentru că am intrat în iarnă, dar se va marca în primăvară. În momentul în care pe o stradă există o tăbliță că este parcare cu plată, oriunde te oprești e parcare cu plată”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.

Potrivit edilului, există intenția de a extinde parcarea cu plată și pe strada Lázár Mihály, devenită acum tot mai aglomerată pentru că deși se află la câțiva metri de strada Fânului, aici nu se percepe taxă de parcare.

Va trebui să găsim și acolo o soluție, pentru că se va aglomera foarte tare. Deci se analizează această variantă”, a spus acesta.

Sancțiunile nu se lasă așteptate

Polițiștii locali au început deja să facă verificările, iar săptămâna trecută, cei care și-au lăsat mașina în zona respectivă au găsit în parbriz notificări. Din această săptămână însă, notificările sunt înlocuite cu amenzi.

Am început activitățile de control la toate parcările cu plată. În primele zile, acolo pe strada Fânului, colegii au pus niște avertismente, în ideea că este o parcare nouă cu plată și cei care poate nu știu sau nu au aflat, să afle. Controalele o să fie la fel ca la celelalte parcări. Partea de curățenie, cu zăpada, nu ține de noi, nu avem noi atribuții. (...) Având în vedere condițiile meteo, nu cred că o să poată să vopsească zilele ăstea parcarea, dar din moment ce prin Hotărârea Consiliului Local s-a votat să fie parcare și pe strada respectivă, normal că noi având această atribuție o să verificăm și acolo. Cei care au fost acolo zilele ăstea și au parcat, au găsit probabil pe parbriz asemenea notificări, scrise în limba română și maghiară, cum că este o parcare cu plată, pentru cei care s-au obișnuit și nu au aflat din media. Dar acum au trecut câteva zile și se vor aplica și sancțiuni dacă nu e respectată legislația”, ne-a declarat șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

Ce este o parcare cu plată, potrivit legislației municipale

Regulamentul de funcționare al sistemului de staționare și parcare cu plată a vehiculelor/autovehiculelor în parcările publice cu plată din Municipiul Sfântu Gheorghe, arată că o parcare este, potrivit art.2, lit. a) un „spațiu destinat în mod special staționării vehiculelor /autovehiculelor semnalizat prin indicatoare/marcaje care îl delimitează de partea carosabilă a drumului  sau restul domeniului public și privat”.

În același timp, parcarea cu plată este „parcarea amenajată în condițiile de la lit. a) pe domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe, pentru folosirea căreia se percepe o taxă de parcare și care poate fi administrată prin gestiune directă de către autoritatea administrației publice locale sau prin gestiune indirectă de către un agent economic. Amplasamentul și numărul locurilor de parcare publică cu plată se stabilesc și se modifică prin hotărâre de către Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe”.

Parcări cu plată pe 19 străzi din Sfântu Gheorghe

Pe de altă parte, începând din decembrie 2017, autoritățile locale au stabilit că banii proveniți din parcările cu plată să fie investiți exclusiv în trei scopuri distincte: educație (50%), dezvoltarea circulației cu biciclete (25%) și accesibilizarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități (25%).

Pe an, municipalitatea încasează peste 800.000 de lei din această sursă.

Totodată, autoritățile locale au adăugat în repetate rânduri că scopul extinderii parcărilor cu plată este de a descuraja cetățenii în a mai folosi autoturismul pe distanțe mici în oraș, pentru că și așa traficul este greoi la orele de vârf.

În prezent, parcări cu plată sunt amenajate pe 19 străzi din municipiul reședință de județ, potrivit Anexei la Hotărârea de Consiliu Local nr. 412/2018. Acestea sunt Str. Ciucului – între str. 1 Decembrie 1918 și str. Bisericii, Str. Oltului – între str. 1 Decembrie 1918 și str. Podului, Str. Gödri Ferenc, Str. Bem József – între str. Bánki Dónáth și Magazinul „Șugaș”, Str. Kriza János – în fața Liceului „Teoretic Mikes Kelemen” și a Judecătoriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Str. Nicolae Bălcescu – între str. 1 Decembrie 1918 și str. Oltului, Str. Kőrösi Csoma Sándor – între Teatrul „Andrei Mureșanu” și str. Bisericii, P-ța Mihai Viteazul – parcare, Str. Bisericii, Str. 1 Decembrie 1918 – parcarea din fața fostului Hotel „Bodoc”, Str. Gábor Áron, P-ța Libertății (în fața Bisericii Unitariene), Str. 1 Decembrie 1918 (între sediul BRD și sediul Primăriei mun. Sf. Gheorghe), în fața magazinului Șugaș, Str. Gróf Mikó Imre, 2 locuri de parcare Str. Tavaszi Sándor, Str. Bánki Dónáth tronsonul cuprins între str. Kriza János şi str. Crângului pe ambele părţi, Str. Váradi József tronsonul cuprins între str. Kossuth Lajos şi str. Gábor Áron pe ambele părţi, respectiv Str. Fânului – între str. Lázér Mihály și str. Pescarilor.

Pe de altă parte, din ianuarie 2017, pentru neplata parcării Poliția Locală dă, în primă fază o „notificare”, în valoare de doar 10 lei, respectiv taxa de utilizare a unui loc de parcare pentru o zi, care poate fi plătită în 24 de ore la Finanțele Publice. Abia apoi, în caz contrar, polițiștii locali emit procesul verbal de contravenție, cu amenzile aferente.

Să nu uităm totuși că tariful de parcare este același și pe strada Fânului, cum e și în parcările din centrul municipiului, însă condițiile sunt de departe similare. Chiar și așa, legea e lege, nu e tocmeală.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.