STIREA ZILEI 23 ianuarie 2018

Emoție și iubire de ziua campioanei Kati Szabó

de Iulia Drăghici - Taraș | 1710 vizualizări

Steaua gimnasticii mondiale și-a sărbătorit ziua de naștere la Sfântu Gheorghe, în cadrul evenimentului de lansare a propriei biografii

Kati Szabó, fosta gimnastă, multiplă campioană olimpică, al cărei nume îl poartă sala de sport din Sfântu Gheorghe, a fost prezentă luni, 22 ianuarie, de ziua sa de naștere, în reședința județului Covasna. Steaua sportului covăsnean a luat parte la activitățile organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de Consiliul Județean Covasna, printre care se numără și lansarea romanului scris de Csinta Samu, „Al cincilea aparat – Viețile lui Kati Szabó”.

Autoritățile județene covăsnene au fost gazdele unui eveniment cu totul special, organizat luni seară în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”. Invitatul de onoare al Festivității de decernare a Premiului Háromszék Pentru Cultură a fost însăși Kati Szabó, cea mai mare sportivă a județului Covasna.

În cadrul festivităţii de acordare a premiului a fost prezentat şi noul roman biografic scris de Csinta Samu, „Al cincilea aparat - Viețile lui Kati Szabó”, lucrare care prezintă cariera multiplei campioane olimpice. Ziua de luni nu a fost aleasă la întâmplare, întrucât 22 ianuarie este chiar ziua de naștere a fostei sportive.

„Am vrut să arăt lumii că sunt cea mai bună”

Vădit emoționată, dar totodată bucuroasă că simte din nou pe viu iubirea pe care covăsnenii încă i-o poartă, multipla campioană mondială a vorbit despre cartea care îi descrie viața de până la 50 de ani, o viață în care pe de o parte sacrificiile și de cealaltă parte gloria și-au găsit echilibrul perfect.

„Este o carte de suflet. De câte ori am citit-o mi-au dat lacrimile. (...) Toată lumea își pune întrebarea „oare ce poate să fie acel al cincilea aparat?”. Eu am citit-o de două ori ca să îmi dau seama despre ce e vorba. Vă asigur, a doua oară când am citit-o am zis „mamma mia!”. (...) Întotdeauna în cariera mea nu m-am bătut pentru locul III. Alții mă întrebau dacă nu m-am mulțumit și cu locul III. Ba da, e o medalie, dar pentru mine țelul nu a fost niciodată locul III. Eu am făcut gimnastică, am vrut să arăt lumii că sunt cea mai bună. Acesta este unul dintre lucrurile despre care vorbesc în carte ”, a spus campioana mondială Kati Szabó, luni seara, în cadrul unei conferințe de presă, context în care a subliniat: „E o onoare, nu numai că iese o carte de ziua mea, ci și să fii sărbătorită de niște oameni care tot timpul m-au susținut, care au fost tot timpul alături de mine. Cred că (n.red. evenimentul de luni seară) va rămâne să scriem într-o altă carte (râde)”.

Cel mai mare adversar al sportivei Kati Szabó

Autorul cărții, ziaristul și publicistul Csinta Samu spune că acest volum și-a dorit să prezinte fanilor momentele din spatele gloriei și totodată pe adevărata Kati Szabó.

„Kati zice că este o carte de suflet și eu mă bucur că așa simte și ea. Chiar am vrut să scriu o carte de suflet. Pentru mine, viața și cariera lui Kati n-a fost o poveste liniară, dintr-o competiție în alta, ci între acești „stâlpi”, care sunt cele mai importate competiții susținute și câștigate, au fost foarte multe întâmplări. Mie, la un moment dat, mi s-au părut mult mai importante aceste perioade dintre: perioadele de pregătire, perioadele critice. Unul dintre nenumăratele feluri în care poate fi interpretat acest „al cincilea aparat” este dieta permanentă. Kati spune că cel mai mare adversar din toată cariera a fost cântarul. S-au ivit multe lucruri interesante, pe care noi, suporterii, cei de dinafară nu le gândim, pur și simplu”, a declarat luni, în cadrul lansării de carte, autorul Csinta Samu.

Planuri de a reveni în țară

Fosta sportivă, care și-a găsit acum liniștea în postura de mamă a celor doi băieți ai săi, a vorbit și despre planurile de a reveni definitiv în România, însă a subliniat că deși nu este o variantă exclusă, în prezent nu poate fi vorba despre așa ceva.

„Până în prezent nu se pune problema dacă vin acasă sau nu, fiindcă băiatul meu cel mai tânăr are 14 ani și jumătate, încă este la școală. Să vedem în câțiva ani ce drum își alege, dar mai vedem. Dar îmi trece prin cap”, a spus fosta glorie a gimnasticii mondiale.

Cum își poate reveni gimnastica românească

Chiar dacă în timpul conferinței de presă s-a ferit să dea verdicte pe seama situației actuale a gimnasticii din România, Kati Szabó a spus totuși că are încredere că gimnastele vor readuce glorie țării.  

„Sunt ferm convinsă că doar cu puțină încredere și răbdare o să ne revenim. Sunt ferm convinsă! Trebuie! (...) Nu cred că există în gimnastică vreun secret. Este vorba în schimb de foarte multă muncă, disciplină, respect între persoane, sportivi și antrenori. Trebuie să mergi pe linia dreaptă, nici în stânga, nici în dreapta. Ai de respectat un program și multe alte criterii, pentru că altfel nu ai cum. (...) Noi trebuie să avem încredere în fetițele noastre și trebuie să le susținem. Dacă nu le susținem și numai le criticăm înseamnă că nu așteptăm nimic”, a spus Kati Szabó.

Întrebată dacă ar avea vreun mesaj de transmis autorităților centrale în legătură cu promovarea sau finanțarea sportului, care ar putea deveni un ambasador al țării, Kati Szabó a răspuns : „Nu-mi găsesc locul. Eu care de 25 de ani sunt plecată din țară, cum aș putea să vin să spun așa ceva? Și încă nu este momentul să mă întorc”, a spus fosta sportivă.

Cartea va fi lansată în opt orașe din Transilvania și în străinătate

Cartea „Al cincilea aparat - Viețile lui Kati Szabó” a fost disponibilă spre vânzare luni seara la Teatrul „Tamási Áron” la prețul de 50 de lei. Cei care au participat la eveniment au putut chiar să stea de vorbă cu gimnasta de renume mondial și să obțină autograful acesteia. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Covasna, instituție care a finanțat editarea cărții, aceasta va fi disponibilă în curând și în librăriile din județ și din țară.

„Joia trecută a ieșit cartea, deci vineri a ajuns la noi. Peste două zile, la Budapesta va avea loc tot o astfel de lansare a cărții. Acum discutăm și cu cei de la București, cu Ministerul, dar din cauza crizei guvernamentale nu s-a știut când se poate organiza acest eveniment, dar este în curs de organizare. În circuitul de lansare al cărții mai sunt incluse încă opt orașe din Transilvania. La finele anului vrem să ne întoarcem la Sfântu Gheorghe”, a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

„Avem intenția de a organiza la sfârșitul anului o expoziție și un eveniment în jurul aceste expoziții la Arena Sepsi”, a confirmat și primarul Antal Árpád, prezent la eveniment.

Kati Szabó este una dintre cele cinci reprezentante ale gimnasticii mondiale care au obținut câte patru medalii de aur la aceeași ediție a olimpiadei, în 1984 la Los Angeles. Covăsneanca este și prima gimnastă care a câştigat de două ori consecutiv titlul continental la individual compus ('80, '81). Din anul 2000, numele fostei sportive figurează alături de cele ale celor mai mari gimnaşti ai lumii, printre care și Nadia Comăneci și Károlyi Béla, în „International Gymnastics Hall of Fame”.

Kati Szabó s-a retras din activitatea sportivă în anul 1987, când a și primit titulatura de „Sportiva anului” în România. După 1990 și după câțiva ani de antrenorat, campioana mondială s-a stabilit în Franţa, dar o parte dintre medaliile şi trofeele sale pot fi văzute în casa natală din Zagon, unde părinţii au amenajat o mică expoziţie. Tot în Zagon, Grădinița din comună poartă numele acestei foste glorii a gimnasticii româneşti. La Sfântu Gheorghe, în octombrie 2008, în prezența a peste 1500 de persoane, Sala sporturilor din municipiul a primit numele celebrei gimnaste care a dus gloria sportului românesc din Zagon până la Los Angeles.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.