Dublă campioană națională la doar 11 ani
Povestea Arminei Bălaș, fetița din Sfântu Gheorghe, care în clasa a VI-a are deja două titluri de campioană națională la pescuit sportiv
La doar 11 ani, Armina Bălaș se poate întrece cu mulți bărbați într-un sport mai puțin prezent între pasiunile fetelor, adică pescuitul sportiv. Ține undița în mână de la patru ani, iar în ultimii doi ani a câștigat două titluri de campioană națională la juniori. Recordul personal al Arminei este de 27 de pești pescuiți în 10 minute, iar cea mai lungă competiție a sa a durat mai bine de patru ore, timp în care a prins aproximativ doi pești pe minut.
Armina, sau Maia – de la Maria, cum o mai alintă părinții ei, este o fetiță plăpândă, înăltuță, slăbuță, cu părul negru, bogat și puțin cârlionțat, tuns până sub bărbie, frumoasă ca o păpușică. Are ochii negri și mari ca două mărgele. Mereu atentă și gata să prindă orice mișcare, privirea ei îți dezvăluie ceva din pasiunea pe care cu mult drag și responsabilitate caută să o dezvolte, și anume: pescuitul.
Sergiu Bălaș, tată și antrenor, i-a insuflat fetiței sale iubirea pentru acest sport prin exemplul personal. Cu multă dragoste și din dorința de a face din copilul său un om bun și educat, la doar patru ani i-a dat acesteia pe mâini prima undiță, iar de atunci a început „aventura” în lumea pescuitului feminin.
„În competiții noi nu suntem tată și fiică, ci antrenor și ucenic și apar și discuții mai încinse. E o presiune foarte mare”, ne-a spus Sergiu Bălaș, în timp ce ne prezenta debaraua casei, plină aproape până la refuz cu instrumente de pescuit.
La patru ani prindea singură primii pești
Printre cele mai vii amintiri ale familiei Bălaș se numără cea din 2009, când la patru ani Armina a prins primul său clean de 30 de centimetri, dar și cea din iunie 2014, când a participat la prima competiție județeană „Cupa Copiilor”, unde a obținut un binemeritat loc 3.
Între timp, în 2016 și 2017, Armina a devenit campioană națională la pescuit, la concursurile organizate de Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România.
„Când eram mică îl vedeam pe tata și eram super-curioasă ce face. Îmi plăcea să văd peștii, să îi scot din apă”, ne-a spus Armina, care ne-a dezvăluit că își dorește să avanseze în acest sport.
Acum, la 11 ani ai săi, Armina Maria Bălaș este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și se pregătește temeinic, de fiecare dată când are ocazia, să devină membră în echipa României la pescuit și să reprezinte țara la competițiile din toată lumea.
Dezideratul nu este unul imposibil de atins, având în vedere că recordul personal al Arminei este de 27 de pești pescuiți în 10 minute, iar cea mai lungă competiție a sa a durat mai bine de patru ore, timp în care a prins aproximativ doi pești pe minut.
„Anul trecut am știut că manșa e de trei ore, dar când colo a fost de patru. La sfârșit am fost terminată. Am început să plâng”, ne-a spus micuța luptătoare, iar tatăl ei a precizat: „E greu să îți povestesc într-un minut ce ai de făcut, dar să mai și prinzi trei pești. Ea a prins în patru ore de pescuit câte doi pești pe minut”.
„E greu și pentru un om mare să stai patru ore să pescuiești”, spune și mama Arminei, Carmen, ceea ce ne dă de înțeles că pescuitul e un sport adorat în familia Bălaș.
Avantajele pescuitului
Am întrebat-o pe Armina despre avantajele pe care i le aduce pescuitul și ne-a spus, amuzată și jucăușă că pescuitul „nu te îngrașă!”. Apoi a râs la gândul că a întâlnit persoane care i-au spus că acesta nici măcar nu e sport.
„Unii cred că nu e greu să stai pe un scaun și să te uiți la o plută. Și totuși e greu. Îmi place să fac acest sport pentru că reușesc să mă concentrez mult timp la școală, dar în general pentru că mă relaxează. E foarte interesant să simți că peștele e acolo”, ne-a spus tânăra pescăriță.
Tatăl său, ca un adevărat antrenor, ne-a pus în vedere o listă lungă de beneficii pe care le aduce pescuitul, pe care Armina părea nu doar că a auzit-o de nenumărate ori până atunci, dar și că o știe pe de rost: „Pescuitul te învață corectitudinea, fair-play-ul, să respecți natura și ființele vii ale mediului acvatic, îmbunătățește cunoștințele legate de plantele și animalele care trăiesc în apă, îmbunătățește reflexele, calmează și temperează. E un sport foarte indicat pentru copiii hiperactivi, pentru copiii cu probleme de concentrare”, explică acesta.
Un copil căruia nu îi e frică să stea desculț în iarbă
Din spusele sale și conform interesului pe care îl acordă pregătirii în acest sport, Armina nu va părăsi curând cariera de pescăriță. Părinții însă nu vor să îi insufle vreun sentiment de obligativitate în acest sens, ci o îndrumă tot mereu să facă ceea ce îi place, chiar dacă, poate cu timpul interesul său va fi altul decât pescuitul.
„Eu sunt mândru de ea. La primul campionat când a ieșit campioană am plâns. Și noi ne doream. Când eram tânăr și eu am fost foarte aproape să reprezint România, însă nu a fost să fie. Acum mă simt oarecum „răzbunat”. Îmi doresc de la Armina să știe să facă un pescuit frumos, curat, de distracție, să nu îi fie frică să stea în natură, desculță în iarbă sau să pună mâna pe râme, pești sau viermi. (...) M-aș bucura să pescuiască și în viitor. Știu de la alte fete care aveau pasiunea aceasta pentru pescuit când au fost mici, iar pe la 16 – 17 ani, când au apărut alte tentații, s-au lăsat. Fetele de la lotul național al României sunt frumoase, elegante, aranjate, pasionate de manichiură și machiaj, dar vin și la pescuit. Așa mi-ar plăcea să fie și Armina, să-i rămână pasiunea”, spune Sergiu Bălaș.
„Și mie îmi place pescuitul, dar totul depinde de ea. Noi o vom susține indiferent ce va alege”, a spus și Carmen Bălaș, mama Arminei.
Indiferent în ce direcție o vor duce deciziile de viitor, Armina este deja o campioană și o învingătoare prin faptul că știe să lupte și să muncească pentru victoriile sale încă de la o vârstă așa fragedă.