STIREA ZILEI 20 octombrie 2016

Dosarele pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece se depun din această lună

de Iulia Drăghici - Taraș | 1342 vizualizări

Autorităţile locale din județ au început să primească cererile

Familiile şi persoanele singure cu venituri mici pot solicita începând din această lună ajutorul pentru încălzirea locuinţei pentru perioada sezonului rece. Potrivit legislaţiei în vigoare, acesta este acordat dacă sunt îndeplinite anumite condiţii care ţin în special de un venit minim. Dosarele, care conţin cererea şi acte doveditoare, trebuie depuse la primării, respectiv la Direcţiile pentru Asistenţă Socială / Comunitară sau în alte spaţii indicate de autorităţile locale.

În municipiul Sfântu Gheorghe numărul de beneficiari în programul de ajutor pentru încălzire în sezonul rece, reglementat de Ordonanţa de Urgenţă 70/2011, a ajuns anul trecut la 1.306 persoane. Şi în alte zone ale judeţului, ca de exemplu orașele Covasna sau Întorsura Buzăului, deşi cererea a fost vizibil mai mică, au existat astfel de solicitări. Pe lista beneficiarilor din oraşul Covasna în 2015 s-au aflat 392 de persoane şi alte 114 la Întorsura Buzăului.Directia de Asistenta Comunitara Sfantu Gheorghe februarie 2016 - 1

„Depunerea dosarelor a început la data de 17 octombrie. Noi strângem cererile până la data de 20 noiembrie. Oamenii nu au de ce să îşi facă griji pentru că au suficient timp”, spune László Erika de la Direcţia pentru Asistenţă Comunitară (DAC) din Sfântu Gheorghe.

„Am pus afişe, am informat oamenii şi lumea ştie. Am început să preluăm dosarele. (...) Nu există o limită de beneficiari. Cine depune dosar şi se încadrează în condiţii, va beneficia de acest program”, spune şi Ana Chelemen, responsabil de program în cadrul Primăriei de la Întorsura Buzăului.

Şi Primăria oraşului Covasna şi-a anunţat cetăţenii că dosarele de încălzire se depun începând cu data de 19 octombrie 2016, la Casa de Cultură Covasna.

Sume alocate şi beneficiari

„Din bugetul de stat suma alocată anul trecut a fost de 727.254,55 de lei, suma respectivă nu este o sumă fixă pentru că depinde și de consum”, a declarat reprezentantul DAC Sfântu Gheorghe, precizând că şi anul acesta sunt aşteptate să depună dosare pentru acest ajutor circa 1.500 de persoane.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Covasna, aproximativ 400 de persoane sunt şi anul acesta aşteptate să depună dosar pentru a beneficia de ajutorul de încălzire pentru sezonul rece, iar cheltuielile sunt aproximate să ajungă la suma de 21.330 de lei.

În cazul orașului Întorsura Buzăului, anul trecut Primăria a preluat 114 dosare pentru ajutorul de încălzire în sezonul rece, 41 dintre acestea fiind depuse pentru subvenţionarea energiei termice în sistem centralizat, iar 73 pentru acordarea de subvenţii în vederea achiziţionării de lemne. Pentru acestea, Primăria a plătit prin bugetul de stat peste 11.200 de lei pentru energia termică în sistem centralizat şi aproape 13.000 de lei pentru achiziţionarea de lemne.

Potrivit responsabililor de la primării, dosarele se pot depune până în luna martie, însă ajutorul se acordă începând din luna în care a fost solicitat.

„Cei care depun cereri până în 20 octombrie şi 20 noiembrie primesc ajutor pentru cinci luni, adică până în martie. Cei care depun după 20 noiembrie, primesc pe acest ajutor pe patru luni, după 20 decembrie pe trei luni şi aşa mai departe. Spre exemplu dacă se depune dosar în februarie, atunci ajutorul este acordat doar pentru luna martie”, explică Ana Chelemen de la Primăria Întorsura Buzăului.

Ajutorul este pentru „consumatorii vulnerabili”

„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei acordat din bugetul de stat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure”, arată OUG 70/2011.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței este o măsură de sprijin suportată din bugetul de stat, care „se acordă numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum și în baza legii”, dispune Ordonanţa de Urgenţă 70/2011. Aceeaşi sursă precizează că „ajutorul este acordat, mai exact, pentru principalul sistem de încălzire al locuinței și de el se pot bucura consumatorii de energie termică în sistem centralizat, de energie electrică, de gaze naturale și de lemne, cărbuni și combustibili petrolieri”.

Ordonanţa arată de asemenea faptul că în cazul energiei termice în sistem centralizat, energiei electrice și a gazelor naturale ajutorul este plătit de autorităţi direct furnizorilor, în vreme ce ajutorul pentru lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, acesta se plătește persoanelor sau se acordă direct sub forma solicitată.

„Cred că cei care beneficiază de aceste ajutoare sunt partea cea mai năpăstuită a societăţii. Un scriitor spunea „eu nu pot fi fericit, dacă lângă mine este un om nefericit”. Chiar dacă se duc mulţi bani în zona programelor sociale, aceştia nu sunt risipiţi pentru că oamenii nu au alte surse de venit”, a declarat Leca Băncilă, primarul din Întorsura Buzăului.

16 lei pe lună pentru achiziţionarea de lemne

Sumele acordate prin Ordonanţa de Urgenţă 70/2011, privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, diferă în primul rând în funcţie de zona din care provine beneficiarul, judeţul Covasna fiind clasat în zona rece, dar şi în funcţie de consumul mediu lunar.

Totuşi, chiar dacă orice ajutor este binevenit, mai ales pentru persoanele care au venituri mici sau chiar deloc, ajutorul de încălzire acordat în cadrul acestui program poate, în unele cazuri, să nu merite efortul de a realiza documentaţia necesară.

Spre exemplu, potrivit datelor oficiale date de Primăria Întorsura Buzăului, precum şi de Primăria oraşului Covasna, o persoană cu un venit lunar între 540 şi 615 lei primeşte 16 lei pe lună pentru achiziţionarea de lemne.

În cazul beneficiarilor care stau la bloc şi care au venituri tot între 540 şi 615 lei pe lună pe membru de familie, ajutorul pentru încălzire în sezonul rece ajunge la 15 lei pentru un apartament cu o cameră, 25 de lei pentru două camere, 32 de lei pentru trei camere şi 45 de lei pentru patru camere, potrivit unui grafic al Primăriei Întorsura Buzăului.

„După părerea mea sumele stabilite ca ajutor de încălzire sunt mici, primesc o sumă mai mare cei care nu au niciun fel de venit oficial. Neoficial nu ai de unde să știi. Nici dacă faci anchetă nu poți dovedi. Pensionarul cu pensia mică primește o sumă foarte mică pe care nici nu știu dacă o putem numi ajutor”, este de părere şi Laszlo Erika de la Direcţia pentru Asistenţă Comunitară din Sfântu Gheorghe.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să corespundă realităţii

Lista cu actele necesare pentru acest dosar poate fi solicitată la responsabilii pe probleme sociale din Primării sau online.

Site-ul Primăriei din Covasna prezintă în mod eficient programul, afişând şi lista cu actele necesare, care cuprinde şi: cererea – declaraţia pe propria răspundere completată corect, factura în original la gaze naturale sau energie electrică, copii după acte de identitate şi până la adeverinţele de venit de la Administraţia financiară pentru anul 2015 (pentru toţi membrii familiei majori), certificat de atestare fiscală privind bunurile mobile şi imobile (de la Serviciul Impozite şi Taxe Locale, pentru toţi membrii majori) sau adeverinţă de la Registrul agricol.

Autorităţile locale covăsnene atrag atenţia asupra faptului că declaraţia pe propria răspundere trebuie să corespundă realităţii. Dacă se dovedeşte contrariul, beneficiarul va fi nevoit să returneze sumele plătite necuvenit.

„În situaţia în care familia sau persoana singură care beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei refuză să furnizeze informaţiile şi documentele necesare pentru întocmirea anchetei sociale, sau în urma anchetelor sociale efectuate prin sondaj se constată că la completarea cererii şi declaraţiei pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia nu a declarat corect numărul membrilor de familie, veniturile ori bunurile deţinute, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează în condiţiile legii, prin dispoziţie a primarului, care constituie titlu executoriu”, arată textul OUG 70/2011.

Aceeaşi sursă arată că „declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului penal”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.