STIREA ZILEI 13 februarie 2019

Deszăpezirea trotuarelor, o dezbatere de sezon

de Iulia Drăghici - Taraș | 1244 vizualizări

Sfântu Gheorghe e împărțit între avertismente și amenzi, întrebări și „așa e legea”

Poliția Locală din Sfântu Gheorghe a început din ianuarie să dea amenzi persoanelor fizice și juridice care nu-și curăță zăpada și gheața din fața imobilelor. Faptul aduce cu sine și nemulțumiri din partea celor vizați, care ridică, de cealaltă parte, întrebări justificate.

Cu toate că iarna are un farmec aparte și este mult-așteptată din anumite puncte de vedere, anotimpul alb vine totuși și cu o mulțime de aspecte deloc plăcute. Printre acestea, pe lângă frigul nedorit, zăpada care îngreunează traficul mașinilor și pe cel al pietonilor completează lista de argumente contra.

Dacă pe drumuri, de bine de rău, se mai dă zăpada, pentru că repercusiunile imediate ar fi net mai neplăcute din cauza accidentelor, pe trotuare, acolo unde este cazul, lumea se mai descurcă cum poate.

Poliția Locală din Sfântu Gheorghe, care are atribuții în acest sens prin Hotărârea de Consiliu Local 241/2013, privind normele de bună gospodărire pe teritoriul Municipiului Sfântu Gheorghe, a trecut la acțiune și în iarna aceasta și a împărțit avertismente și amenzi.

Dacă în prima parte a iernii, adică la finele lui 2018, s-au adunat 13 avertismente acordate celor care nu s-au supus rigorilor legislative locale, deja în prima lună din 2019 s-a ajuns la peste 14 sancțiuni, dintre care 8 avertismente și 6 amenzi. Se pare totuși că munca nu s-a încheiat, pentru că iarna tocmai ce a revenit în forță.

„Vom continua controalele până când este zăpadă. (...) Conform legislației locale, cei care stau la casă, adică proprietarii de locuințe sau proprietarii magazinelor, asociațiile de proprietari trebuie să asigure curățarea și ei știu de această obligație, nu avem probleme”, ne-a spus șeful Poliției Locale.

Ce prevede Hotărârea

Hotărârea de Consiliu Local nr. 241/2013 privind normele de bună gospodărire pe teritoriul Municipiului Sfântu Gheorghe arată, potrivit articolului 15, că „persoanele fizice şi juridice sunt obligate să asigure ori de câte ori este necesar curățirea trotuarelor de zăpadă şi gheaţă în dreptul imobilelor pe care le folosesc cu orice titlu, respectiv, a trotuarului de serviciu care leagă imobilul de trotuarul principal aflat la marginea străzii, în cazul în care acestea nu sunt arondate în responsabilitatea operatorului de salubritate”.

De asemenea, potrivit literelor (2) și (3) ale aceluiași articol, „zăpada şi gheaţa se depozitează pe marginea trotuarului lăsând libere gurile de scurgere ale canalelor, fără a stânjeni circulaţia pietonilor” și „scoaterea acestora în stradă ori pe trotuar din curţi este interzisă”.

Același document prevede și că amenzile variază între 50 de lei și 150 de lei pentru persoanele fizice şi între 100 de lei la 500 de lei pentru persoanele juridice.

Sub ce condiții se trece la amendare

Unde-i lege, nu-i tocmeală, însă nu spune nimeni că nu poate oricând să fie dezbatere. Pentru că și printre cei care cunosc legislația sunt persoane care nu sunt de acord cu aceasta.  

De ce trebuie să fac eu treaba asta? Dacă am probleme de sănătate și sub nicio formă nu pot să dau zăpada la poartă? Sau dacă sunt plecat de acasă două săptămâni? Nu înțeleg cum vara pot să vină cei de la salubritate să măture, acolo unde vin, dar iarna trebuie să facem noi munca asta. Pentru ce mai plătim atâtea taxe și impozite? Mai rău e când zona unde trebuie să dau eu zăpada se parchează mașini. Cum să mă apuc eu să dau zăpada de sub ele sau de pe lângă? Mă mai și trezesc la 8 dimineața cu doamnele polițiste la poartă, să mă amendeze că n-am dat zăpada, deși tocmai se oprise din nins”, ne-a spus un locuitor al municipiului Sfântu Gheorghe, nemulțumit de situația creată în urma ninsorii, amintind totodată și de cazurile bătrânilor singuri sau cele ale caselor abandonate.

În același timp, polițiștii locali neagă că ar fi zeloși în desfășurarea activității și susțin că situația nu este tratată până la absurd, că se iau în considerare aspecte umane și că înainte de amendă se dau unul sau mai multe avertismente.

„Nu suntem nici noi absurzi. Dacă noaptea ninge, nu o să mergem dimineața la 6 să dăm amenzi la oameni. Ideea este că trotuarul trebuie să fie practicabil. Acum că a nins 5 minute și s-a depus o jumătate de milimetru se vede dacă a fost curățat sau dacă nu a fost curățat deloc de când a nins. Oricum, mergem, îi avertizăm, dacă omul se conformează bine, dacă nu, și două, trei zile la rând tot așa e, apăi nu ai altceva de făcut decât să dai amendă”, spune Hadnagy István.

Ce se întâmplă însă cu cei care trebuie să plece iarna de acasă perioade îndelungate? „Bănuiesc că au vecini, rude, cunoștințe, pot să rezolve într-un fel”, este răspunsul șefului Poliție Locale.  

Casele abandonate

Casele nelocuite sunt o altă problemă care ridică probleme autorităților pe timp de iarnă, pentru că se dă greu de urma proprietarilor.  

„Problema e cu casele care nu au locatari deloc. Acolo tot proprietarul are obligația asta. Noi încercăm să dăm de ei, prin Finanțe, prin mijloace specifice, aflăm cine e proprietarul și îl somăm să rezolve, să trimită acolo pe cineva, să rezolve cumva. Hotărârea nu prevede excepții, dacă sunt acasă sau dacă nu sunt acasă. Oricum, amenzile se dau la persoanele care au fost avertizate și nu s-au conformat pentru că nu doresc pur și simplu. Sunt care zic: „Pe mine nu mă interesează. Să meargă Tega, primăria, vecinul, cine vrea, că eu nu fac”. Atunci dăm amenzi”, punctează șeful Poliției Locale.

 „Scopul este ca persoanele să poată circula cât de cât în siguranță pe trotuar”

Recomandările venite din partea Poliției Locale se referă la adoptarea unui spirit civic, înainte de a vedea teama mustrării financiare.

Recomandarea mea este să respecte această hotărâre și să curețe zăpada din fața imobilului. Nici noi nu suntem absurzi. Dacă un om merge la serviciu dimineața și nu are timp să curețe, pot să înțeleg, dar după-masa poate să dea zăpada. Mâine sau poimâine pot să mă duc acolo să întreb: Domnule, de ce nu ați curățat? Aplicăm legea în spiritul ei. Nu e ideea să împărțim amenzi de dragul de a da amenzi. Niciodată nu a fost acesta scopul. Scopul este ca persoanele să poată circula cât de cât în siguranță pe trotuar. (...) E bine și normal ca oamenii să curețe zăpada din fața casei, măcar pentru ceilalți cetățeni ai orașului. Și el dacă merge la un magazin, la Șugaș sau undeva, e normal să aibă curățat în față. Nu știu în alte locuri cum e, dar știu sigur că în comunele din împrejurimi există tradiția ca și vara și iarna să curețe porțiunea din fața casei. Era o rușine pe vremuri să ai în fața casei mizerie sau altceva. E părerea mea personală”, a mai spus Hadnagy István.

În final, însă, șeful Poliției Locale a ținut să precizeze că Sfântu Gheorghe nu este un oraș cu mari probleme din cauza zăpezii de pe trotuare, iar acest lucru o arată și numărul mic de avertismente și amenzi. „Pentru marea majoritate nu e o problemă. Oamenii se conformează”, a încheiat acesta.

Dezbaterile sunt însă oricând binevenite pentru că acestea au avantajul de a aduce în discuție probleme despre care mulți nici nu știau că există, iar mai departe, la rândul lor, problemele să vină cu noi soluții, astfel încât tot mai multă lume să se bucure de un trai decent și totodată nediscriminatoriu.  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.