STIREA ZILEI 23 iunie 2014

Destinație: oriunde!

de Székely Emőke | 726 vizualizări

Unde merg și câți bani dau covăsnenii pe vacanțe în această vară

La munte sau la mare, în țară sau în străinătate, cu copii sau fără – cu siguranță multe familii își pun aceste întrebări încă din iarnă, când agențiile de turism oferă cele mai bune prețuri la pachetele tip early booking. Desigur, este vorba de mult așteptatul concediu de vară, iar alegerea depinde de multe ori nu doar de dorință, ci și de buget.

Oamenii merg în vacanță

Reprezentantul unei agenții de turism din Sfântu Gheorghe ne-a declarat că piața și-a mai revenit după o perioadă nu foarte bună întâmpinată anii trecuți. „Oamenii simt nevoia să plece, și chiar pleacă. Vin și ne cer sfatul, ne cer oferte, apoi aleg. E drept, vacanțele lungi nu mai sunt la modă, din sejurul de două săptămâni a rămas unul de 10 zile, dar cu siguranță oamenii merg în concediu, și ce este și mai bine, merg toate vârstele. Desigur, de cele mai multe ori ne trec pragul cei de vârstă tânără sau mijlocie. Tinerii vor distracție și plajă, iar cei care au deja copii mari și optează pentru programe de tip senior, aleg în general stațiuni wellness sau capitale europene pe care doresc să le viziteze” – ne-a declarat agentul de turism. Acesta a adăugat că unii aleg să combine vacanța cu diferite evenimente sportive sau culturale, și astfel optează pentru pachete în care au incluse bilete la circuitul de Formula 1 sau concertul cântărețului preferat.

Turcia, Bulgaria, Grecia şi Ungaria, în continuare în top

Așa cum se întâmplă la nivel național, în topul preferințelor turiștilor sunt Bulgaria, Turcia și Grecia, plus că în zona noastră mulți aleg stațiunile ungare, aflate aproape de graniță. „Dacă e vară, să fie plajă” – spun mulți. Și așa își planifică vacanța încât să poată merge la mare. Ei bine, oferte sunt pentru toate buzunarele. Cel mai ieftin pare a fi Bulgaria, unde un sejur de 3 zile începe de la 100 de euro, însă la oferte speciale găsiți chiar și mai ieftin. Bulgaria este aproape, motiv pentru care unii aleg să meargă cu mașina proprie.

„Anul trecut am fost pentru prima dată în Bulgaria. Mi-a fost teamă pentru că am văzut tot felul de știri despre jafuri și mașini furate, și cu toate acestea am ales să mergem cu mașina. Nu am avut nicio problemă, ne-am simțit foarte bine. Ne-am cazat la un hotel de 3 stele și am cheltuit relativ puțin. Plajele sunt bine amenajate, și dacă nu ținem cont de starea drumurilor, care pe alocuri sunt mai rele decât ale noastre, e chiar frumos” – spune István, care anul trecut a petrecut 10 zile la mare, în Bulgaria.

Puțin mai scumpe sunt pachetele în Grecia și Turcia. Pentru 500-600 de euro însă găsim vacanțe de 7 zile, cu transport cu autocar sau cu avion, în hoteluri de trei stele. Cei care au fost deja în Grecia sau Turcia și au cunoscut ospitalitatea localnicilor spun că s-ar întoarce. „În Grecia am mers chiar în timpul crizei interne. Oamenii au fost nervoși, supărați, dar nu și cu turiștii. Ei știu foarte bine că turistul e pentru ei pâinea de toate zilele și îi tratează ca atare. Să nu mai vorbim de plaje, obiective turistice și mâncare. E o țară în care simți mirosul istoriei, iar în Creta, de exemplu, parcă ești la aceeași masă cu zeii. E fenomenal, recomand tuturor” – ne-a mărturisit o tânără care și-a petrecut luna de miere în Grecia. Oferte se găsesc din belșug și pentru centrele de wellness din Ungaria, din ce în ce mai îndrăgite de români. Hajdúszoboszló sau Gyula sunt deja cunoscute pentru serviciile oferite, acesta din urmă, care are o comunitate măricică de români, este cunoscut ca un oraș pentru familiști, plin de parcuri de joacă, și unde lumea merge cu bicicleta, traficul nefiind astfel o problemă. Cât despre prețuri, acestea încep de la 30 de euro pe noapte, însă agențiile oferă pachete cu intrare la centrul de wellness, masaj sau spa la prețuri promoționale.

Destinații exotice

Destinațiile exotice sunt alese de cei care au un buget mai consistent, pentru că pentru 7 zile în Dubai, de exemplu, e nevoie de cel puțin 1.000 de euro, și asta dacă rezervarea se face din timp. „Anul acesta am vândut mai puțin de 10 vacanțe exotice, din care majoritatea au fost în Dubai. Am avut clienți care s-au interesat de oferte pentru Republica Dominicană și Cuba, însă deocamdată nu s-a concretizat nimic. Desigur, acestea nu sunt vacanțe pentru oricine, sunt destinații scumpe. Dacă nu ai un buget de câteva mii de euro pentru vacanță, mai bine alegi altceva. Oamenii de afaceri sunt în general cei care cumpără asemenea pachete, oameni bogați care își permit să aleagă cele mai bune hoteluri, cele mai bune companii aeriene. Oferte sunt și vor fi, la fel și clienți, dar nu foarte mulți” – spune agentul de turism.

Mamaia și Vama Veche

Litoralul românesc este iubit și de covăsneni, iar cele mai îndrăgite stațiuni sunt cele mai în vogă, Mamaia și Vama Veche. Dacă prima este faimoasă pentru cluburi și distracție de fițe, în Vamă merg cei cărora le place o altfel de distracție, mai libertină. Cazarea în Mamaia este destul de scumpă, o noapte la un hotel de 4 sau 5 stele costă în jur de 400 de lei în plin sezon, în timp ce la Vama Veche se găsesc căsuțe din lemn, unde o noapte de cazare este de 100 de lei. Moda „cheia”, adică închirierea apartamentului propriu sau a unei camere de apartament este încă în vogă, iar unii covăsneni au gazde la care se întorc an de an. „De obicei mergem la Mamaia, unde apa nu este adâncă, iar noi avem doi copii. De câțiva ani ne întoarcem la aceeași doamnă din Constanța care are un apartament și ni-l închiriază pentru o săptămână, 10 zile, cât stăm. Prețul este rezonabil, plătim în jur de 100-150 de euro” – ne-a declarat Ion Marius, tatăl a doi copii.

Când nu te desparți de munte

În schimbul soarelui arzător mulți aleg stațiunile montane, unde au ocazia să meargă în drumeții, să urce pe munte și să se bucure de liniște. Harghita Băi este unul dintre cele mai îndrăgite astfel de locuri, dar peisaje mirifice se găsesc și mai la Nord, în Munții Oașului, Gutâi sau Călimani. O noapte de cazare la pensiunile montane începe de la 80 de lei, iar gazdele vă garantează nu doar liniște și relaxare, ci și bucate alese. În multe pensiuni găsiți diferite oferte pentru activități montane, cum ar fi escalada, ture cu bicicleta sau pe jos, sau chiar rafting. Acestea se plătesc separat, însă mulți spun că merită, mai ales că prețul unei nopți de cazare este mult mai ieftin decât la un hotel la mare.

vacanta 2

Prin agenție sau pe cont propriu

Dacă unii aleg să intre la o agenție de turism și să spună că vor o vacanță în Turcia, de exemplu, apoi aleg din oferte și pleacă, există și a altă categorie de oameni, cei care preferă să își planifice vacanța singuri, și să meargă pe cont propriu. Andreea, o tânără de 28 de ani, ne-a spus că urăște vacanțele prin agenție, și în fiecare an își alege o destinație, apoi se interesează cum ar putea să ajungă acolo cu bani cât mai puțini. „Detest vacanțele în care cineva îmi face programul. O fi mai comod, dar nu concep ca cineva care nu mă cunoaște să îmi facă un program care e de multe ori o alergătură, bifezi obiectivele turistice, faci multe poze, apoi ajungi acasă și te uiți în poze să vezi unde ai fost. Eu aleg să îmi caut destinații, oameni care să mă primească în casa lor, caut libertate, timp în care să pot face ce vreau, când vreau. Așa am ajuns la Viena acum trei ani, acum doi ani la Paris, iar anul trecut am fost la Praga. Am dormit la localnici prin couch surfing, și am prins bilete de avion ieftine, așadar nu am cheltuit foarte mult. Plus că am simțit vibrația acestor capitale așa cum sunt ele. Anul acesta voi merge la Berlin, iar metoda este aceeași. După calculele mele vacanța mă va costa în jur de 300 de euro, ceea ce este foarte bine” – spune Andrea.

Ce facem cu copilul?

Unele cupluri preferă să petreacă o săptămână de concediu doar în doi, fără diminețile zgomotoase în care cei mici vor să facă de toate, numai să nu doarmă. Și dacă nu există o bunică dornică să stea câteva zile cu cei mici, există tabere pentru elevi. Fie că vorbim de tabere sportive, de matematică, junior ranger sau educație ecologică, acestea sunt iubite de cei mici. Taberele nu sunt însă ieftine. „Anul trecut cei doi copii ai mei au fost într-o tabără la mare și am dat 800 de lei pentru o săptămână pentru fiecare. Mi se pare cam scump, dar consider că tabăra este o parte a copilăriei, am fost și noi și am trăit experiențe de neuitat. De aceea consider că și copiii mei trebuie să meargă în tabere. Ne-am uitat și anul acesta la câteva oferte, ei ar vrea în străinătate, dar este prea scump, așadar va trebui să facem un compromis, să meargă undeva tot în țară” – ne-a declarat Ioana Marin, mama a doi băieți. Și când a spus că o tabără afară este scumpă, a vorbit de cifre exorbitante, pe care prea puțini și le pot permite. De exemplu, două săptămâni în Anglia costă 1.400 de lire sterline, iar în Franța1.700 de euro. E drept, programul oferit este variat, cu vizite la obiective turistice, chiar facultăți de prestigiu, și nu lipsesc nici distracțiile la diferite parcuri de gen din Europa.

Vacanțe de weekend

Pentru cei care nu au concediu sau nu au bani pentru a pleca undeva, există mersul la iarbă verde, există grătarul, ștrandul și voia bună. „Acesta este marea pentru noi” – spune o femeie la ștrand. Aceste persoane spun că important e să ieși din rutina zilnică și să te simți bine, indiferent dacă mergi la mare, la munte, sau doar la câțiva kilometri de oraș la iarbă verde. „Nu am mai fost în concediu la mare sau la munte de vreo 10 ani. Nici nu mai știu cum e la mare, știu doar ce văd la televizor. Nu am bani pentru așa ceva, mă bucur că mai ieșim la pescuit, la table, o bere și niște mici. Concediul a devenit în multe cazuri o chestiune de fițe, din salariul minim, și mai ales dacă ai și copii, nu ai cum să mergi în vacanțe. Dar asta nu înseamnă că nu ne simțim bine. E bine și așa, nu ne plângem, știm și noi să ne distrăm” – spune un bărbat trecut de prima tinerețe.

Un altul ne-a mărturisit că pentru el cea mai bună vacanță este aceea când se duce în satul natal, undeva prin Vrancea, își întâlnește rudele și retrăiește momente uitate undeva în copilărie. „Mie nu îmi trebuie altă vacanță decât să merg acasă în Vrancea. Casa părintească, atmosfera din sat, via și amintirile care mă leagă de acest loc nu mă lasă să aleg altă destinație de vacanță. Cât timp copiii mei au fost mici, i-am dus la țară și au stat acolo pe toată perioada vacanței. Am mers și eu cu soția pe timpul concediului. Copiii au crescut, dar noi continuăm să ne întoarcem acasă. Cred că nu există acea vacanță care să îmi placă mai mult, și nici nu vreau să existe. Pentru mine concediul este oportunitatea de a merge acasă, și așa va rămâne cât voi trăi” – ne-a mărturisit Ion Aioanei, un bărbat din Sfântu Gheorghe.

Orice am alege, important e să ne odihnim, cel puțin așa spun specialiștii. Rutina zilnică, greutățile trebuie canalizate undeva, așadar câteva zile libere, un concediu mai mult sau mai puțin lung este benefic, și cu siguranță meritat de cei care trag din greu tot anul.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.