Dansatorii covăsneni, din nou printre cei mai buni din lume
O echipă din Sfântu Gheorghe a devenit vicecampioană mondială la un prestigios concurs de dans din Canada
Dansatoarele Clubului Sportiv Sport-All din Sfântu Gheorghe, Stinghe Szófia, Kriszta Adrienn Cojocaru și Ingrid Brandabura, au câștigat, în cadrul concursului de renume internațional Dance World Cup, desfășurat în perioada 1–8 iulie în Canada, titlul de vicecampioane mondiale. Covăsnencele au concurat cu alți 8.000 de participanți din toată lumea.
Competiția în care covăsnencele au deveni vicecampioane mondiale s-a derulat în perioada 1-8 iulie, la Fairmont Tremblant, Canada. Dansatoarele din Sfântu Gheorghe au obținut locul II, cu scorul istoric de 86,33 de puncte, la categoria Variety of Styles, duo, trio, quartet peste 13 ani.
Tinerele dansatoare au avut șansa, cu ocazia evenimentului în a cărei participare nu au dezamăgit cu prestația lor, să învețe de la cei mai buni coregrafi din lume stiluri noi de dans. Ceea ce este important de notat este că fetele au fost remarcate de profesorii care le-au și pus în valoare talentele.
„După un drum de 24 de ore, în data de 1 iulie am ajuns în Canada. Programul a început din 2 iulie. În fiecare zi, de luni până sâmbătă, am participat la câte 4 ore de workshopuri pe zi. La aceste ore de dans, fetele au putut să învețe de la cei mai renumiți coregrafi din lume, care au predat: street jazz, theater dance, hip-hop, dance lyric, tapp, bhanghra. La aceste ore dansatorii au învățat câte o coreografie. Acestea au fost prezentate la Gala Show. Am fost foarte mândri de fetele noastre, care la trei dintre aceste stiluri au fost alese să danseze în primul și al doilea rând”, ne-au transmis, printr-un comunicat de presă, profesoarele și coregrafele tinerelor dansatoare, Vass-Vitus Kinga și Sándor Lilla.
Prezenţa sportivelor noastre la această prestigioasă competiţie a fost posibilă după ce, în perioada 17-19 noiembrie 2017, s-au calificat cu succes la concursul internațional Bucharest Dance Festival, unde au reprezentat Clubul Sportiv Sport-All.
Dublă-reușită istorică a Clubului Sport-All
Canada le-a adus covăsnencelor, pe lângă punctajul de 86,33 – unul dintre cele mai mari din toată existența clubului Sport-All – și calificarea istorică a dansului pregătit de fete în top 30 al celor mai bune din concurs, ceea ce nu e puțin lucru.
„Înainte cu o lună de competiția din Canada, am schimbat 70% din muzică și coregrafie, ceea ce a dus la această performanță nemaiîntâlnită în istoria clubului nostru: punctajul de 86,33. Acest lucru demonstrează că drumul pe care l-am ales este cel mai bun. Totodată, producția fetelor a fost aleasă între cele 30 cele mai bune dansuri din competiție, prima oară din istoria clubului. Această producție a fost prezentată la Gala Show. Supărarea cea mai mare a fetelor a fost că nu au putut să fie prezente la Gala Show, unde se petrecea premierea și prezentarea celor 30 dintre cele mai bune dansuri alese. Noi, în acest timp, zburam deasupra Oceanului Atlantic”, a mai precizat Vass-Vitus Kinga.
Dansul: fericire și viață
Faptul că au ajuns pe una dintre cele mai mari scene ale dansului modern și faptul că au reușit „să fure” din tainele dansului de la cei mai buni profesori din lume le aduce acum celor trei dansatoare noi motive de a persevera în pasiunea lor, pe care o consideră mai mult decât un hobby al tinereții.
„Suntem foarte fericite că am ajuns până în Canada. Am câștigat foarte multă experiență de la profesori profesioniști, care ne-au remarcat și ne-au felicitat. Suntem foarte bucuroase că am putut dansa 4 stiluri de dans, dintre care 3 au fost total necunoscute pentru noi până să ajungem acolo, și că am reușit să ne aliniem la nivelul dansatorilor din Canada. Suntem foarte bucuroase pentru acest punctaj mare pe care l-am obținut. Ce înseamnă pentru mine dansul? Fericire și viață”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Ingrid Brandabura.
„Suntem bucuroase că am reușit să ajungem la un concurs organizat dincolo de granițele Europei și ne-am făcut datoria. În cadrul workshopurilor la care am participat am primit aprecieri pozitive din partea instructorilor. Iar după ce am constatat câte stiluri de dans mai putem învăța, ne-am decis să ne apucăm și de balet”, ne-a spus și Kriszta Adrienn Cojocaru.
De aceeași părere este și Stinghe Szófia, care ne-a precizat: „Consider că am adunat așa de multă experiență cât n-am acumulat pe parcursul nici unui alt concurs, și ne bucurăm că am învățat stiluri noi de dans în care am avut o performanță bună și profesorii de dans ne-au remarcat. Suntem mândri că ne-am aliniat în rândul dansatorilor de acolo, am ținut pasul cu aceștia și, bineînțeles suntem mulțumiți de rezultatul și de punctajul pe care l-am obținut. Pentru mine dansul înseamnă nu numai distracție, nu numai un hobby, ci înseamnă viață”.
Experiența din Canada este considerată fantastică și de coregrafa tinerelor dansatoare, Vass-Vitus Kinga: „A fost cel mai fantastic și cel mai de succes eveniment sportiv din viața noastră. Am învățat foarte multe și nu numai în dans. Am văzut cum se poate trăi într-o lume de vis, păstrând-o și înfrumusețând-o și purtându-ne asemenea gazdelor noastre: deschiși, ajutători și buni, cum sunt de felul lor canadienii, cei pentru care noi am fost «Albaștrii din Transilvania»”, ne-a spus aceasta.
Începe pregătirea pentru noul sezon competițional
Clubul Sportiv Sport-All din Sfântu Gheorghe are secție de dans de 5 ani, iar în ultimii trei ani n-a lipsit de la concursurile naționale și internaționale de profil.
Participarea la concursul din Canada a fost posibilă datorită unor parteneri care s-au implicat financiar, dar și a părinților.
„În primul rând, mulțumim președintelui asociației, Vass Hunor László, pentru ajutorul financiar și moral acordat secției de dans, mulțumim părinților pentru încrederea acordată, mulțumim firmelor care ne-au ajutat. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și ne-au susținut pe situri sociale și nu în ultimul rând lui Bartók Ildikó, cea care a realizat costumele asociației și costumele de scenă!”, au încheiat coordonatoarele din Sfântu Gheorghe, Sándor Lilla și Vass-Vitus Kinga.
Concursul din Canada, ajuns anul acesta la a 11-a ediție, a reunit 8.000 de participanți din țări precum: Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, China, Cipru, Franța, Germania, Ghana, Grecia, Guam, Ungaria, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, Rusia, Coreea de Sud, Turcia, SUA și, desigur, România.
Acum, cu energia dobândită din experiența canadiană, toți cursanții clubului de dans de la Sport-All, nu doar cele trei premiante, vor începe pregătirile de vară, cu coregrafii noi, care vor fi prezentate, începând din noiembrie, în viitorul sezon competițional.