Coplata din Spitale, mai multă bătaie de cap decât încasări
Directorii Spitalelor din judeţ spun că introducerea coplăţii la externare nu va aduce încasări însemnate în bugetele spitalelor, însă va crea nemulţumiri în rândul pacienţilor
Începând din 1 aprilie, românii trebuie să plătească la fiecare externare din spital o coplată ce va varia între 5 și 10 lei, legiuitorul lăsând la latitudinea conducerilor de spitale stabilirea valorii acesteia. Spitalele din județul Covasna au stabilit la începutul acestei săptămâni valorile coplății, dar cei mai mulți dintre manageri consideră coplata mai mult dătătoare de bătăi de cap decât utilă, mai ales că există nenumărate categorii de pacienți care sunt scutite de achitarea ei.
Spitalul Judeţean are coplata minimă – 5 lei
La Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe, coplata a fost stabilită marți, valoarea acesteia fiind de 5 lei. Directorul medical al SJU, Antal Álmos, a declarat că beneficiile vor fi destul de reduse, tocmai pentru că aceasta nu se va aplica, printre altele, în cazul urgențelor, femeilor gravide, copiilor, diabeticilor, celor cu handicap sau pensionarilor care au pensii mai mici de 700 de lei lunar.
„Nu putem ști exact care vor fi veniturile prin coplată, dar o preconizare arată că acestea se vor cifra undeva la maxim 2.500 de lei lunar și la 20.000 de lei anual. E o sumă destul de mică, dacă luăm în considerare că măsura a fost luată pentru a ajuta unitățile spitalicești”, a spus Antal Álmos.
Cea mai mare valoare, la Covasna și Întorsura Buzăului
Conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna a fixat valoarea maximă pentru coplată, de 10 lei, inclusiv pentru Spitalul Orășenesc din staţiune și Spitalul din Întorsura Buzăului, care se află în subordinea sa. Managerul de la Cardiologie, Monica Sporea, a declarat că oricum câștigurile vor fi reduse, deoarece multe categorii de pacienți sunt scutite de la coplată; în plus, cei mai mulți dintre pacienți au certificate de handicap – mai ales cei de la Secția de Distrofici Muscular de la Întorsura Buzăului, ceea ce din start nu impune coplata.
La Spitalul din Baraolt, coplata a fost fixată la 6 lei pe cazul de externare, însă directorul Dávid György spune și el că mare câștig nu va fi de aici, cele mai multe categorii de pacienți pe care-i are spitalul fiind dintre cele scutite de la coplată. În plus, Spitalul din Baraolt intervine la foarte multe urgențe, având foarte mulți pacienți care nu au asigurări medicale.
Încasările din parcări bat coplata
Directorul Spitalului municipal Târgu Secuiesc, Kelemen András, este foarte supărat pe întregul sistem și inclusiv pe coplată, despre care spune că e doar un instrument de enervare a populației.
„Am stabilit coplata la 5 lei, dar e o valoare neînsemnată pentru spital, în vreme ce pacienții se vor enerva pe noi, că le cerem bani. 5 lei nu e neapărat mult, dar omului bolnav așa i se pare, când are de cumpărat medicamente și altele. Din calculele noastre, vom scoate în jur de 500 de lei pe lună. Consider că această coplată nu-și are sensul și asta s-a dovedit deja în statele Uniunii Europene care au adoptat-o și apoi au retras-o. În Ungaria, de exemplu, s-a retras la câteva luni după introducere, pentru că îngreuna sistemul și crea nemulțumiri mari. Pentru 500 de lei pe lună, vor trebui implementate noi măsuri, chitanțiere, oameni, date… E o muncă în plus, care nu-și are rostul, deoarece poate că încasăm mai mult de 500 de lei pe săptămână numai din plata parcării – și atunci, ce am făcut…? Doar așa, ca să avem o treabă în plus și să îngreunăm sistemul”, a explicat Kelemen.
Spitalul din Târgu Secuiesc, amenințat de datorii
Directorul e cu atât mai supărat cu cât, spune el, sistemul nu vede problemele reale și se ocupă de astfel de chestiuni care fac mai degrabă rău decât bine. Kelemen a explicat că marea problemă de la Spitalul din Târgu Secuiesc o reprezintă micșorarea sumei pe caz, care de la 1.444 de lei cât era în 2012 a ajuns la 1.380 de lei acum.
„Spitalul din Târgu Secuiesc a fost încadrat de Școala Națională de Management de la București la Indice de Complexitate 1 (0,9977), dar suma încasată pe fiecare caz s-a redus cu 64 de lei în 2013, adică corespondentul unui indice de complexitate mai mic, de 0,8358. În aceste condiții, din calculele noastre, nu vom mai reuși decât să plătim salariile și o parte din medicamente, rămânând să acumulăm datorii pentru restul cheltuielilor. Nu vom mai avea bani pentru energie și alte utilități, consumabile, materiale sanitare necesare, pentru nimic”, spune Kelemen.
Mai exact, a explicat acesta, în cazul în care contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna se va încheia cu valoarea Indicelului de Complexitate 0,8358 în loc de cel realizat, adică 0,9977, tariful de 1.380 de lei în loc de 1.444 cât a fost anul trecut (cu același număr de pacienți ca în anul precedent), se va realiza un venit total de 9,3 milioane de lei pe an. Astfel, calculele arată că în 2013 se vor acumula datorii de 173.055 lei, în fiecare lună, urmând ca la finele anului, Spitalul să aibă datorii de peste 2 milioane de lei.
Directorul spitalului s-a arătat foarte supărat de faptul că nu a înțeles modul în care s-a făcut calculul pe suma de bani pe fiecare caz, considerând că nu s-a luat în calcul munca medicilor de la Târgu Secuiesc, faptul că spitalul are tot mai mulți pacienți care vin din exterior – adică nu doar din oraș ci din județ și inclusiv din afara acestuia, precum nu s-au luat în calcul nici investițiile pentru dezvoltare – inclusiv în aparatură medicală și personal de specialitate, care se văd cu ochiul liber și au ridicat standardele spitalului de aici.
„Spitalele trebuie deosebite prin munca lor, nu doar așa, după ochii cuiva. Eu cred că îmi pot depune și azi demisia, pentru că dacă situația rămâne așa, nu văd cale de rezolvare. Îmi pot depune demisia și mă pot întoarce pe secție, la operații, dar mi-e teamă că nu voi putea opera prea mult, că se va închide Spitalul când va începe acumularea datoriilor”, a mai spus Kelemen András, arătând că nu va semna contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate dacă se va rămâne pe suma de 1.380 de lei pe cazul preluat, mai ales în condițiile în care până acum s-a luptat și a reușit să ferească spitalul de datorii.
De aceea, conducerea Spitalului s-a adresat, cerând sprijin, Prefecturii Covasna, Primăriei Târgu Secuiesc, Consiliul Județean, Direcției de Sănătate Publică și Sindicatului Sanitas.
Coplata enervează
Teoria enervării populației direct pe spitale se confirmă atunci când vine vorba de pacienți, oamenii considerând că și 5 lei, darămite 10 lei achitați la externare nu au altă menire decât să-i jupuiască de bani, în vreme ce condițiile din spitalele românești sunt departe de a fi strălucite.
„La ce mai plătim CAS-ul, dacă oricum mai plătim pentru internare?! Mi se pare o mare nesimțire să ceri bani de la oameni care oricum dacă au asigurare plătesc cu vârf și îndesat niște servicii medicale nu întotdeauna performante. Nu contează că există categorii de pacienți care sunt scutite, că la câtă șmecherie e, sigur vor găsi o modalitate să ia bani și de la acestea”, crede Laura Cristea, o doamnă de 44 de ani, care mai spune că „până acum m-a ferit Dumnezeu de spitale”.
Măsura coplății are ca scop limitarea numărului de internări fictive în spitalele româneşti, potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Coplata este prevăzută în Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmând să fie stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puţin de 5 lei şi nu mai mult de 10 lei.