STIREA ZILEI 29 noiembrie 2012

Concerte, baluri şi paradă militară de Ziua Națională a României

de Székely Emőke | 900 vizualizări

De Ziua Naţională, locuitorii din Sfântu Gheorghe au parte în acest an de evenimente culturale şi sociale întinse pe parcursul a trei zile.

Ziua Nationala a RomanieiLocuitorii din Sfântu Gheorghe au de unde alege programul preferat pentru 1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Asociația Pentru Comunitate (APC), Prefectura Covasna, dar și Asociația de Tineret „Ecou” vă pregătesc o serie de evenimente comemorative, artistice, culturale și distractive. Sărbătoarea va începe azi și va ține până pe 2 decembrie, întrucât balul din Ziua Națională se anunță a se termina noaptea târziu.

Îndemn la participare

Prefectul Codrin Munteanu îi îndeamnă pe cetățeni să participe la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României. „Instituţia Prefectului – Judeţul Covasna invită toţi cetăţenii să participe la toate manifestările cultural-ştiinţifice şi civice dedicate Zilei Naţionale a României. Să ne plecăm frunţile şi să-i omagiem cu cel mai curat sentiment al recunoştinţei pe toţi cei care, ştiuţi şi neştiuţi, păstraţi sau nu în paginile cărţilor de istorie, au vrut să ne lase moştenire o ţară întreagă şi armonioasă” – ne-a declarat prefectul Codrin Munteanu.

Concert de zile mari

Vineri seara de la ora 19, oaspeți de marcă vor urca pe scena amplasată în Sala Sporturilor „Szabó Kati”. Mircea Baniciu, Teo Boar și Vlady Cnejevici, alături de invitatul special Ioan Gyuri Pascu vor face deliciul publicului într-un nou eveniment de excepție marca APC, realizat sub patronajul Instituției Prefectului, cu susținerea materială a Consiliului Local Sfântu Gheorghe și a Consiliului Județean Covasna. Intrarea la concert este liberă.

„Interesul a fost foarte mare pentru acest eveniment și sperăm ca acest lucru să se vadă și în participarea publicului. Va fi un spectacol cu totul deosebit. S-a muncit mult, s-au făcut eforturi mari și pentru susținerea lui din punct de vedere financiar și pe aceasta cale aș vrea să mulțumesc tuturor sponsorilor care au răspuns pozitiv în aceste zile pentru a ne ajuta să acoperim cheltuielile suplimentare aferente organizării, dar şi colegilor care m-au ajutat în acest sens. Invitații noștri abia așteaptă să se întâlnească cu publicul din Sfântu Gheorghe și promit un adevărat regal. Ar fi mare păcat să nu fiți vineri seara de la ora 19 la Sala Sporturilor pentru a fredona împreună cu noi refrenele Pasarea Colibri și Phoenix, dar şi cele ale lui Ioan Gyuri Pascu, să ne amintim împreună de Florian Pittiș și să trăim încă o dată melodii care ne-au marcat tuturor tinerețea, drumețiile și întâlnirile cu prietenii” – ne-a declarat președintele APC, Daniel Șanta.

Programe și înainte de concert

Vineri va fi o zi plină de evenimente dedicate Zilei Naționale. Va avea loc un itinerar religios-istoric cu participarea parohiilor ortodoxe din judeţul Covasna, a tinerilor de la Seminarul Teologic „Sf. Sava” Buzău, Protopopiatul ortodox Târgovişte, ASCOR, Asociaţia Pro-Vita Sibiu, Putna şi Pârteşti – Suceava, Filiala Ligii Tineretului Creştin-Ortodox Român din Braşov, un ceremonial militar și religios la Monumentul Ostașului Român din staţiunea Covasna, vernisajul expoziției „Personalități românești în Arcul Intercarpatic” la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, precum și lansări și prezentări de carte la Muzeul Spiritualităţii Româneşti.

Marșul Unirii și momente muzicale

Sâmbătă, 1 Decembrie, sărbătoarea va începe de dimineață la ora 8 cu un Te-Deum oficiat la Catedrala Ortodoxă din centrul orașului, după care la ora 9 va avea loc Marșul Unirii între Catedrală și Piața Mihai Viteazul. În Piață va avea loc un scurt moment religios, după care vor fi depuse coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul și va cânta corul elevilor seminariști și al studenților teologi din Sibiu, Buzău, Târgoviște, Putna și Brașov.

Tot sâmbătă, de la ora 13, va avea loc un ceremonial militar şi religios la Monumentul Mihai Viteazul din Breţcu.

Balul Unirii

Sâmbătă seara, de la ora 19:30, la Restaurantul Saint George Palace va începe Balul dedicat Zilei Naţionale, organizat de Prefectura Covasna. „S-au înscris deja 200 de participanți la acest bal, mai avem în jur de 20 de locuri libere. Le pregătim participanților un meniu tradițional de iarnă, cu tobă, slănină, lebăr, piept de pui, mușchi file, iar la felul principal vom servi o specialitate numită gentuță de cotlet. Meniul include și băutură tare, cafea și apă minerală. Le-am pregătit participanților și o tombolă, unde premiul I este un purcel, premiul II un coș cu produse tradiționale și premiul III o sticlă de șampanie” – ne-a declarat organizatorul balului, Mircea Diacon. Acesta ne-a mai spus că voia bună va fi întreținută de muzică live, invitați la acest eveniment fiind membrii unei formații din Întorsura Buzăului. Toată petrecerea îi costă pe participanți 75 de lei, din care 65 de lei este meniul, iar 10 lei muzica.

Seară festivă și la Restaurantul Park

Continuând tradiția ultimilor ani, patronul restaurantului Park, Kovács István, va organiza de asemenea o petrecere de Ziua Națională. Aceasta va avea loc pe 1 Decembrie de la ora 19. „Invitații vor fi așteptați cu pălincă și bulz, iar meniul va fi alcătuit din mâncăruri tradiționale. Invitați la acest eveniment sunt membrii formației Perfect Group împreună cu Nicolae Gocu” – afirmă Kovács István. La Restaurantul Parc petrecerea de 1 Decembrie costă 59 de lei pe persoană.

Dor de Eminescu

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Asociația de Tineret Ecou, cu sprijinul Ministerului Culturii și al UNIMIR, oferă cadou unul dintre cele mai de succes spectacole prezentate de Teatrul Național București, intitulat „Dor de Eminescu”. Protagoniștii evenimentului sunt actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian-Octav Popa prefațat de maestrul Miltiade Nenoiu, președintele UNIMIR. Evenimentul va avea loc joi, 29 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului din Sfântu Gheorghe. Intrarea la acest eveniment se face exclusiv pe bază de invitaţie, însă acestea s-au epuizat în primele două zile de la anunţarea evenimentului. Organizatorii spun că vor pune și scaune pliante în sala de teatru, dar nici așa nu mai sunt locuri.

„Ne bucurăm că evenimentul nostru se bucură de un așa mare interes și credem că oamenii din Sfântu Gheorghe confirmă din plin renumele de iubitori de cultură de înaltă calitate” a declarat Alexandru Ujvarosi, președintele Asociației de Tineret „Ecou” .

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 1 decembrie 2012
România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. (Constitutia Romaniei ). LA MULTI ANI ROMÂNIA - LA MULTI ANI ROMANI! Vă doresc din tot sufletul, sanatate si pace!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.